Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jaký bude rok 2022 – má předpověď, která se do puntíku naplní

Povzbuzen mou předpovědí politického vývoje po volbách, kde jsem se na rozdíl od profesionálních politických analytiků seknul v jediné věci (tipnul jsem, že Piráti budou chtít max. dvě ministerstva, ale byli asertivnější), věštím:

Rok 2022 se zdá tak nepředvídatelný, že moc věšteb na toto téma určitě v médiích nenajdete. Kdo by se také ze seriózních politologů chtěl blamovat, že? Ale já do toho jdu po hlavě. Jen vteřinku, než se mi rozsvítí křišťálová koule po pravici, nasaju omamné výpary ze skalní pukliny jak Pýthie, rozložím po stole výkladové karty, nahlédnu do postavení hvězd, prohrábnu talíř se zvířecími vnitřnostmi, prozkoumám kávovou sedlinu a vzplane mi zrak jak kněžně Libuši. Ták – a mám to. Můžeme jít na to. Beze zbytku se vyplní jedna ze tří variant, dále předestřených. Nebuďte zklamaní, že to nebude stoprocentně jednoznačné. Jedna z těch variant to ale natuty bude. Která? To ještě jasné není, brání mi v tom rozporné signály z karet oproti věštbě z kuřecích jatýrek, zpropadený únorový sextil mezi Jupiterem a Uranem, zamlžená křišťálová koule a mírné přiotrávení z výparů ze skalní pukliny.

Věštba č.1

Nová vláda Petra Fialy v březnu překvapivě předloží přebytkový rozpočet, který bude napříč parlamentními stranami schválen, s výjimkou ANO a hlavně Aleny Schillerové, která ho označí za fantasmagorický. Bude to umožněno totálním ústupem pandemie, protože mutace omikron se ukáže jako zcela neškodná nemoc, podobná lehkému nachlazení, a rázným vyřešením energetické krize a následně i inflace. Oceněn bude hlavně postup vlády na v EU, kde ČR prosadí spolu s Polskem úplné zrušení systému emisních povolenek, prodloužení provozu uhelných elektráren do roku 2060, plynových do roku 2100, přijetí jaderných elektráren za naprosto bezemisní zdroj a s širokou dotační podporou, zákaz další výstavby solárů a větrníků jako zcela nespolehlivého zdroje a konečně škrtnutí veškerých dotací na podporu elektromobility. To způsobí masové sebevraždy makléřů na burze v Lipsku, kterým se spekulativně nakoupené povolenky přes noc změní v bezcenné papírky. Budeme také svědky rituální sebevraždy Elona Muska. Stylově se spolujezdkyní Gretou Thunbergovou nasednou do elektromobilu Tesla a zapálí ho. Kupodivu oba neuhoří, ale utopí se, protože hasiči ihned zasáhnou a Teslu ponoří na dva dny do vodní lázně.

Ceny elektřiny a plynu okamžitě klesnou na úroveň roku 1989, mimo jiné proto, že elektřina a plyn budou prohlášeny za komodity strategického významu a bude zakázáno s nimi obchodovat. Dodávky elektřiny pro Německo budou zajištěny pouze okamžitým zprovozněním všech jimi zavřených uhelných a jaderných elektráren. Znovuzprovoznění jaderných elektráren slavnostně vyhlásí i Rakousko, než tamní vláda zjistí, že žádné nemá, a v jediné dokončené ve Zwentendorfu je už léta četnická akademie. Tak alespoň budoucí četníky přinutí šlapat na rotopedech, vyrábějících proud. Předsedkyně Evropské komise Leyenová bude na lednovém zasedání EU zatčena, podaří se jí však utéci záchodovým okénkem a emigrovat do Tádžikistánu. Místopředseda EK Timmermans toto štěstí mít nebude a bude odsouzen ke dvaceti letům nucených prací jako topič v nově postavené uhelné kotelně evropského parlamentu. České předsednictví EU ve druhé polovině roku se stane triumfem, čeští europoslanci budou ve Štrasburku nošeni za kritiku zeleného šílenství na rukou a předsedou Evropské komise po Leyenové bude zvolen Jan Zahradil. Vše vyvrcholí slavnostním zasedáním EU v Paláci kultury, kde mj. eurokomisařka Dalliová oznámí, že jede do Vatikánu políbit papeži prsten s omluvou, že se pokusila zrušit Vánoce.   

