Gordický uzel na kapesníku

23. 10. 2017 10:08:28
Devět stran se prodralo houštím volebních hlasů do parlamentu. TOP 09 a STAN si záda sedraly do krve, ale jsou tam. Nyní všechny strany vytahují kapesníky, aby s hrůzou zjišťovaly, jaký uzel si na ně pro voliče uvázaly.

Nechme teď stranou uzly volebních slibů ohledně takových drobností, jako jsou daně, mzdy, důchody, zdravotnictví, školství, migrace, EU, euro nebo jiné podružnosti. Stačí sliby ohledně povolební spolupráce. V lítém (někdy až lithiovém) boji si lídři sami cestu do Strakovy akademie vydláždili tolika balvany, že tam žádná napucovaná vládní limuzína prostě neprojede. Možná ta Babišova, ale jen s komunisty a SPD v kufru. Tak si to shrňme. Bez hnutí ANO stabilní vládu nikdo nesestaví. Nebo si snad dovedete představit Fialu z ODS jako předsedu vlády, Kalouska jako ministra financí, Okamuru jako ministra zahraničí, Filipa jako ministra vnitra, Bartoše jako ministra obrany...? Abych mluvil jen o významných a silových ministerstvech. Drobet jste se opotili? To by byla vládička, každé její zasedání jako zemětřesení a každý zákon jak dort pejska a kočičky, a ještě připálený. To tedy asi nepůjde. Takže zpátky na stromy. Nahrnul jsem do grafů, co kdo prohlásil o spolupráci s hnutím ANO a co prohlásilo ANO ústy Andreje Babiše. V grafu symbol podaných rukou značí možnost spolupráce, symbol karate kopu nemožnost spolupráce. Nejdřív tedy, s kým by o spolupráci stálo hnutí ANO.

A nyní, kdo by spolupracoval s ANO, lépe řečeno s A. Babišem jako předsedou vlády. Protože to je veledůležitá poznámka. Tady to je:

Vyplývá z toho jediné, vládu by Andrej Babiš sestavil jen s SPD (a i T.Okamura naznačoval pochybnosti) a komunisty. Ale právě tyto dvě strany sám Babiš odmítl, před i po volbách. Situace se radikálně mění teprve tehdy, když by ANO nominovalo jiného předsedu vlády než obviněného (ale nyní opět imunitou chráněného) A. Babiše (a samozřejmě také spoluobviněného J. Faltýnka). Podívejte se, jak by se vládní náruče najednou rozpřáhly. Kolik nevěst by se natahovalo pro snubní prstýnek, až by jim svatební závoje vlály! Marnivý ANO-ženich by mohl z kupy sňatkuchtivých hedvábnou rukou vybírat. Jen Kalousek by dále tvrdošíjně stál opodál jak kůl v plotě.

Proč by tomu tak bylo? Protože by si politici takzvaně zachovali tvář: my jsme nikdy neříkali, že s ANO ne, ale s Babišem ne, milí voliči. A my, charakteři, jsme to dodrželi, protože my vždycky předvolební sliby dodržíme, vždyť nás znáte. Ono ale nejde jen o předvolební sliby, všichni mají na paměti, jak ČSSD tančila s ANO vládní skočnou skoro čtyři roky a nyní běduje, že to byl tanec s upírem, který je proměnil z oranžolící panny v zombie, které se plazí jak spráskaný pes kanály a lízalo by si rány, jen neví, které dřív. Zda ty volební nebo ty finanční. Protože naděje na naducanou finanční postel s nebesy za získané hlasy splaskla po volbách na spartánské lože, ne-li rovnou Záhořovo. A duch právníka Altnera je honí po chodbách Lidového domu jak v nějakém béčkovém horroru.

Že by se Andrej Babiš vzdal a ustoupil z práva na premiéra země? To prostě neudělá, alespoň ne hned. Zatím pije plnými doušky z poháru vítězství a zve do své průhonické sokolovny ke cvičením parlamentní strany. Škoda, že sokolové už dávno vyřadili ze svých nářadí kolovadla, mohla tam nějaká zbýt a točili by se na nich všichni od rána do večera. Tedy kromě Fialy a Kalouska. Prezident Zeman mu dal na tohle bujaré slavení celý měsíc. Ale ta varianta vlády ANO bez Babiše a s někým dalším stále visí ve vzduchu a myslím, že i tuto variantu už má Andrej Babiš dávno promyšlenou. Stokrát ho političtí odpůrci podcenili, ale vždycky se jim to šeredně vymstilo, nezapomínejme.

