Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co jsem tu loni v lednu předpověděl pro rok 2022 – a co se vyplnilo

Nikdo není ve své vlasti prorokem, ale prognózy, které jsem tu před rokem publikoval, se (bohužel) vyplnily až děsivě přesně. Až na jedinou výjimku. Kolegům od prognostického fochu se ovšem nedařilo ani trochu.

No, nebylo to snadné. Prognostický chlebíček má pěkně tvrdou kůrku. Na rozdíl např. od věštby Miloše Čermáka ze Seznamu, který musel po roce přiznat, že se mýlil prakticky ve všem a nevyšlo mu vůbec nic. No, byl ten rok 2022 hodně zrádný. Pro upřesnění, než rozeberu, co mi vyšlo a co ne, prognózu jsem publikoval 7. ledna 2022 (zde je důkaz). Inflace tehdy dosahovala 6,5 % (ó, jak by to dnes bylo sladké, že), klíčová úroková míra ČNB byla na 3,75 % (kdeže loňské sněhy jsou), na březen 2022 se chystalo otevření plynovodu Nord Stream 2 (cha chá), realitní trh měl za sebou veleúspěšný rok, ekonomika se po covidu pomalu vzpamatovávala… I to zřejmě pana Čermáka vedlo k titulku jeho prognózy pro rok 2022: Nebojte se, bude to dobrý rok. Styďte se, Miloši, z klubu prognostiků jsme vás rázně vypoklonkovali.

Zveřejnil jsem tehdy tři druhy prognóz. První dvě humorné, jednu superoptimistickou (nesplnilo se samozřejmě vůbec nic), druhou superkatastrofickou. Z ní se však, bohužel, jedna věštba splnila – a to má předpověď, že Rusko napadne Ukrajinu.. Ale protože vážně míněná předpověď byla až ta třetí (kde jsem válku na Ukrajině nepředpověděl), beru to tak, že zde jsem se zmýlil. A teď už podrobně ke třetí, seriózní, věštbě. Co že jsem psal?

Beze zbytku se vyplní slova premiéra Fialy, že rok 2022 bude těžkým rokem. Bude dokonce nejtěžším rokem v historii novodobého českého státu. SPLNILO SE do puntíku. Rok 2022 byl skutečně nejhorším rokem v historii Česka, a to hned v několika ukazatelích, od inflace až po rekordní zadlužování státu. Např. elektřinu jsme, ač pilní vývozci, v polovině roku měli vůbec nejdražší z celé EU, o inflaci ani nemluvě.

Nová vláda v březnu předloží rozpočet skutečně o desítky miliard nižší, než navrhovala exministryně Schillerová. Rozpočet ovšem nebude dodržen. SPLNILO SE, v březnu vláda předložila rozpočet se schodkem 280 mld., opravdu o 97 mld. nižší, než navrhovala exministryně Schillerová. A zda byl dodržen? Ale kdepak, Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2022 přehlasovala veto prezidenta k novele státního rozpočtu pro rok 2022. A hned to bylo pěkných 375 mld.

Tak dál: Řada podniků bude kvůli nerentabilitě uzavřena a jejich majitelé zkrachují. SPLNILO SE. Ilustrace třeba zde nebo zde.

 Masové zdražování nejen energií, ale i všech dalších výrobků a služeb, do nichž se budou snažit promítnout výrobci a poskytovatelé své zvýšené náklady způsobí vlnu občanské nespokojenosti, vyjádřenou mimo jiné ve frontách na úřadech práce, kam budou občané chodit pro příspěvky na bydlení. SPLNILO SE vrchovatě, fronty před úřady práce byly dlouhé, žádostí o statisíce víc než v předchozích letech – třeba zde. A čekání na vyřízení žádosti – i několik měsíců.

Nepokoje přerostou v masové demonstrace, do jejichž čela se však nepostaví nikdo nevýrazný jako u Milionu chvilek, ale sebevědomí a rozhodní lidé, kteří si nebudou brát servítky. SPLNILO SE. Ano, nebyl to Milion chvilek ani odbory, ale odkudsi se vynořily skutečně dříve absolutně neznámé tváře, sebevědomé však až na půdu, jako Jiří Havel a Ladislav Vrabel . A dostaly na Václavák desítky tisíc demonstrantů.

