Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AD

Vážený pane Prouzo,

každý den vidím skutečnosti, které dokazují, že v mnohém máte naprostou pravdu. Pro velké procento mé i těch následujících generací je skutečnou realitou ta virtuální, a nad časem, který v ní promrhají, zůstává rozum stát. Avšak zdaleka ne všichni dotčeni moderními technologiemi a sociálními sítěmi jsou hodni odsouzení. Je třeba si uvědomit, že stejně jako oni, máte i Vy tendenci být povrchní. Pro určitou část těchto generací jsou technologické vymoženosti skutečným přínosem a částečně mohou přispět k jejímu osobnímu či profesionálnímu rozvoji.

Díky rozhledu a povědomí, kterými člověk dnes může - ve srovnání s nedávnou minulostí - disponovat, si může dovolit být tím, co Vy nazýváte netrpělivým. Je si vědom toho, že se svými schopnostmi se může mít jinde lépe a tak na jedné pozici nemusí vydržet nijak dlouho. To samozřejmě není vždy ten případ. Stejně tak to není vždy tak, jak to popisujete Vy.

Navzdory tomu, že jste několikrát uhodil příslovečný hřebíček na hlavičku, je Váš článek plný paušalizace, bagatelizace a nepřejícnosti. Pokud je tomu tak záměrně, aby dal vyniknout alarmujícím skutečnostem, možná by se hodilo se takto zmínit.

Stejně jako se média snaží zaujmout výhradně zprávami negativního rázu a vytváří tak obraz světa horšího než ve skutečnosti je, vybíráte si Vy to nejhorší možné k podpoře svých argumentů. Anebo máte jen smůlu na lidi.

Přeji hezký den.

2 0
možnosti
JP

Už jste asi patnáctý, pane Daňku, co mi tu vyčítá paušalizaci, nejvíce a v bohaté diskusi třeba pan Šoltes. To bych musel být politicky korektní, a prakticky za každým tvrzením doplnit: ale takoví rozhodně nejsou všichni, pozor, kritizuji jen některé z vás, ostatní neurazte se, vás se to netýká, promiňte, že upozorňuji jen na negativní jevy, a opomíjím ty pozitivní, já to tak nemyslím, příště to napravím... atd. Jenže já na servítky politické korektnosti kašlu, a to programově, když vidím, jaké plody nese. A druhý důvod té mé "paušalizace" je ještě úplně jiný. Osvětlím to na příkladě filozofie. To je vědní disciplína, která, aby vůbec mohla popisovat složité jevy, prostě musí pracovat na vyšším levelu už prakticky pouze s vysoce agregovanými pojmy, kde jedno slovo vyvolá tisíc konotací, a ne vždy stejných. A některé mohou rozčilovat, urážet, jiné těšit, povzbuzovat. Je tedy v tomto "nepřesná", tedy v tom laickém slova smyslu. Ale jinak vůbec nemůže dospět k nějakým závažnějším poznatkům. Bez určité "bezohlednosti", paušalizování, generalizace, dokonce i zjednodušení v zájmu srozumitelnosti, nemůžete vůbec mluvit o složitějších jevech a nějakých trendech, zvláště ne v populárním článku, nikoli vědeckém časopise. Jinak se v tom utopíte a s sebou vezmete i čtenáře. Dnes, když chcete něco kritizovat, pomalu abyste našlapovali jak v mauzoleu, abyste někoho neurazili. A to ode mě nečekejte, budu rozšlapávat politicky korektním inkvizitorům jejich milované hračky, co jen to půjde. I za cenu toho, že budu vypadat jako programový negativista a poštěkávající závistivec, kterým nejsem.

4 2
možnosti
DZ

omg R^ ... velmi přesné, hezky jsem se pobavil. Chvílemi trošku smutné, to když jsem se tam někde i našel.

5 0
možnosti
JP

Nic si z toho nedělejte, i já jsem si ve svém dlouhém životě občas trochu zamilénioval. Nebyl jsem Mirkem Dušínem, natož Supermanem.

0 0
možnosti
JR

trosku dlouhe,ale misty naprosto presne a trefne)))))treba jen cestovani-je dobre,ale cimdal lepsi to bude asi nekde na chate u rybnika:-)

2 0
možnosti
JZ

Já vám nějak nevím. Když si vezmu mladé z blízkého okolí, jsou všichi bez ohledu na vzdělání v normální práci, berou normální peníze, začínají normálně stavět nebo pořizovat rodinu, případně si při studiích vydělávají normální brigádou. Hudebníky znám tři, jeden se při práci vrhá na doktorát na technice, jeden se stará aby vám šel internet a třetí je zoufalec se zbytečnou humanitní školou, který se stará o staré lidi, o které se geniální předešlá generace jejich vlastních dětí postarat neuměla. Pouliční není ani jeden.Oproti předchozí generaci naprosto žádná změna. Snad jen invalidních důchodců na hlavu je méně, ale to je tak nějak politická záležtost.

