Smutný klaun Jaroslav Šonka

12. 10. 2017 10:14:21
Tak jsem si zase něco přečetl od tohoto vyhlášeného experta, skvělého politologa, úžasného ředitele, superpolitickykorektního publicisty a objevného spisovatele. A „beznadějného pravdoláskaře a vítače“, jak by řekl P. Štěpánek.

Tu jeho neochvějnost ve veslování vpřed ve zteřelé eurounijní bárce s dírou jak „ústa staré ženy“, kde už šplouchá na kotníky a odlomený brexitový kýl nabírá první vlny, by snad bylo možné i obdivovat. Statečný to muž, ve světě, proměněném za poslední léta k nepoznání, stále „konzistentní v názorech“, pevný v postojích jak Vykupitel, byť už na křížové cestě. Kdyby ta názorová zatvrdlost, přecházející v poslední době strmě až v krutopřísnou zabejčenost nebyla spíš známkou programové slepoty. To už není ani život v bublině (protože skrz ni je vidět do okolí, jen zvuky nedoléhají), ale už něco na způsob bednění (zabednění). Argumentační arzenál z dávno vystřílených patron a zvlhlých prachovnic, myšlenkový kruh, vnořený sám do sebe a proto prudce imanentní. Prostě celé je to ánzich, ani vlásečnice už nesaje z živné půdy faktů, vše jak perpetuum mobile, poháněno samo sebou, sebeobslužné, ne Spasitel, ale Samozásobitel. Klecové lůžko, bohatě však vypolstrované plkáním.

Posledním článkem Hulváti a tržní komsomolci už měli vyhynout. Kde je nová generace, která by je poslala do háje? jako by na mě tento dobroděd Mrazík v dobrém úmyslu (jak jinak u pohádkové kladné postavy, že?) berlou mrazilkou sáhl, tak jsem zkoprněl. Nu, poslyšte alespoň pár „perliček na dně.“ I když nevím, nevím, zda skutečně perlil nebo jen byl zrovna na dně.

Ve světě podle Šonky by měli hulváti a tržní komsomolci být na stráži kapitalismu už konečně vystřídání novou posttotalitní generací. Šonka ji vyhlíží, volá, esemesky a tweety jí posílá. A generace nic. A přeci světýlko na konci tunelu, zřejmě přímo to betlémské, které před vánoci distribuují - skauti! Ti v našich vyhořelých srdcích rozdělají nový oheň jen s pomocí dřívek. Proč? Protože mluví slušně, odpovídá Šonka, skauty ve vlaku do Liberce mávnutím proutku proměněný v Tašonku Vitku, známého to Indiána z kmene Dakotů. Skauti si přezdívky dávají, a přezdívku Tašonky Šílený kůň, kterou nosil, by mohl Šonka přimout, myslím, bez váhání. A Tašonka vysvětluje: Politická korektnost je v podstatě slušné chování. Tak politická korektnost už není účelově navoněné lhaní, zamlčování, mlžení, tutlání a umlčování, ono je to slušné chování. Takhle to je. A co na to skauti ve vlaku? No, jestli to byl oddíl Bobrů z Ústí, jehož skautští vedoucí dostali desetileté pálky za sexuální zneužívání 39 dětí, tak si živě představuji jejich reakci, když k nim ve vlaku přistoupí neznámý usmívající se pán v brejličkách a hovoří o „verbálním pohazování pohlavními orgány“, jako Šonka dále v článku.

Co mě ještě zvláště zaujalo, je třeba Šonkovo kázání v článku o jakémsi jeho odpůrci, u něhož „názor, ne fakta rozhoduje.“ Ale na jiném místě hned srdnatě mluví o, cituji: bramborové kořalce, kterou nás komunisté naučili nazývati rumem. Nejsem bůhvíjaký piják rumu, které bramborovou kořalkou Šonka asi nepotěšil, ale právě tohle je, milý Šonko, právě jenom váš názor. Komunisti mě učili lecjaké blbosti, ale Cukr, káva, limonáda, čaj rum bum tedy opravdu ne. Říkat rumu tuzemák mě učí Evropská unie (a teď i to, že je rakovinotvorný). Tuzemský rum (včetně názvu) je daleko starší než čeští komunisti, dokonce je starší než Komunistický manifest (1848). Dřív než strašidlo komunismu Evropu začaly obcházet zásilky tuzemského rumu, třeba od rakouského Sebastiana Stroha (1830). A prof. Vilikovský v roce 1947, kdy komunisti teprve snili o puči, píše v Zemědělské technologii MZ: „Tuzemským rumem se rozumí každý rum, k jehož výrobě se používalo tresti a který svými vlastnostmi a účinky má nahraditi rum původní (Jamajka, Kuba, atd...)... A to jsou zase fakta. Ale shánět (nebo jen vidět) fakta bolí.

