Takový videoklip jste určitě v životě neviděli

3. 10. 2022 9:14:58
Vznikl z nadšení a za pár tisícovek (což se vám po shlédnutí bude zdát nemožné). Je důkazem, že i v dnešní lehce ponuré době a finanční nouzi mohou vzniknout umělecká dílka pro čirou radost z tvorby. Vstupte, nebudete litovat!

Nebudete mi věřit, že od prvního nápadu k realizaci uplynulo dlouhých 6 let. A jen samotný nácvik trval rok a půl(!). To si mohou dovolit jen blázni, ale to my asi jsme. Spíš rovnou cvoci, protože dřít na tříapůlminutovém díle bez vidiny jediné koruny honoráře takovou dobu se dá posoudit jen jako psychiatrická diagnóza. Doufám, že ta zpocená záda nebudou ve videoklipu vidět (i když mokrá záda uvidíte). Máte-li rádi zpěvačku Adele, tak právě ona v klipu zpívá. Že nádherně, o tom asi pochybovat nikdo nebude, vždyť za hit Easy on me (a právě ten v klipu zazní) získala na jaře i ocenění Brit Award – píseň roku.

Proč si drze myslím, že jste takový videoklip nikdy neviděli? Tak za prvé, tanečních videoklipů vzniká v ČR velice málo – a je to věčná škoda, protože skvělých tanečních choreografií zde vzniká spousta. Za druhé, v klipu se tančí na vodní hladině, což samo o sobě opravdu není jednoduché. Za třetí, významná část tance-duetu se odehrává na stylizované oprátce. Je to prostě tanec na šibenici. To také určitě běžně neuvidíte. Za čtvrté, pro realizaci jsme nalezli neuvěřitelnou scenérii (hledali jsme ji půl roku!), není to žádné video, sejmuté mobilem v zaprášené tělocvičně. Točili jsme v ohromném otevřeném prostoru zatopeného lomu, místě temně ponurém a zároveň fascinujícím. No jen se podívejte, jak to při natáčení vypadalo.

A teď už k tomu, „co tím chtěl básník říci“. Velice nerad podávám ke svým choreografiím nějaké podrobné výklady, buď dílo mluví a oslovuje samo nebo je něco špatně. Ale přeci jen pár slov. Téma choreografie vychází z části textu písně Adele: I know there is hope in these waters / But I can't bring myself to swim / When I am drowning in this silence (Vím, že v těchto vodách je naděje / Ale nemůžu se přinutit plavat / Když se topím v tichu).

A stejně tak sama zpěvačka Adele se v celé písni vlastně omlouvá za chyby ve vztahu z minulosti: Go easy on me, baby / I was still a child / Didn't get the chance to / Feel the world around me (Buď ke mně shovívavý, zlato / Byla jsem ještě dítě / Nedostala jsem šanci / Pocítit svět okolo sebe.

Stylizovaná oprátka v duetu symbolizuje právě ono pošramocení vztahu dvou lidí, kteří se jinak zjevně mají rádi. Také jste něco podobného v životě zažili? Kdo ne, ať hodí kamenem. V závěru klipu se v dosud pustém prostoru náhle objevuje řada postav v černém. Jsou to voyeuři, slintavě šmírující zamilovaný pár? Jsou to smuteční hosté na pohřbu vztahu? Nebo černí andělé, rozprostírající milosrdná křídla nad dvojicí protagonistů? Nechávám na vaší fantazii.

Na závěr mám velkou prosbu. Nepouštějte si toto video někde v tramvaji na malém mobilu se staženým zvukem, přijdete o 99 % zážitku. Alespoň na obrazovce počítače, notebooku či tabletu. Ideálně, pokud máte chytrý televizor s velkou úhlopříčkou a aplikací YouTube v něm, zvolte rozhodně tuto možnost, protože obrazovka, jak známo, „žere“ pohyb i výraz. A teď už nechte na sebe vodní verzi písně Easy on me působit. S pokorou a bázní budu očekávat vaše příspěvky v diskusi.

Autor: Josef Prouza | pondělí 3.10.2022 9:14 | karma článku: 33.77 | přečteno: 5045x

Další články blogera

Josef Prouza

Dámský přirození jako dopravní značka? V pohodě, voddělí to zrna vod plev

Tendle rok je v EU zaváděná nová dopravní značka s kosočtvercem. Začali s tím ve Francii. Tak buď jde o nechutný lobování Renaultu na francouzským ministerstvu dopravy nebo nám tadle značka má napovědět, pro koho je. Vyberte si.

30.11.2023 v 9:11 | Karma článku: 44.09 | Přečteno: 9619 | Diskuse

Josef Prouza

Tak a dost kopání do vlády! Přichází soucit

Kdepak jemné okopávání kotníků! Vláda dostává rány zleva, zprava, pod pás, do slabin. Místo pochval a potlesku urážky, smích nebo rovnou výsměch. A tolik dobrého již vykonala, což vám tu hned předestřu. Sledujte!

28.11.2023 v 9:43 | Karma článku: 45.57 | Přečteno: 8527 | Diskuse

Josef Prouza

O Zlatou mříž -vtipy do smutné doby

Vykročte do dalšího dne s úsměvem na tváři. Ale jestli vás rozesměje zrovna tohle, to tedy opravdu nevím. Ale doufám.

1.11.2023 v 9:47 | Karma článku: 35.87 | Přečteno: 1688 | Diskuse

Josef Prouza

Z elektromobility je elektroMo… -by Dick

Děva Evropa se zamilovala do černého galána a teď se diví, že ji veze do pekla? Jak se mohlo stát, že evropským automotive obchází strašidlo demotivace a i nejvýznamnější automobilky stahují kalhoty, když brod je ještě daleko?

30.10.2023 v 9:42 | Karma článku: 37.29 | Přečteno: 1119 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 6.57 | Přečteno: 197 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.28 | Přečteno: 309 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 277 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3397

Inženýr ekonom, choreograf, lektor tance a společenské výchovy. Příjemce kapesného od státu za celoživotní sociální a zdravotní pojištění proti přetížení peněženky. Docent spontánní dojmologie a rychlých polních soudů. Na hlavu vzatý odborník na mediální obluzování, mentor exekutorů ducha, travič politické blbé nálady a deratizátor zapouzdřených ideologií. Čtyři děti, pět vnoučat. Životní heslo: Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo (Kapka proráží kámen nikoli silou, ale opakovaným kapáním). Znamením štír. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...