Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Spratek, fracek, klacek, zloprcek

Jedno dítě v restauraci, obchodě, dopravě či v hotelu dokáže změnit vaši kontemplaci o vzniku vesmíru na myšlenky na bestiální vraždu s mnoha mučicími nástroji a vynalézavostí sadistických vrahů. To jsou prostě ty rozkošné děti.

Charty a úmluvy o právech dítěte už zabírají celé knihovny, děti jsou dnes nedotknutelné. Na prezidenta u nás můžete snést příval nejhorších nadávek nebo si do něj i střelit airsoftovou pistolí a dožadovat se veřejně, aby „chcípnul“, a… nestane se vám nic. Zkusili jste to s vaším dítětem před svědky? Pak tenhle blog čtete z vězeňské cely a vaše dítě z mobilu v náhradní rodině. Předesílám, že žádné ze svých čtyř dětí jsem nikdy neuhodil. Udržet v rodině právní stát ovšem někdy bylo, diplomaticky řečeno, velmi, ale opravdu velmi složité. Kecám, bylo to někdy šílené. Často jsem musel jen bezmocně počítat do deseti (spíš do sta), jindy se i zamknout na záchodě, aby mě od potomků dělila pevná stěna, po níž stékal bez krveprolití tekutý hněv. Představte si, že ležíte spoutaný na zemi a vaše děti vám přikládají na tělo rozžhavená železa. A jste zhruba tam.

Tak jako malé děti neomylně vycítí šanci k vyměšování přesně ve chvíli, kdy je nahaté držíte nad hlavou nebo jste na jednání na úřadě o kolaudaci, větší děti mají zase neomylný čich na to, kdy se vaše možnosti obrany snižují na minimum. Dokonce bych formuloval lehce murphyovský zákon, že dopravní prostředek, z něhož nelze vystoupit (nejlépe letadlo) zákonitě  zlobení vašich dětí vyvolává. A supernarvaný prostředek dokonce superzlobení. Nikdy se dětem tak nechce na záchod jako v letadle při turbulencích. Nikdy se v tramvaji nedrží způsobně tyče, protože je nemůžete držet vy, neb máte v jedné ruce golfky a ve druhé nákup, ale balancuje v prostoru vždy nad cizím dětským kočárkem se spinkajícím  miminkem (houby spinkajícím, řvoucím na celé kolo), jemuž by při prudkém zabrždění svým pádem jistojistě zlomilo vaz. Dětský psycholog by namítl, že zlobení je často jen voláním dítěte po vaší pozornosti. Jó? Tak proč to dělá tím, že stokrát zmáčkne tlačítko Znamení k řidiči? Nevím, který chytrák tohle tlačítko navrhnul přemístit od stropu k podlaze. Takhle se volá po pozornosti? Zrovna tak není voláním po pozornosti určitě záchvat vzteku, kdy se vaše dítě válí na zemi v supermarketu a řve, že ty bonbóny chce a chce a chce. Je to řvaní do vaší peněženky. A vy víte, že když povolíte, do příštího nákupního košíku už kvůli obřímu plastovému náklaďáku, horám čokolád, bonbónů, tyčinek a lízátek už nevmáčknete ani droždí. O financích a průjmech po velkolepé hostině splácané z chipsů a donutů, zalitých bubbleology hnusem ani nemluvě.   

„Když cítíte, že asi brzy vyletíte z kůže, jděte s dětmi do parku,“ radí jistý Steve Biddulph v knize Tajemství výchovy šťastných dětí. Tak, milý Biddulphe, buď bych některé dny trávil v parku 24 hodin, nehledě na provazy deště z oblohy či třicetistupňové mrazy, nebo, v lepším případě, bych vyletěl z kůže v parku. Protože dítě v ráži jede jak tank bez ohledu na lidské či materiální ztráty. A vy jste tím tankodromem. V jistém věku se totiž, jak jsem zjistil, třeba nedá s dítětem jít do restaurace. Vůbec. Nějak jsme to nechtěli s manželkou pochopit. Přeci jednou za měsíc… prostě nebudeme vařit a zajdeme si na nějakou dobrotu. Jenže naše děti byly zrovna v tzv. neposedném stavu. To je takový eufemismus, víte. Protože ta neposednost znamená, že mají v zadečku vrtuli, na nohou raketové motory a v hlavě přesný plán, jak udělat ze spořádané restaurace… dříve bych řekl kůlničku na dříví, ale zkusím moderněji: chalífát s krutými džihádisty, tedy vašimi dětmi. Samozřejmě si asi nepůjdete udělat kulinářskou radost do zaplivané čtyřky. Ale měli byste. Protože v hospodě U ztracené varty mají bytelné stoly a židle, každý opilý harmonikář tam vaše dítě přeřve, nemají tam žádné vázičky, květiny, a hlavně – žádné ubrusy!. Slovo ubrus je klíčové. Ubrusy se výborně stahují a strhávají se vším, co je na nich. Podlévají se pilně jak husa při pečení nápoji, kreslí se na ně a v lepších restauracích, kde mají na stolech zapálené svíčky, se na ně báječně lije horký vosk nebo se přímo podpalují. Oheň děti fascinuje, kdybyste nevěděli. S rostoucí cenovou skupinou se pak, bohužel, objevují i vázičky s květinami, ubrousky, spousty skleniček, drahého porcelánu, vratkých dekorací a hlavně milí vrchní. Ti hned dětem přinášejí pastelky, aby měly po ubruse čím kreslit. A také upjatí hosté, kteří chtějí svůj klid a za své peníze si vychutnat atmosféru luxusu a virtuózní tichou hru pianisty. Do takové restaurace s dětmi jako byste vešli s živým koněm, následné škody jsou zhruba stejné. A odcházíte zcela vyčerpaní, doprovázeni zraky právem znechucených hostů a vrchním, který už není vůbec milý (i přes trojnásobný tringelt, než jste mu původně chtěli dát), jen se jde přesvědčit, že jste opravdu vypadli.