K nově přijatému evropskému programu New Black Deal se okamžitě připojí i americký prezident Joe Biden, i když se záhy zjistí, že myslel, že jde o evropskou variantu hnutí Black lives matter. Nepřizná to však, škrtne veškerou podporu zeleným projektům, čímž ušetří bilión dolarů a ty vrhne do dostavby ropovodu z Aljašky a otevření nových uhelných dolů. Donald Trump v reakci na Bidenovy kroky sní závistivě svou červenou čepici MAGA.

České republice se podaří mistrným diplomatickým jednáním ministra zahraničí Lipavského zajistit novou rozsáhlou hospodářskou smlouvu s Ruskem a odvrátit hrozící válku s Ukrajinou. Ministr dosáhne vyškrtnutí Česka ze seznamu nepřátel Ruska. Spekulace, že to vyměnil za slib přidělení dostavby Dukovan Rosatomu a vrácení sochy Gagarina na karlovarskou kolonádu, se nepotvrdí. Totéž dokáže i s Čínou, kde prosadí prodloužení Hedvábné stezky až do Chebu, vybudování kanálu Dunaj-Odra-Labe-Jang-c´-ťiang a mimořádnou finanční injekci fotbalové Slavii. Od prezidenta republiky si za to vyslouží pochvalná slova ve vánočním projevu, kde Zeman doslova řekne: Já věděl, proč jsem na něj vsadil, dokázal to, kluk jeden střapatá.

Věštba č.2

Nová vláda v březnu předloží parlamentu ke schválení rozpočet se schodkem pouhých 90 miliard, což vyvolá obdivný potlesk vládní koalice a masové omdlívání opozice. Ministr financí Stanjura, jak se však hned na to ukáže, bude mít na mysli schodek 900 miliard, jen nebude vědět, kolik má 900 mld. nul (myslel, že deset). Pro jistotu pak návrh rozpočtu Stanjura začne obhajovat v angličtině, takže mu nikdo nebude rozumět; jen kupodivu exministryně Schillerová, která návrh ihned podrobí tvrdé kritice, protože původně navrhovala schodek třetinový. Zvýšení schodku bude zdůvodněno nakonec předsedou vlády s poukazem na mutaci viru omikron, která v březnu bude generovat půl milionu nakažených denně, takže se v karanténě ocitnou tři miliony občanů v jeden čas, což vyvolá zhroucení veškeré infrastruktury, včetně té kritické. Od exploze Temelína nás zachrání jen statečný vrátný, který jediný nebude v karanténě a stačí vytáhnout tyče z reaktoru. Situaci se podaří zachránit pouze výměnou ministra zdravotnictví Válka, kterého vystřídá parazitolog Flegr. Pak se situace prudce zlepší, byť za cenu plošného zákazu vycházení na dva měsíce včetně nákupu potravin a hrozbě zastřelení při přistižení mimo trvalé bydliště. Omikron z populace zcela zmizí a Česko se stane opět best in covid.

Pražákům to ale bude jedno, protože Rusko napadne Ukrajinu a při invazi vybombarduje jako vedlejšák české sídlo Člověka v tísni, bohužel s celou Prahou. Navíc Írán, i když nedokončí výzkum jaderné pumy, nakoupí jich pět v Severní Koreji a radostně je hned pošle na Izrael. I když obranný systém Železná kopule čtyři z nich sestřelí, pátá raketa doletí na cíl. Izrael v odpovědi vyšle na Írán celý jaderný arzenál, tím se ukáže, že jaderné zbraně opravdu má. Írán srovná se zemí. Atomový oblak se přemístí nad Evropu, všichni zalezou do krytů, jen Češi budou nadšeně sbírat houby. Čína napadne vojensky Tchaj-wan a Česko vyšle do bojů naši letadlovou loď Prezident Havel. Bude to sice jen starý remorkér z Děčína, ale doplněný kulometem a přistávací plochou pro drony. Na palubu nastoupí jak ministr Lipavský, tak předseda Senátu Vystrčil. Letadlovou loď hned po vplutí do Jihočínského moře potopí čínská ponorka, ale oba představitelé se zachrání. Lipavský na nafukovací matračce v barvách tibetské vlajky a Vystrčil na dřevěném transparentu s nápisem Svobodu Ujgurům. Po návratu domů se oba připojí ke tvrdým americkým sankcím proti Číně, tedy k uvalení o jedno procento vyššího cla na čínské zboží a odvolání velvyslance z Pekingu na dva dny.