Ve hře jsou i varianty vlády menšinové, třeba i s přizvanými odborníky, kdy by ANO s každým zákonem v parlamentu pracně shánělo podporu dalších stran. No, to by ještě nemusela být tragédie, když by navrhovali zákon o referendu, přiskočilo by SPD i Piráti, když snížení daní, tak skoro všichni. Ani např. elektronizaci státní správy by nebyl žádný problém parlamentem protlačit. A mezitím by na ministerstvech hnutí ANO čistilo chlévy, někde i metodou Hérákla jak ty Augiášovy. Myslím, že policisté, vyšetřující kauzu Čapí hnízdo či další kauzy, nyní s třesoucíma se rukama pročítají staré cesťáky, jestli si tam nenapočítali náhodou o dvacet korun víc na dietách a nezlomí jim to brzy vaz. Ti, kteří pomáhali odstranit z policie Šlachtu, už jsou prý zamčení na záchodě. A vedení ČEZu si prý sráží povolební horečku v chladicí věži Temelína, studené zábaly nezabraly.

Tajným, ale nesplnitelným, snem mnohých je povolební zablokování jakéhokoli řešení budoucí vlády a následné vyvolání předčasných voleb. Které snad by ty hrozné nesystémové (antisystémové, populistické...) strany z parlamentu vyhnaly, protože by voliči „prozřeli“, kam to jejich touha „po změně“ doflikovala. Nevím, kde se vzalo nálepkování typu „nesystémové“. Pokud má znamenat něco jako „mimo systém“ nebo dokonce „proti systému“, pak se právě volbami leckteré strany ocitly „mimo systém“ a kritikou systému (parlamentní volby k systému demokracie určitě patří jako její hlavní pilíř, na tom se asi shodneme úplně všichni) jen napadají systém sám. A ty dříve nesystémové strany teď tvoří přímo základy systému (parlament). Uf, to jsou věci.

Jsou ještě jiná řešení, a dokonce již dříve praktikovaná, např. kdyby se ANO dohodlo jen s jednou jinou stranou a další poslance do party prostě „přikoupilo“. A že jich po volbách v parlamentu budou celá hejna, co se stanou „nezávislými“ poté, co je vlastní spolustraníci z funkcí po volebních debaklech vyženou. O to víc se zavrtají do poslaneckých lavic jako kůrovec do šumavského smrku. A budou možná chtít tuhle „farewell tour“ zkasírovat. A že proběhnou očistné vlny – například právě v sociální demokracii, ale i jinde – nepochybujte. V pražské sociální demokracii už to kvasí jak v demižónu a v Jihočeském kraji jakbysmet. I Paroubek už zase mává stranickou legitimací ČSSD, když mu jeho LEV pošel (omlouvám se genderistům- samozřejmě že umřel). Nevíme, co udělá Čunek s Bělobrádkem, zase jako jeden z mála ve Zlínském kraji udržel kalhoty lidovců na pásku, to třeba Hermanovi spadly ke kolenům, když ho překroužkoval Čižinský. Co se bude dít v TOP 09 po Kalouskově jízdě na saních z kopce – i když si do poslední chvíle křečovitě drželi klobouky - také nechci odhadovat. Dominik Feri ho asi nenahradí, už tak bude nejmladším poslancem, a hodnocení jeho mladých voliček, které jsem zaslechl v tramvaji: Dyž von je sladkej, já bych mu do těch vlasů tak chtěla hrábnout!, asi stačit jako kvalifikace na lídra strany nebude. Schwarzenberg už řekl Zavřete oči, odcházím. Možná dokonce dojde i k něčemu tak nevídanému jako je výměna stráží, promiňte, vlastně lotyšských střelců, v KSČM. (Pro mladší: lotyšští střelci dělali osobní ochranku Leninovi). Jistěže, ve stranách to bublá i vře, jak by řekl básník Hlaváček, jistě i „dnes dvorce ani po klekání nezavřeli/dva smutné dvorce na samotách propadlých/ dva hlasy se tam o cos hádaly a přely/při rudých stínech pochodní za vodou vzdálených.“ Možná si myslíte, že „zborcené harfy tón“, jak by řekl jiný básník Mácha, pomůže vyměnit lídry tradičních stran, a ti už se na nové vládě s ANO dohodnou, ale zde jsem nejvíc skeptický. Nestane se tak rychle (ČSSD chystá mimořádný sjezd až na jaře 2018) a hlavně, v parlamentu zůstanou sedět staří „vyhnanci.“ Takže změna bude možná až po nových volbách za čtyři roky (nebudou-li ty předčasné).