Děti, zvláště ty dnešní, pokrokově vychovávané, svobodné jako ptáci v letu, si soukromě dělím na spratky, fracky, klacky a zloprcky. Spratci jsou děti vychovávané poměrně přísně a nezvladatelné jsou jen v krátkých životních obdobích. Frackové, děti odrostlejší, už dovedou prošpikovat své nezvladatelné chování i promyšlenými zlomyslnostmi a schválnostmi. Klackové, už před nebo v teenagerském věku, přidávají ještě absolutní odpor k přiznání viny. No a zloprcek je kategorie sama o sobě. To už je dítě zralé na psychiatrickou léčbu, své prakticky permanentní lumpárny prokládá i vyloženě zlým a vůbec nezakrývaným úmyslem. Jo, abych nezapomněl. Existuje ještě kategorie „hodné dítě“, například Rychlé šípy. Jiný než literární příklad však pro vás nemám.

Divíte se, že jak houby po dešti rostou restaurace, kam děti nemají přístup? A já některé podniky dokonce podezírám z toho, že tam mají obsluhu nahoře bez nebo nešťastnici, svíjející se u tyče, ne proto, aby přilákali mužské zákazníky, ale jen proto, aby odehnali rodiny s dětmi. Existují i celé hotely či dovolenkové resorty, kde dítě s chutí a za potlesku hostů degradovali na zakázané bojové psy bez náhubku. Hoteliér z mladoboleslavského hotelu  běduje, že přišel o deset milionů korun od zákazníků, kteří se kvůli řádícím dětem vytratili. Jiný hotel dokonce rovnou vypočítává zájemcům o ubytování, proč děti ani náhodou do svého zařízení nepustí. A dalo to určitě fušku, tyhle všechny antispratkové bariéry nastavit.

-Žádný dětský koutek ani kočárkárna.

-Žádné přebalovací pulty, postýlky a stoličky.

-Příkré schody bez výtahu.

-Okna velmi nízko nad zemí bez zábradlí (nebezpečí pádu).

-Snídaně podávané až od 8:30.

-Žádné dětské menu ani možnost objednaní poloviční porce.

-Sauna vytápěná na 85°.

-Horká a hluboká vířivka.

-Otevřený a pravidelně využívaný krb v restauraci.

-Převážná většina našich hostů k nám jezdí právě s vědomím toho, „že to bude bez dětí“ a že si užijí hlavně jeden druhého, bez křiku a breku dětí svých, anebo cizích.

Situace se v posledních letech spíš vyhrocuje, než zlepšuje. Možná to souvisí s tím, že roste počet bezdětných manželství (spíš nesezdaných párů) a rodin s jedním, v pozdním věku vymodleným jedináčkem. Děti prostě ve svých „právech“ přitvrzují, podporováni opičí láskou rodičů. A ti bezdětní zase nejsou schopni odlišit obyčejné nevinné zlobení od spratkovitosti až zloprckovitosti. Pokud tak nějak váháte, jestli je správné rozdělovat třeba hotely na „bezdětné“ a rodinné, jestli to není „diskriminace“ ve stylu rasistického „White only“, přihodím k vašemu rozhodování tuhle příhodu.