Věštba č.3

Beze zbytku se vyplní slova premiéra Fialy, že rok 2022 bude těžkým rokem. Bude dokonce nejtěžším rokem v historii novodobého českého státu. Nová vláda v březnu předloží rozpočet skutečně o desítky miliard nižší, než navrhovala exministryně Schillerová. Rozpočet ovšem nebude dodržen, především kvůli zvýšeným nákladům na „sociální trampolínu“ a kvůli sanaci podniků a živností, zle zmasakrovaných novou vlnou mutace omikron, inflací a zvýšenými náklady na energie. Řada podniků bude kvůli nerentabilitě uzavřena a jejich majitelé zkrachují. Masové zdražování nejen energií, ale i všech dalších výrobků a služeb, do nichž se budou snažit promítnout výrobci a poskytovatelé své zvýšené náklady, způsobí vlnu občanské nespokojenosti, vyjádřenou mimo jiné ve frontách na úřadech práce, kam budou občané chodit pro příspěvky na bydlení. Teprve tam zjistí, jak na příspěvek na bydlení nemají nárok nebo ve výši, která pro ně nic neřeší. Tak nepokoje přerostou v masové demonstrace, do jejichž čela se však nepostaví nikdo nevýrazný jako u Milionu chvilek, ale sebevědomí a rozhodní lidé, kteří si nebudou brát servítky, nejspíše někdo z hnutí jako Chcípl pes a podobných spolků. Přesto demonstrace nepřerostou v převrat.

Vláda se v žádném případě nepřipojí k požadavkům Polska na zrušení emisních povolenek, ale v Bruselu pouze nesměle navrhne, aby byl do oběhu vrácen objem povolenek, stahovaný EU do fondu solidarity. Tento návrh bude smeten se stolu, stejně jako ten polský, Polsko však z trhu povolenek skutečně vystoupí, za což bude rozsáhle sankcionováno. V roce 2022 však žádnou sankci nezaplatí a pokud EU výrazně proškrtá Polsku dotace, Poláci přestanou posílat příspěvek do EU a začnou se připravovat na polexit. EK však Česku nabídne mírné zvýšení fondu žebračenek pro zbídačené vrstvy obyvatel, což bude vláda vydávat za obrovský úspěch. Program Fit for 55 jako prováděcí plán Green Dealu dozná pouze kosmetických úprav. Jádro sice bude uznáno jako bezemisní, ale nikoli obnovitelný zdroj, takže po prudkých sporech, v nichž budou dominovat Zelení z Německa, Rakouska, Lucemburska a Španělska, bude přijata varianta postupnějšího útlumu výroby elektřiny z jádra, která ovšem učiní z výstavby nových jaderných elektráren naprosto ekonomicky neperspektivní projekty. V Německu budou v roce 2022 uzavřeny i zbylé jaderné elektrárny, dojde však k otevření plynovodu Nord Stream 2, i když to nebude v březnu, jak bylo avizováno.

Inflace v Česku vystoupá na hrozivé dvojciferné číslo a v některých oborech dojde ke zdražení řádově i o stovky procent. To ovšem způsobí pád odbytu a také naprostou nekonkurenceschopnost českých výrobků na světových trzích, především z hlediska energetických nákladů. To vyvolá neřešitelné problémy či přinejmenším dočasné uzavření výroby především u energeticky náročných výrob jako je sklářství, hutnictví či strojírenství, ale i chemie (např. výroba hnojiv). Export bude nahrazován levnějšími výrobky z jiných zemí a tyto trhy budou na dlouhou dobu pro české firmy ztraceny.

 Česká národní banka opět zvýší úrokové sazby, což ještě zdraží mj. obsluhu státního dluhu a způsobí krizi v některých oborech, především v realitách, kde dojde i k masivnějším prodejům rozestavěných domů, které nebudou stavebníci schopni dále ufinancovat a také ke zpřísnění podmínek pro hypoteční úvěry, které je pro významné vrstvy učiní nedostupnými. Krize se dočkají i celá další odvětví, především výrobců luxusního zboží a všeho dalšího zbytného tovaru a služeb, jehož nákup Češi odloží. Což se opět významně dotkne i restaurací, penziónů a hotelů, důsledky krize dopadnou ničivě i na sport, lázeňství a zahraniční rekreaci, v první polovině roku navíc jako důsledek nové omikronové vlny.