Poslední možnou variantou je jmenování úřednické vlády, ale k ní se neupíná žádná ze stran. Není to v zájmu ani hnutí ANO, možná, že Babiš dosud slušně spolupracující tandem ANO-Hrad právě chystá rozvolnit, anebo dokonce sajdkáru s Milošem nenápadně od své nakopnuté motorky odpojit. Jourová by mu určitě podávala (de)montážní klíče. Jen zasadila v Bruselu pár kytiček, po Zemanově projevu v RE jí v EU zase sto let tráva neporoste. Určitě to však Babiš neudělá dřív, než bude pověřen sestavením vlády a tu vládu skutečně poskládá a bude jmenována. Je-li pro další parlamentní strany menšinová vláda ANO čertem, úřednická je díky Zemanovi na Hradě, který by ji jmenoval, jejich Belzebubem. Konečně, nad výsledkem voleb si hradní pán ruce musel mnout, zato kandidát Drahoš v hrůze z toho antiimigračního masakru v dolní sněmovně, by už nejradši vyzmizíkoval svůj podpis pod výzvou Vědci proti strachu a lhostejnosti. Co by mu řekl takový Okamura, který chce vymýtit islám po vzoru černých neštovic, na varování, že „muslimové jsou házeni do jednoho pytle s teroristy“, by si jistě za rámeček nedal. Mírněji, ale podobně by to zaslechl od ANO (zvláště od poslance Z. Soukupa), z ODS (zvláště od V. Klause mladšího), atd. Václav Klaus starší už zase volí ODS, asi to mají v rodině hodně jinak než u Stropnických.

A tak povolební vyjednávání žádná selanka nebude. Lídři se do sebe zaklesli, jen chlupy lítaly a krev crčela. I proto, že vítězi Andreji Babišovi ohrozili jeho rodinu (což určitá "novinka" v politickém klání je), nebude nic zapomenuto a shozeno se stolu. Všichni zašli příliš daleko, obvyklé šťouchance mezi politiky, včetně pár nakopnutí do rozkroku, přerostly ve vysoké zdi. Návrat ke stavu nula tentokrát možný není, alespoň ne s touto garniturou lídrů. V každém případě je uzlů na stranických kapesnících tolik, že se do nich ani vyplakat nejde (a že někteří mají slzy na krajíčku). Kdo přijde s mečem, aby ten gordický uzel rozetnul? Alexandr Veliký to asi nebude. Z voličů si zablokovaný parlament jistě nepřál nikdo. Víte, jak začínají totalitní režimy v demokraciích? Právě zablokováním parlamentu, potom jeho rozpuštěním a zrušením. Pak přichází Vůdce, celý v bílém.

Autor: Josef Prouza | pondělí 23.10.2017 10:08 | karma článku: 17.70 | přečteno: 514x

Další články blogera

Josef Prouza

Dámský přirození jako dopravní značka? V pohodě, voddělí to zrna vod plev

Tendle rok je v EU zaváděná nová dopravní značka s kosočtvercem. Začali s tím ve Francii. Tak buď jde o nechutný lobování Renaultu na francouzským ministerstvu dopravy nebo nám tadle značka má napovědět, pro koho je. Vyberte si.

30.11.2023 v 9:11 | Karma článku: 44.09 | Přečteno: 9621 | Diskuse

Josef Prouza

Tak a dost kopání do vlády! Přichází soucit

Kdepak jemné okopávání kotníků! Vláda dostává rány zleva, zprava, pod pás, do slabin. Místo pochval a potlesku urážky, smích nebo rovnou výsměch. A tolik dobrého již vykonala, což vám tu hned předestřu. Sledujte!

28.11.2023 v 9:43 | Karma článku: 45.57 | Přečteno: 8529 | Diskuse

Josef Prouza

O Zlatou mříž -vtipy do smutné doby

Vykročte do dalšího dne s úsměvem na tváři. Ale jestli vás rozesměje zrovna tohle, to tedy opravdu nevím. Ale doufám.

1.11.2023 v 9:47 | Karma článku: 35.87 | Přečteno: 1690 | Diskuse

Josef Prouza

Z elektromobility je elektroMo… -by Dick

Děva Evropa se zamilovala do černého galána a teď se diví, že ji veze do pekla? Jak se mohlo stát, že evropským automotive obchází strašidlo demotivace a i nejvýznamnější automobilky stahují kalhoty, když brod je ještě daleko?

30.10.2023 v 9:42 | Karma článku: 37.29 | Přečteno: 1121 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 28.79 | Přečteno: 488 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 26.95 | Přečteno: 1517 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 16.72 | Přečteno: 470 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.55 | Přečteno: 266 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 30.05 | Přečteno: 684 | Diskuse
Počet článků 277 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3397

Inženýr ekonom, choreograf, lektor tance a společenské výchovy. Příjemce kapesného od státu za celoživotní sociální a zdravotní pojištění proti přetížení peněženky. Docent spontánní dojmologie a rychlých polních soudů. Na hlavu vzatý odborník na mediální obluzování, mentor exekutorů ducha, travič politické blbé nálady a deratizátor zapouzdřených ideologií. Čtyři děti, pět vnoučat. Životní heslo: Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo (Kapka proráží kámen nikoli silou, ale opakovaným kapáním). Znamením štír. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...