Přesto demonstrace nepřerostou v převrat. SPLNILO SE, zaplaťpámbů, byť někteří řečníci z těchto demonstrací ke svržení vlády s neskrývanou chutí vyzývali.

Vláda se v žádném případě nepřipojí k požadavkům Polska na zrušení emisních povolenek, ale v Bruselu pouze nesměle navrhne, aby byl do oběhu vrácen objem povolenek, stahovaný EU do fondu solidarity. Tento návrh bude smeten se stolu, stejně jako ten polský. SPLNILO SE. O snaze Polska ústy premiéra Morawieckého třeba zde. Jeho návrh na zrušení emisních povolenek opravdu von der Leyenová okamžitě smetla ze stolu (tamtéž). My jsme Polsko opravdu nepodpořili, to ani náhodou, ale splnila se další má věštba:

 EK však Česku nabídne mírné zvýšení fondu žebračenek pro zbídačené vrstvy obyvatel, což bude vláda vydávat za obrovský úspěch. SPLNILO SE, dokonce obojí a doslovně! EK nám přiklepla zvýšené žebračenky (oficiálně „prostředky pro nejzranitelnější domácnosti“) z Fondu solidarity (tvořeného z příjmů za emisní povolenky). A co k tomu řekl ministr Jurečka? „Od počátku jsme chtěli vyváženou dohodu o změnách systému obchodování s emisními povolenkami a Sociálním klimatickém fondu dotáhnout ještě za našeho předsednictví. To, že se to podařilo, je obrovský úspěch.“ Tak buď Jurečka četl mou prognózu ze 7. ledna a jen papouškoval, nebo já jsem řadu měsíců před jeho projevem to jeho skutečně použité sousloví „obrovský úspěch“ vyčetl z kávové sedliny. Vyberte si sami. Program Fit for 55 jako prováděcí plán Green Dealu dozná pouze kosmetických úprav. Jádro sice bude uznáno jako bezemisní, ale nikoli obnovitelný zdroj, takže po prudkých sporech, v nichž budou dominovat Zelení z Německa, Rakouska, Lucemburska a Španělska, bude přijata varianta postupnějšího útlumu výroby elektřiny z jádra, která ovšem učiní z výstavby nových jaderných elektráren naprosto ekonomicky neperspektivní projekty. SPLNILO SE, Fit for 55 doznal jen opravdu kosmetických změn a někde dokonce přitvrdil.

V Německu budou v roce 2022 uzavřeny i zbylé jaderné elektrárny, dojde však k otevření plynovodu Nord Stream 2, i když to nebude v březnu, jak bylo avizováno. SPLNILO SE JEN ČÁSTEČNĚ. Uzavření posledních tří německých jaderných elektráren bylo odloženo na jaro 2023 (ale až po divokém sporu mezi členy německé vlády, rozhodl to až na sílu sám kancléř Scholz). Nord Stream 2 v březnu skutečně spuštěn nebyl, ač to bylo ohlášeno a v lednu 2022 bráno jako tutovka. Nebyl ovšem spuštěn ani do konce roku, takže si píšu jen dvě mínus.

Inflace v Česku vystoupá na hrozivé dvojciferné číslo a v některých oborech dojde ke zdražení řádově i o stovky procent. To ovšem způsobí pád odbytu a také naprostou nekonkurenceschopnost českých výrobků na světových trzích, především z hlediska energetických nákladů. SPLNILO SE, dvoucifernou inflaci jsme si v roce 2022 užili dosyta, zdražení ve vybraných oborech o stovky procent skutečně proběhlo, např. zde či zde. Vzhledem k cenám energií už firmy i prchají či silně uvažují o útěku z republiky, např. zde.

To vyvolá neřešitelné problémy či přinejmenším dočasné uzavření výroby především u energeticky náročných výrob jako je sklářství, hutnictví či strojírenství, ale i chemie (např. výroba hnojiv). Export bude nahrazován levnějšími výrobky z jiných zemí a tyto trhy budou na dlouhou dobu pro české firmy ztraceny. SPLNILO SE, např. firma Draslovka a řada dalších – zde.