5 0
možnosti
MK

Hodně záleží na tom, odkud jste. Velká města, tam už je to asi hodně znát. Já jsem z menšího a tady je to tak 40/40/20 - 40% zakládá rodiny, 40% pracuje, vztahuje, ale nezakládá, a 20% je marných. Ale mám hodně spolupracovníků z okolních vesnic, a tam je to tak 70/20/10. Je pravda, že asi i díky tomu mám taky optimističtější pohled na věc, stejně jako vy.

1 0
možnosti

V tomhle blogu jsem našel všechno. Jsem přesně ten mileniál, o kterém píšete. Narozen 1986, nedostudoval VŠ, protože ho to nebavilo a zjistil, že ji v dnešní době nepotřebuje, sedí furt za počítačem a sociálně taky není zrovna hvězda. Vaše generace byla zcela jistě ve všem lepší. Ovšem, chtěl bych tu podotknout jednu věc. Vaše generace za váš úspěch nemůže. Za ni mohou vaši rodiče a vnější podmínky. A za naši zase Vaše generace (moji rodiče) a opět vnější podmínky. Můžete zcela jistě namítnout, že za svůj pokakaný život si můžu sám. A já zcela souhlasím. Ale stejně tak si vy můžete sám za to, že vás v důchodu necháme umřít hlady. Měl jste s tím počítat. Je to prostě a jednoduše Váš problém. Mě totiž nezajímáte. Vy jste neměl jinou možnost než makat jako černý, studovat, abyste jednou něco byl. Ale my NEMUSÍME. A vy všichni jste nám víte kde. Vaše slavná civilizace a pohodlí a makání a firmy nás nezajímají. Proč taky? Proč by měly? Nic nám to nepřináší. Nám stačí mnohem míň, život není o tom se dřít někde u stolu nebo v dílně a makat. Zjevně si nerozumíme. Prostě pocházíme z jiné doby.

Tohle jste chtěl slyšet? Doufám, že Vás to uspokojilo, jak máte pravdu. Užijte si ji. Přeju Vám ji.

A mimochodem, i když všechno to výše uvedené platí, můj roční výdělek je sedmiciferný, mám dvě děti a manželku a vybudované solidní finanční a materiální zázemí. Protože jsem to tak prostě chtěl. To jen tak na okraj.

0 0
možnosti
JP

Nikdy bych neřekl, jací hrobové se tímhle mým jedním článkem otevřou. Tohle je ten nejrozpornější diskusní příspěvek, jaký jsem kdy pod svými články četl. V mnohém nemáte pravdu, v něčem se, což vás možná překvapí, shodujeme téměř absolutně. Za prvé, nejste vůbec mileniál, o nichž v článku mluvím, i když věkově ano. Omlouvám se, mluvil jsem o trendech, nikoli všech členech generace Y, narozených po roce 1985. Jedna kolegyně tu použila výraz echt mileniál, tak to pojďme rozlišit. Echtmileniálové z článku nemají manželku, 2 děti, slušné zázemí, natož sedmiciferný plat. Dokonce většinou nic z toho. Takhle “pokakaný” život nevypadá. Už proto jste, a ne že ne, sociální hvězda mezi generačními souputníky. Že se možná necítíte společensky jako zábavný extrovert a prosedíte za počítačem hodiny? To nerozhoduje. Že nemáte kariérní ambice na “ředitele zeměkoule” a deseticiferný plat? To už vůbec ne. Že nejste uvázaný u nějaké firmy, ale jste např. freelancer, to vás také ode mě moc neodlišuje. A v mnoha tvrzeních pravdu nemáte. Na můj důchod ze svého platu přispějete, ať už budete chtít nebo ne, leda by byl nezdaněný. Ale i kdyby byl, mám na důchod našetřeno, nečekám na almužnu od státu. Také jsem měl a ne že ne na výběr, jestli budu makat nebo ne. A jestli je vám moje generace u zadku, s tím nic nenadělám. Mně ta vaše není. Např můj syn, narozen 1986, manželka, dvě děti, sedmiciferný plat, nedostudoval VŠ, protože nebavila, sedí u počítače... hergot, nejste můj syn???

0 0
možnosti
Foto

Pane Prouzo, smekám. Většinou nečtu dlouhé blogy, neboť autoři se v množství slov a odstavců ztrácejí. A co víc - doba přeje všemu rychlému, zkratkovitému, přesnému. Vy jste po dlouhé době docílil toho, že jsem vše dočetla až do konce a i když se snažím nebýt za starou, zapšklou, životem okopanou bábu, většinu vašich postřehů vidím stejnýma očima. Tahle parta nebude dělat na vůbec ničí důchody, protože si (až my za sebou zaklapneme víko futrálu) nebude umět vydělat ani na ty svoje.

