Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nakreslila pejska a dostala tři měsíce vězení aneb Svoboda za totáče

Za socialismu jsme žili šťastně ve svobodě, míru. Ale pořádek muší bejt, republiku nám ani hafíci rozvracet nemohli, to dalo rozum. Přihazuji k výročí sametovky vděčné vzpomínky na tu báječnou dobu, co byla tak sexy. Jak pro koho.

Když už si mladí Češi v anketách pletou osmašedesátý s osmačtyřicátým, někdy i s osmnáctým, ale sypou ze sebe levičácké názory a sní o komunismu a Marxovi, nebo aspoň o anarchokapitalismu, není od věci jim sem tam připomenout, že my starší jsme už ten jejich sen jednou prožili. Na mladé se musí pomalu, když jim u jídla, které jim nejede, řeknete: coby za to daly děti v Africe - nepochodíte. Tak dnes vynechám popravené a odsouzené na desítky let třeba do uranových dolů a budu vám vyprávět pravdivý příběh o pejskovi, co moc zlobil a byl proto odsouzen za útok na veřejného činitele. Ne, nebude to příběh pejska, co někoho pokousal. Kreslení pejskové nekoušou. Tím hůř pro ně, ovšem.

Maminka mé kamarádky Martiny, z Českých Budějovic, nějak nepochopila, že tanky, které nám přivezly v roce 1968 záchranu socialismu a rozjezdily kontrarevoluci, co tu řádila, na placičku, jsou sice mírumilovné, ale zároveň spravedlivě přísné. Protože uměla hezky kreslit, jednou nakreslila pejska. A dala ho do boudy. Nebylo to správné, jak sami určitě cítíte, tak později u soudu vyfasovala tři měsíce vězení. Dostala by víc, její kolega byl odsouzen natvrdo na několik let, ale protože to byl její vůbec první prohřešek a byla mladá, soudruzi laskavě přivřeli oko. Každý se může napravit, že. Tak jí dali odklad na rok a trpělivě čekali, jestli se polepší. Ale samozřejmě ji vyhodili z práce a pěkně osladili dalších dvacet let života, to jinak nešlo, jak musíte uznat. Vůbec ti umělci. Dáte jim do ruky pero, štětec nebo kytaru, na vteřinku nedáte pozor a už je malér. Musí se to hlídat. Maminku Martiny naštěstí ohlídali, mohla taky skončit jako imperialistický štváč nebo dokonce reakcionář. Včas ji zachránili, a ani nepoděkovala. Nevděk světem vládne.

Není totiž pes jako pes a bouda jako bouda. Ten pejsek byl nakreslený moc pěkně, někde na nástěnce v mateřské škole by udělal spoustu radosti. Jenže ta psí bouda nebyla nástěnka ve školce, ale nástěnka KAN na ulici Osvobození. A tam chodili lidi, ihned samozřejmě trochu podezřelí, že se chtějí bůhví od čeho osvobodit, jak jinak. Ti, co by chtěli na pivo, by šli do Masných krámů, že. A KAN byl Klub angažovaných nestraníků, od pohledu prolhaný podnik, protože když se někdo angažuje, tak už není nestranný, to ví i malé děcko. No, ani tohle by ještě nebyl tak závažný prohřešek, i když pořádné klopýtnutí už ano – věšet cokoli na nástěnku KAN, třeba odporný pamflet - Chartu lidských práv, to není jako vyvěsit plakát na hasičský bál. Nějak by se to možná okecalo, ten nešťastný pejsek. Kdyby, ehm, jaksi, se tehdejší tajemník MěNV nejmenoval… Čuba. A to byl konec svaté trpělivosti orgánů, byl z toho trestný čin útoku na veřejné činitele podle paragrafu 156, odst. 2 tr. zák. A to nebyl (a není) žádný legrační paragraf. Veřejným činitelům se tleská a provolává hurá, útočit na ně, veřejnit a činit se nesmí. Byla by to ostuda nechat útočit kreslená zvířátka na lidově demokratické zřízení. Dokonce mezinárodní, dodnes si na Kubě zpívají Čuba sí, fenky nó. Jinými slovy, byl to podlý agresivní útok kresbou. A když obrodný proces skončil s polibkem Varšavské smlouvy, pěkným Brežněvovým francouzákem, lidem se začalo stýskat. Tak se jim nabídly jiné procesy, lidi se musí nějak zabavit, jinak vymýšlejí ptákoviny. Apropó, ptákoviny.