S přicházejícím teplem zesílí opět migrační vlna, bude podstatně silnější než loni a bude živená tentokrát i z nových regionů jako je např. Libanon, ale i Turecko. Z evropských původních vítačů zařadí kvůli prezidentským volbám ve Francii výraznou zpátečku Emmanuel Macron. V Británii padne premiér Boris Johnson. Rusko nezaútočí na Ukrajinu a Čína na Tchaj-wan. Útočit se masivně bude jen na naše peněženky. Kupodivu, úspory obyvatel Česka se opět v roce 2022 nominálně zvýší, i když vlivem inflace vlastně reálně sníží.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Prouza | pátek 7.1.2022 10:17 | karma článku: 35,56 | přečteno: 1395x
  • Další články autora

Josef Prouza

Dámský přirození jako dopravní značka? V pohodě, voddělí to zrna vod plev

Tendle rok je v EU zaváděná nová dopravní značka s kosočtvercem. Začali s tím ve Francii. Tak buď jde o nechutný lobování Renaultu na francouzským ministerstvu dopravy nebo nám tadle značka má napovědět, pro koho je. Vyberte si.

30.11.2023 v 9:11 | Karma: 44,10 | Přečteno: 9741x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Tak a dost kopání do vlády! Přichází soucit

Kdepak jemné okopávání kotníků! Vláda dostává rány zleva, zprava, pod pás, do slabin. Místo pochval a potlesku urážky, smích nebo rovnou výsměch. A tolik dobrého již vykonala, což vám tu hned předestřu. Sledujte!

28.11.2023 v 9:43 | Karma: 45,58 | Přečteno: 8557x | Diskuse| Politika

Josef Prouza

O Zlatou mříž -vtipy do smutné doby

Vykročte do dalšího dne s úsměvem na tváři. Ale jestli vás rozesměje zrovna tohle, to tedy opravdu nevím. Ale doufám.

1.11.2023 v 9:47 | Karma: 35,93 | Přečteno: 1767x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Z elektromobility je elektroMo… -by Dick

Děva Evropa se zamilovala do černého galána a teď se diví, že ji veze do pekla? Jak se mohlo stát, že evropským automotive obchází strašidlo demotivace a i nejvýznamnější automobilky stahují kalhoty, když brod je ještě daleko?

30.10.2023 v 9:42 | Karma: 37,42 | Přečteno: 1191x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Experimentální dvojvideoblog Trizuljak-Prouza: Já jsem zapomněl

Občas na blogu idnes spojí své síly někteří blogeři. Většinou dvojblog. Tento příspěvek jde ještě za tuto hranici a vzniklo společné video, kde promlouvá excelentní fotograf a výtvarník M.Trizuljak a textem a zpěvem J.Prouza.

16.10.2023 v 9:19 | Karma: 19,59 | Přečteno: 526x | Diskuse| Videoblogy
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Studenti v Belgii, Irsku či Británii protestují kvůli Gaze, staví tábory

6. května 2024  17:38

Studenti na třech univerzitách v Belgii a Nizozemsku zahájili v pondělí jejich okupaci na protest...

Pětiletá dívenka vdechla párek v rohlíku, za pár dní v nemocnici zemřela

6. května 2024  17:30

Velká tragédie se odehrála na konci dubna v Kravařích na Opavsku. Pětiletá dívka si šla o přestávce...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Voda zaplavila ulice i železnici

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  17:28

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

V predátorských titulech publikovala i Nerudová. Bylo to dávno, hájí se

6. května 2024  15:16,  aktualizováno  17:26

Danuše Nerudová je lídr kandidátky STAN a také aspiruje na post europoslankyně. Česko by ráda...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 277
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3399x
Inženýr ekonom, choreograf, lektor tance a společenské výchovy. Příjemce kapesného od státu za celoživotní sociální a zdravotní pojištění proti přetížení peněženky. Docent spontánní dojmologie a rychlých polních soudů. Na hlavu vzatý odborník na mediální obluzování, mentor exekutorů ducha, travič politické blbé nálady a deratizátor zapouzdřených ideologií. Čtyři děti, pět vnoučat. Životní heslo: Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo (Kapka proráží kámen nikoli silou, ale opakovaným kapáním). Znamením štír. 

Seznam rubrik