Česká národní banka opět zvýší úrokové sazby, což ještě zdraží mj. obsluhu státního dluhu a způsobí krizi v některých oborech, především v realitách, kde dojde i k masivnějším prodejům rozestavěných domů, které nebudou stavebníci schopni dále ufinancovat a také ke zpřísnění podmínek pro hypoteční úvěry, které je pro významné vrstvy učiní nedostupnými. SPLNILO SE, už jsem tu vzpomínal, kde byla klíčová úroková míra ČNB v lednu 2022 a kde je teď? Dvoutýdenní reposazba na 7%. Nově poskytované hypoteční úvěry poklesly až o 80 %, realitní trh se zmítá v krizi, dokonce už začaly klesat ceny starších bytů, nové stagnují a investoři nabízejí výrazné mimocenové slevy (např. až půl milionu na vybavení domácnosti).

Krize se dočkají i celá další odvětví, především výrobců luxusního zboží a všeho dalšího zbytného tovaru a služeb, jehož nákup Češi odloží. Což se opět významně dotkne i restaurací, penziónů a hotelů, důsledky krize dopadnou ničivě i na sport, lázeňství a zahraniční rekreaci, v první polovině roku navíc jako důsledek nové omikronové vlny. SPLNILO SE. Luxusní zboží třeba zde. Kdo z restauratérů neuvažuje o zavření či na méně lukrativních místech mimo centra větších měst rovnou nezavírá, je dítě štěstěny, pevně rozhodnuto skončit s hostinskou činností je podle průzkumu Edenred skoro 8 procent gastropodniků, menší část restaurací uzavře ihned, zbytek pak v horizontu několika měsíců. Dalších téměř jedenáct procent podniků tvrdí, že spíše skončí, a necelá třetina uzavření kvůli možným dalším komplikacím zvažuje. Třeba zde.

S přicházejícím teplem zesílí opět migrační vlna, bude podstatně silnější než loni a bude živená tentokrát i z nových regionů jako je např. Libanon, ale i Turecko. SPLNILO SE, i když imigrační vlna (bez Ukrajiny) jako každou zimu nyní opadá, zažili jsme opět kontroly na hranicích a tisíce zachycených imigrantů z asijských a afrických zemí. Jen Velká Británie přijala v roce 2022 půl miliónu legálních i nelegálních imigrantů. Ještě se slzou v oku budou vzpomínat na rok 2015, který se zdál imigračně vrcholem všech dob.

Z evropských původních vítačů zařadí kvůli prezidentským volbám ve Francii výraznou zpátečku Emmanuel Macron. SPLNILO SE, Macron náhle začal v prezidentských debatách mluvit o zpřísnění, nechce obnovovat povolení k pobytu migrantům, kteří spáchali trestný čin, pro delší pobyty chce povinnou znalost francouzštiny. A zůstal prezidentem.

V Británii padne premiér Boris Johnson. SPLNILO SE, je třeba nějaký komentář?

Rusko nezaútočí na Ukrajinu a Čína na Tchaj-wan. SPLNILO SE jen na 50 %. Rusko jsem (jako 99 % dalších prognostiků) hrubě podcenil v jeho imperiálních snahách a používání zdravého rozumu, Čína i přes rozsáhlé manévry u Tchaj-wanu tento stát skutečně nenapadla.

Možná teď čekáte, že zveřejním novou prognózu na rok 2023. Nemám vůbec radost, že mi 95 % předpovědí vyšlo, já nejsem samozřejmě žádný Nostradamus ani Baba Vanga, jen ekonom národohospodář, co pozorně sleduje i politickou scénu. A nechci už nic předpovídat. Jen nám všem obecně popřeju: Ať je v roce 2023 lépe než loni. To není tak nesplnitelný cíl, protože rok 2022 skutečně stál v mnoha ohledech za starou bačkoru. Po té prognostické spoušti zakončím optimisticky.