Na socialistické zřízení útočili nejen psi, ale i ptáci. Já nevím, co to tu faunu popadlo, takhle zuřivě kopat do funkcionářů nejlepšího režimu všech dob. Můj tchán pro změnu nakreslil v té vzrušené poosmašedesátnické době do podnikového časopisu ptáka. A zajistil tak sobě i své rodině dalších dvacet let živoření, podřadné práce a ústrků. Já mu za to děkuju, když jsem si bral jeho dceru, rozhodně nebyla rozmazlená nějakým přepychem, a vědět, co jsou škubánky s mákem nebo brambory na loupačku se při skromném rozjezdu manželství vždycky hodí. Asi se ptáte, jestli se nějaký funkcionář v okolí pro změnu nejmenoval Pták. Nejmenoval. Jenže téhle karikatuře ptáka tchán přimaloval brejličky. A v čele KSČ v té době už seděl jeden soudruh s ptačím jménem – a brejličkami. Soudruh Number One. Taková drzost! To se trestat prostě muselo, jistě chápete. Některé rozvracečské psy zavřeli do mřížované boudy, jiné navždy vyvenčili za železnou oponu, ptáci šli do klecí nebo museli táhmnout na jih. Jiní dostali obojek nebo kroužek na nohu a normalizované misky na žrádlo.

Dnes je zase chaos, každý si maluje, co chce, klidně ve Photoshopu přidělá prezidentovi prasečí rypák nebo političce nafotomontuje nahé tělo sexbomby s roztaženýma nohama. Každý hejhula je angažovaný nestraník a vyvěšuje na nástěnky, dnes facebookové a blogerské, takové nactiutrhačské výlevy, že by se vzpomínaný pejsek a pták styděli za své krotké náznaky. Naštěstí se doba mění, politici i uvědomělí progresivisté pochopili, že to takhle dál nejde. A začali zakládat nové veterinární orgány a posílat bdělé orlí hlídky do ulic a sociálních sítí, aby nás chránily před vzteklinou svobody a ptačí chřipkou lidských práv. A pasou po pravdě a právu stejně přičinlivě jako tehdy komunisté. Ti pravdu a právo milovali tak, že po nich dokonce pojmenovali své dva největší deníky. A tam psali jen pravdu, protože třeba takové „plnění závěrů“, čili kolik lidí zavřeli, všechny zajímalo. I teď tu máme nové zákony a opatření proti zdivočelé fauně a další se chystají. A je moc hezké, že je prosazují hlavně zodpovědní mladí lidé z univerzit třetího fejku a vědních oborů jako kynologická politopatologie nebo centrum ptačích hybridních hrozeb. To se nedá nic dělat, bylo třeba už zakročit. Dokud nám nepřestanou tihle vzteklí hafani očůrávat nohy a ptáci kálet na hlavy, nebude klid, bdělost je na místě. Teprve když ve Francii vznikl po revoluci Výbor pro veřejné blaho, zavládl pořádek a blaho přestalo být na příděl. Nechápu, proč tohle období historici nazývají Terorem. Blaho se musí šířit, i kdyby to s pomocí trestních oznámení a soudů mělo být, což už ví i profesor Piťha a další. A tak se těším, že na sladké časy totality už nebudeme muset vzpomínat s nějakým sametovým patosem jako dnes, ale - zvláště noví mladí blahošiřitelé - si je s chutí prožijí znovu. A ještě s pocitem, že si je těžce vybojovali. Prostě, na co si nesáhnete, tomu neuvěříte, nebo, abych zůstal u psího příběhu, co si neočucháte, to vám nezavoní.

Autor: Josef Prouza | sobota 17.11.2018 10:49 | karma článku: 27,19 | přečteno: 1109x
  • Další články autora

Josef Prouza

Dámský přirození jako dopravní značka? V pohodě, voddělí to zrna vod plev

Tendle rok je v EU zaváděná nová dopravní značka s kosočtvercem. Začali s tím ve Francii. Tak buď jde o nechutný lobování Renaultu na francouzským ministerstvu dopravy nebo nám tadle značka má napovědět, pro koho je. Vyberte si.

30.11.2023 v 9:11 | Karma: 44,10 | Přečteno: 9711x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Tak a dost kopání do vlády! Přichází soucit

Kdepak jemné okopávání kotníků! Vláda dostává rány zleva, zprava, pod pás, do slabin. Místo pochval a potlesku urážky, smích nebo rovnou výsměch. A tolik dobrého již vykonala, což vám tu hned předestřu. Sledujte!