8 0
možnosti
JP

Za délku blogu se omlouvám, ale chtěl jsem tenhle problém nasvítit z více úhlů, protože není vůbec jednoduchý a černobílý. Kdybych ho zkrátil na výkřik, že dnešní mládež je zkažená, dal bych jen zapravdutěm, kteří mi tu na diskusi právě tohle vyčítají.

5 0
možnosti
MP

Nebagatelizoval bych to tu. Konec světa to sice není, ale zelenější tráva našich rodičů také ne. Tady se děje něco o dost horšího. Vidím to u syna své přítelkyně: tak tak prolezl základkou, ale od počítače se odlepí, jen když jde na záchod, nebo do lednice pro jídlo, které si už ani neohřívá, aby mu v matrixu náhodou něco neuteklo... Nebo z trochu jiného soudku. Potkám v tramvaji dvě holky (tak 12-14 let), objímají se víc než přátelsky a prý: "Kdy si půjdem zafrndovat?" Ještě víc, než ono "zafrndovat", mě možná šokovalo, jak se vůbec nestyděly to říct před cizími lidmi. Vidím kolem sebe tolik drzosti, vulgarity, suverenity a sebestřednosti jako nikdy dřív a necítím se v takovém prostředí vůbec dobře. Kult dětí je mi protivný. Norsko se v tomhle směru dočista zbláznilo.

Autor poukázal na hodně nezdravou tendenci a ti, kteří to zde šmahem odbývají s poukazem na klasický generační konflikt, jsou podle mě slepí. Tohle je tak těžký morální a hodnotový konflikt, respektive úpadek, jaký tu nikdy dřív nebyl. Svět před matrixem byl po staletí víceméně stejný. Začínající svět matrixu je velká neznámá, a proto je dobré se ptát, kam až to všechno může zajít.

Virtualita na první i na druhou mě děsí. To je pád do emocionální žumpy, ve které nechci žít, a od Josefa Prouzy je jen chvályhodné, že na tento patologický jev poukázal, protože jinak by se už brzy mohl stát normálním. Více takových článků, mistře tance a pera!

11 0
možnosti
JP

Děkuji za podporu, máte pravdu, tohle dávno není klasický generační konflikt, kdy otcové plísnili své potomky, že jsou líní vynést odpadkový koš a že rostou jak dříví v lese. A kdo to nevidí (nechce vidět), ať se třeba zeptá, zda jakákoli mladá generace před námi se rozhodla nemít děti ( nebo mít, ale hluboko pod prostou reprodukcí 2,1 dítěte na rodinu) a vymřít. Nějak si nemůžu na žádnou vzpomenout.

5 0
možnosti
DF

Jezis, to jsou zase senilni kecy. Tak hlavne, ze vase dcery jsou perfektni;-D

0 8
možnosti
JP

Jezis, to jsou zase milenialni kecy. Tak hlavne, ze vase prispevky jsou perfektni;-D

3 0
možnosti
Foto

A proč by Vám někdo měl vydělávat na důchod? Když jste takovým vyznavačem toho, co bylo dříve, jistě se spokojíte s tím, že Vás Vaše děti nechají dožít na vejminku, protože tak to dělali Vaši předci, kteří by stejně jako Vy dokázali sepsat elaborát o tom, jak byli tehdejší mladí (a to i Vy) úplně mimo. Jak byli zlenivělí a nechtělo se jim mít sedm dětí, jak byli zlenivělí a nechtělo se jim makat na poli, raději studovali a četli, místo aby vzali za pořádnou práci . . . . nic nového pod sluncem. :-)

0 7
možnosti
JP

Na otázku, proč by naší generaci někdo měl vydělávat na důchod, se mi těžko odpovídá. Vlastně opravdu nevím, co bych vám odpověl. Nejste tady v diskusi první, kdo konstatuje, že každá starší generace žehrá na tu mladou, zkaženou a zpustlou. A to už tisíce let, takže Nihil novi sub sole. Ale to je ta největší mýlka diskutérů jako jste vy. Tato zlomová doba totiž s sebou nese přeci jen jednu novinku, kterou není možné naroubovat na generace předchozí a říci, ono se to srovná a dnešní mileniálové zase jednou budou nadávat svým dětem do líných flákačů a mimoňů. Je to úplně zásadní věc, kterou se nové generace liší od všech předchozích hluboko do historie. Můžete hádat, co to je.

7 0
možnosti
  • Počet článků 277
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3399x
Inženýr ekonom, choreograf, lektor tance a společenské výchovy. Příjemce kapesného od státu za celoživotní sociální a zdravotní pojištění proti přetížení peněženky. Docent spontánní dojmologie a rychlých polních soudů. Na hlavu vzatý odborník na mediální obluzování, mentor exekutorů ducha, travič politické blbé nálady a deratizátor zapouzdřených ideologií. Čtyři děti, pět vnoučat. Životní heslo: Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo (Kapka proráží kámen nikoli silou, ale opakovaným kapáním). Znamením štír. 

Seznam rubrik