Loni jsem po invazi Ruska na Ukrajinu psal o tom, že naše rodina přijala a ubytovala ukrajinské uprchlíky, učitelku Natašu a jejího syna Ivana. Bydleli v domě mého syna dlouhých 5 měsíců, já jsem jim pomohl finančně, další z rodiny třeba nábytkem. Nebylo to pro synovu rodinu jednoduché, už jen kvůli absolutní ztrátě soukromí. Už dávno Nataša našla práci v blízkém penziónu, včetně ubytování. Žijí jen o dva domy dál, než bydlí můj syn. Potkávají se na procházkách, zastaví se, poklábosí. Nataša i syn už se mezitím obstojně naučili česky. Pro klid pana Okamury, už žádné dávky nepobírají, stojí ekonomicky na vlastních nohou. Byl jsem u syna na Štědrý den a díval jsem se dlouze na velkou stěnu v dětském pokoji. Nataša na ni z vděčnosti synově rodině namalovala (byla učitelkou výtvarné výchovy v Záporoží) nádherný velký obraz rozkvetlé přírody. Seděl jsem tam dlouho a přemýšlel. O neokoralých srdcích, pomoci v nouzi, přátelství a soucitu. Prostě o vánočních tématech, která k adventu a svátkům patří. A moc jsem si přál, aby se „naši“ uprchlíci mohli už v roce 2023 vrátit domů do země, rozkvetlé jak na tom obraze, do své vlasti. Já vím, že se to v roce 2023 nestane (jsem přece ten Nostradamus, že), ale to nic nemění na mé vroucné víře.

Autor: Josef Prouza | pondělí 2.1.2023 9:20 | karma článku: 29,11 | přečteno: 853x
  • Další články autora

Josef Prouza

Dámský přirození jako dopravní značka? V pohodě, voddělí to zrna vod plev

Tendle rok je v EU zaváděná nová dopravní značka s kosočtvercem. Začali s tím ve Francii. Tak buď jde o nechutný lobování Renaultu na francouzským ministerstvu dopravy nebo nám tadle značka má napovědět, pro koho je. Vyberte si.

30.11.2023 v 9:11 | Karma: 44,10 | Přečteno: 9721x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Tak a dost kopání do vlády! Přichází soucit

Kdepak jemné okopávání kotníků! Vláda dostává rány zleva, zprava, pod pás, do slabin. Místo pochval a potlesku urážky, smích nebo rovnou výsměch. A tolik dobrého již vykonala, což vám tu hned předestřu. Sledujte!

28.11.2023 v 9:43 | Karma: 45,58 | Přečteno: 8557x | Diskuse| Politika

Josef Prouza

O Zlatou mříž -vtipy do smutné doby

Vykročte do dalšího dne s úsměvem na tváři. Ale jestli vás rozesměje zrovna tohle, to tedy opravdu nevím. Ale doufám.

1.11.2023 v 9:47 | Karma: 35,93 | Přečteno: 1766x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Z elektromobility je elektroMo… -by Dick

Děva Evropa se zamilovala do černého galána a teď se diví, že ji veze do pekla? Jak se mohlo stát, že evropským automotive obchází strašidlo demotivace a i nejvýznamnější automobilky stahují kalhoty, když brod je ještě daleko?

30.10.2023 v 9:42 | Karma: 37,42 | Přečteno: 1191x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Experimentální dvojvideoblog Trizuljak-Prouza: Já jsem zapomněl

Občas na blogu idnes spojí své síly někteří blogeři. Většinou dvojblog. Tento příspěvek jde ještě za tuto hranici a vzniklo společné video, kde promlouvá excelentní fotograf a výtvarník M.Trizuljak a textem a zpěvem J.Prouza.

16.10.2023 v 9:19 | Karma: 19,59 | Přečteno: 525x | Diskuse| Videoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

PŘEHLEDNĚ: Češi vyberou 21 europoslanců. Kandiduje i Mourek s mimozemšťany

26. dubna 2024  10:37

O křesla v Evropském parlamentu se na začátku června utká třicet uskupení. Podle průzkumu agentury...

Řecko Kyjevu PVO nedodá, potřebujeme ji sami, říká. Španělé pošlou jen rakety

26. dubna 2024  10:35

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 277
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3399x
Inženýr ekonom, choreograf, lektor tance a společenské výchovy. Příjemce kapesného od státu za celoživotní sociální a zdravotní pojištění proti přetížení peněženky. Docent spontánní dojmologie a rychlých polních soudů. Na hlavu vzatý odborník na mediální obluzování, mentor exekutorů ducha, travič politické blbé nálady a deratizátor zapouzdřených ideologií. Čtyři děti, pět vnoučat. Životní heslo: Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo (Kapka proráží kámen nikoli silou, ale opakovaným kapáním). Znamením štír. 

Seznam rubrik