28.11.2023 v 9:43 | Karma: 45,58 | Přečteno: 8554x | Diskuse| Politika

Josef Prouza

O Zlatou mříž -vtipy do smutné doby

Vykročte do dalšího dne s úsměvem na tváři. Ale jestli vás rozesměje zrovna tohle, to tedy opravdu nevím. Ale doufám.

1.11.2023 v 9:47 | Karma: 35,93 | Přečteno: 1763x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Z elektromobility je elektroMo… -by Dick

Děva Evropa se zamilovala do černého galána a teď se diví, že ji veze do pekla? Jak se mohlo stát, že evropským automotive obchází strašidlo demotivace a i nejvýznamnější automobilky stahují kalhoty, když brod je ještě daleko?

30.10.2023 v 9:42 | Karma: 37,42 | Přečteno: 1190x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Experimentální dvojvideoblog Trizuljak-Prouza: Já jsem zapomněl

Občas na blogu idnes spojí své síly někteří blogeři. Většinou dvojblog. Tento příspěvek jde ještě za tuto hranici a vzniklo společné video, kde promlouvá excelentní fotograf a výtvarník M.Trizuljak a textem a zpěvem J.Prouza.

16.10.2023 v 9:19 | Karma: 19,59 | Přečteno: 524x | Diskuse| Videoblogy

Josef Prouza

Naši rodiče nás schválně ohrožovali na životě i zdraví

Co já to měl za zploditele! Cynické, k našim křehkým životům lhostejné a bezohledné. Vystavovali nás nebezpečí, jak jen to šlo, hnali nás do náručí vrahů, prznitelů a jiných hrozeb. A bylo jim to fuk. Dnes je to jiné, ufff!

20.9.2023 v 9:55 | Karma: 45,71 | Přečteno: 7620x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Vždycky jděte proti proudu – i když je to fuška

Já to dodržuju absolutně, jedině zády k masám, deru se jen proti davu, zásadně jinam, než zástupy. Občas to, pravda, ženu do extrému, ale nemůžu si pomoct. Každou chvíli sice trpím, ale pro přesvědčení se trpělo vždycky.

25.8.2023 v 9:45 | Karma: 27,12 | Přečteno: 729x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Povinností krásných žen je podělit se o svou krásu s co nejvyšším počtem mužů

Tohle řekl, tuším, kdysi Franta Ringo Čech. A jak znám Ringa, neměl na mysli fotku z dovolené na instagramu nahoře bez, ale „podělení“ se vším všudy. I vy můžete mít jakoukoli krásku, protože je tu nové hnutí No women unavailable.

13.8.2023 v 9:50 | Karma: 32,53 | Přečteno: 1316x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Tak ale teda! Hranolky s kečupem za 259 Kč? Komu tady hrabe?

Zajeďte do Českýho Krumlova a dejte si do nosu. Peněženkou. Úplně prázdnou to prej moc nebolí. Když mi kamarádka sdělila, že na Lipně je k mání svíčková za 957 kaček, nevěřil jsem. Ale mail vod bráchy mě už totálně vochromil.

2.8.2023 v 9:05 | Karma: 46,17 | Přečteno: 14145x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Něco ilustrovaného humoru do lustrovaného Mordoru

Aktuální vtípky na nekorektní témata. A neberme se vážně, protože kdo sám sebe si hluboce považuje a vnímá se přísně a vážně, jen nevidí, jak je směšný.

27.7.2023 v 9:51 | Karma: 40,25 | Přečteno: 3574x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Dnešní mladý zkazily písňový texty

Přišel jsem na to, proč mladý jsou dneska tak přízemní, s primitivníma depkovejma názorama. Za to můžou dnešní písňový texty, soukaný do jejich hlav horem dolem. Psychologický poradny a psychiatrie praskaj ve švech.

25.7.2023 v 9:29 | Karma: 31,62 | Přečteno: 1220x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Kvíz: jak znáte novotvary z poslední doby?

Kdekdo tuší, co znamenají nové výrazy jako „chcimír“, „dezolát“ nebo „kremlobot“. Ale tak snadné to nebude. Odlehčený kvíz pro znalce novotvarů z poslední doby. Rozumíte jim? Vyzkoušejte si vše v malém kvízu, který vás otestuje.