Seděli jsme v luxusní restauraci, asi dvanáct kolegů z práce. Na konci hospodářsky úspěšného roku jsme se odměnili kulinářským zážitkem v Průhonicích. Náš stůl byl opticky oddělen od restaurace několika dvoumetrovými tlustými skleněnými panely s uměleckými plastikami na bytelných stojkách. Už v průběhu objednávání jsme si všimli, že po restauraci lítá malý rakeťák. Vrážel do židlí, lezl pod stoly a, jak jsem zaznamenal, stále zrychloval. Můj zkušený otcovský zrak to vyhodnotil, že tohle určitě dobře nedopadne. Nedopadlo, léta praxe ze mě udělala vědmu. Jeho matka, k níž občas přiběhl pro nějaký zákusek, který pak drolil na svých cestách restaurací, byla zcela v klidu. A pak se to stalo. Číšníci nám zrovna přinesli bohaté menu, stůl se prohýbal lahůdkami. Jenže v té chvíli se to malé šídlo v pytli rozběhlo s plnou silou proti… jednomu z našich skleněných těžkých panelů. Samozřejmě to neubrzdil, do panelu v nabrané rychlosti vrazil a ten se ze své majestátní výšky skácel rovnou na náš stůl. Roztříštil se na tisíce kousků, které se nám zabodaly do jídel na stole. A také do dvou kolegů, které naštěstí těsně minul a padl na část stolu, u níž nikdo zaplaťpámbů neseděl. Zůstali jsme jako opaření. A reakce matky toho „nezbedy“? Přiběhla, vzala dítě do náruče a starostlivě ho odnášela se slovy: Nestalo se ti nic, miláčku? Samozřejmě se mu nic nestalo, panel svrhnul na nás, ne na sebe. Chtěl jsem napsat, že by se v nás v té chvíli vztekem krve nedořezal, ale to by nebyla vzhledem k pořezaným kolegům pravda. Tak jinak, strnuli jsme v šoku. Personál restaurace se zřejmě vší silou snažil zachovat dekorum, i když číšníci odnášející rychle náš jídelní mix, nyní již se sklárenskými ingrediencemi, měli na spáncích naběhlé žíly. Ještě jsme zaznamenali, jak se paní matka snaží urychleně zaplatit a vypadnout, ale vedoucí restaurace ji zadržel a vedl s ní dlouhý rozhovor. Zřejmě o účtu a jeho položkách. Hádala se s ním srdnatě, někam volala. Právníkovi? Aby restauraci zažaloval kvůli ohrožení jejího dítěte „nezajištěným“ panelem? Kdoví. Tak se mi nedivte, na jaké straně, i když otec čtyř dětí, stojím. 

Autor: Josef Prouza | úterý 9.10.2018 8:52 | karma článku: 44,91 | přečteno: 5869x
  • Další články autora

Josef Prouza

Dámský přirození jako dopravní značka? V pohodě, voddělí to zrna vod plev

Tendle rok je v EU zaváděná nová dopravní značka s kosočtvercem. Začali s tím ve Francii. Tak buď jde o nechutný lobování Renaultu na francouzským ministerstvu dopravy nebo nám tadle značka má napovědět, pro koho je. Vyberte si.

30.11.2023 v 9:11 | Karma: 44,10 | Přečteno: 9721x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Tak a dost kopání do vlády! Přichází soucit

Kdepak jemné okopávání kotníků! Vláda dostává rány zleva, zprava, pod pás, do slabin. Místo pochval a potlesku urážky, smích nebo rovnou výsměch. A tolik dobrého již vykonala, což vám tu hned předestřu. Sledujte!

28.11.2023 v 9:43 | Karma: 45,58 | Přečteno: 8557x | Diskuse| Politika

Josef Prouza

O Zlatou mříž -vtipy do smutné doby

Vykročte do dalšího dne s úsměvem na tváři. Ale jestli vás rozesměje zrovna tohle, to tedy opravdu nevím. Ale doufám.

1.11.2023 v 9:47 | Karma: 35,93 | Přečteno: 1765x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Z elektromobility je elektroMo… -by Dick

Děva Evropa se zamilovala do černého galána a teď se diví, že ji veze do pekla? Jak se mohlo stát, že evropským automotive obchází strašidlo demotivace a i nejvýznamnější automobilky stahují kalhoty, když brod je ještě daleko?

30.10.2023 v 9:42 | Karma: 37,42 | Přečteno: 1191x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Experimentální dvojvideoblog Trizuljak-Prouza: Já jsem zapomněl

Občas na blogu idnes spojí své síly někteří blogeři. Většinou dvojblog. Tento příspěvek jde ještě za tuto hranici a vzniklo společné video, kde promlouvá excelentní fotograf a výtvarník M.Trizuljak a textem a zpěvem J.Prouza.

16.10.2023 v 9:19 | Karma: 19,59 | Přečteno: 525x | Diskuse| Videoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  11:54

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  11:50

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Nezvládla jsem prodat svou práci. Neměla jsem lajky, řekla končící Langšádlová

25. dubna 2024  11:44

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, protože...

Rakety ATACMS jsou stěžejní, ale Rusové se mohli připravit, míní analytici

25. dubna 2024  11:30

Rakety dlouhého doletu ATACMS, které USA poskytly Ukrajině, by mohly oslabit ruskou logistiku a...

  • Počet článků 277
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3399x
Inženýr ekonom, choreograf, lektor tance a společenské výchovy. Příjemce kapesného od státu za celoživotní sociální a zdravotní pojištění proti přetížení peněženky. Docent spontánní dojmologie a rychlých polních soudů. Na hlavu vzatý odborník na mediální obluzování, mentor exekutorů ducha, travič politické blbé nálady a deratizátor zapouzdřených ideologií. Čtyři děti, pět vnoučat. Životní heslo: Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo (Kapka proráží kámen nikoli silou, ale opakovaným kapáním). Znamením štír. 

Seznam rubrik