13.7.2023 v 9:22 | Karma: 25,97 | Přečteno: 1089x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Jak mi lékařka z pobytu u moře udělala tábor hrůzy

Když tu kolega bloger Ravek líčil děs letošní dovolené v zahraničí, zvednul jsem hozenou rukavici a štafetu „je to šílený, ale aspoň zas bude o čem psát“ posílám dál. Pokud právě balíte na dovolenou (nedejbože do Itálie), nečtěte.

29.6.2023 v 9:42 | Karma: 43,98 | Přečteno: 10710x | Diskuse| Cestování

Josef Prouza

769 dotačních titulů a 769 korun důchodcům ve valorizaci

Sdělit občanům, obývajícím českou kotlinku, že jim musíme „udělat škodu ráznou, uřezat jim kapsu prázdnou“ dle dávné říkačky, je tabu. I když i prezident NKÚ M. Kala prohlásí, „že země zdegenerovala z tržní ekonomiky na dotační“.

6.6.2023 v 9:40 | Karma: 42,97 | Přečteno: 4466x | Diskuse| Politika

Josef Prouza

Vtipy O Zlatou mříž - kudy premiér neprojel

Dnes se z nové hrsti fórků dozvíte, v jakém jazyce je třeba zveřejnit volební programy, kdo zvýšil poplatky na WC nebo na co je třeba dávat pozor při prohlídce Hradu. Také okusíte vzpomínky na budoucnost, co si špitají mladí, atd.

30.5.2023 v 8:51 | Karma: 38,79 | Přečteno: 3108x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Běž domů, Ivane, čeká tě Michailidu, žena z lidu

Pirátský šéf Ivan Bartoš označil „jako zcela nevhodné“ účinkování Pirátky Michailidu na Dnech antikapitalismu marxistické Nadace Rosy Luxemburgové. Znamená to, že se v pirátské straně rozpadá významná frakce Společenstvo dredu?

23.5.2023 v 9:29 | Karma: 35,10 | Přečteno: 1065x | Diskuse| Politika

Josef Prouza

Mladý vám nerozuměj? A jak s nima mluvíte?

„Ten náš mladej vůbec nerozumí, co mu řikám!“ rozčiloval se v tramvaji jeden postarší chlápek. Musel jsem se zasmát. Taky jsem míval občas pocit, že na potomky mluvím svahilsky. Ale to všechno po přečtení tohodle blogu bude jinak!

16.5.2023 v 9:21 | Karma: 40,61 | Přečteno: 5209x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Zavržení, Pochyby, Tolerance, Respekt… a pátým jezdcem je Strach

Těchto pět pojmů má k sobě blíž, než by si možná někteří připustili, a hranice mezi nimi jsou překvapivě tenké. Možná i proto jsou tak lehkovážně zaměňovány, i když důsledky mohou být tragické. Čtyři nebo 5 jezdců z Apokalypsy?

10.5.2023 v 12:19 | Karma: 25,33 | Přečteno: 580x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Já rád Karla Třetího, to je něco lepšího…

... ušije mi šněrovačku ze samýho zlatýho. Mediální šněrovačku, samozřejmě. Kdo si na sobotu 6.5. nenaplánoval meditaci v poustevně, odstíněné od elektronického smogu, musí počítat s tím, že skončí v mediálním britském závalu.

4.5.2023 v 9:24 | Karma: 22,87 | Přečteno: 511x | Diskuse| Média

Josef Prouza

O Zlatou mříž - jak se Horymír ocitl na demonstraci

V dnešní sérii obrázkových fórků se dozvíte, jak se vladyka Horymír ocitl na protivládní demonstraci, kdo škrtá v příjmech státního rozpočtu, proč nová grafika digitální kalkulačky odchodu do důchodu propadla, co je UPŠOUK atd.

2.5.2023 v 9:12 | Karma: 39,60 | Přečteno: 4581x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 277
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3399x
Inženýr ekonom, choreograf, lektor tance a společenské výchovy. Příjemce kapesného od státu za celoživotní sociální a zdravotní pojištění proti přetížení peněženky. Docent spontánní dojmologie a rychlých polních soudů. Na hlavu vzatý odborník na mediální obluzování, mentor exekutorů ducha, travič politické blbé nálady a deratizátor zapouzdřených ideologií. Čtyři děti, pět vnoučat. Životní heslo: Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo (Kapka proráží kámen nikoli silou, ale opakovaným kapáním). Znamením štír. 

Seznam rubrik