Jak moc je Šonka „kontinuálně konzistentní“ ve svých názorech, je jiný rozhovor s ním z roku 2014. Víte, proč přišli podle Šonky v roce 1968 do Německa muslimové? Aby zachránili Volkswagen! Podle této logiky muslimové zachránili Volkswagen, o léta později pak muslimy zachráněný Volkswagen zachránil českou Škodovku. Takže, pozor. Migrující muslimové tu ještě žádní nejsou, ale už nám spasili největší automobilku. Vy nevděční Češi! A v kostelích by bylo fajn zpívat muslimské písně, tvrdí dál Šonka. Ani to snad nečtěte. Ale zpátky k předvčerejšímu článku.

Chtělo by to ještě nějaké doporučení, pane Šonko, jak tedy v naší zoufalé zemi dál, říkám si při čtení toho podivného Šonkova výtvoru o tržních komsomolcích. A dočkal jsem se. V závěru přichází moučník s třešničkou. Šonka, skleslý z faktu, že zatím žádná mladší generace neukončila „perverzní působení dvou posledních prezidentů“ (snad tedy ti skauti), zakončuje: „V zemi, kde jsme zvyklí vše pojmout "od podlahy", si asi tedy ještě počkáme na tu změnu podle německého a španělského příkladu.“

Už se moc těším. Na muslimské a africké migranty, obtěžování žen, znásilňování, vraždy, atentáty... Ale hlavně! Týden po brutálním zmlácení 900 občanů Katalánska (jen proto, že chtěli vyjádřit svobodnou vůli k otázce samostatnosti), dávat Česku za příklad Španělsko, to už přeci jen nějakou vrstvu hroší kůže vyžaduje. Že pan Šonka je každou chvíli v České televizi, chápu, má tam asi spacák jak kdysi Ruml a spol. Jak se něco v EU nebo v Německu uděje, jen ho vzbudí a za pět minut je u mikrofonu. Že učil na Katedře masové komunikace na Univerzitě Karlově, taky chápu. Často slýchám tamní studenty a jejich lehce hovězí názory a telecí nápady.

Co jsem nechápal, byla nedávná módní vlna děsících klaunů, kteří napadali obyvatele v USA a pak i v Evropě (třeba zde).

Šonka pro mě není děsící klaun, i když pro někoho možná ano. Já v něm vidím spíš klauna smutného, uprostřed již naštěstí poloprázdné manéže. A tak mu zazpívejme s Petrem Novákem:

Teď už mi líčidla rozežrala tvář
a maska smíchu navěky mi spadla,
tam v dáli vidím, vidím slunce zář,
já za tím sluncem musím jít!

Znáte snad lepší klaunskou zpověď pro nenapravitelného sluníčkáře?

Autor: Josef Prouza | čtvrtek 12.10.2017 10:14 | karma článku: 35.71 | přečteno: 1490x

Další články blogera

Josef Prouza

Dámský přirození jako dopravní značka? V pohodě, voddělí to zrna vod plev

Tendle rok je v EU zaváděná nová dopravní značka s kosočtvercem. Začali s tím ve Francii. Tak buď jde o nechutný lobování Renaultu na francouzským ministerstvu dopravy nebo nám tadle značka má napovědět, pro koho je. Vyberte si.

30.11.2023 v 9:11 | Karma článku: 44.09 | Přečteno: 9621 | Diskuse

Josef Prouza

Tak a dost kopání do vlády! Přichází soucit

Kdepak jemné okopávání kotníků! Vláda dostává rány zleva, zprava, pod pás, do slabin. Místo pochval a potlesku urážky, smích nebo rovnou výsměch. A tolik dobrého již vykonala, což vám tu hned předestřu. Sledujte!

28.11.2023 v 9:43 | Karma článku: 45.57 | Přečteno: 8529 | Diskuse

Josef Prouza

O Zlatou mříž -vtipy do smutné doby

Vykročte do dalšího dne s úsměvem na tváři. Ale jestli vás rozesměje zrovna tohle, to tedy opravdu nevím. Ale doufám.

1.11.2023 v 9:47 | Karma článku: 35.87 | Přečteno: 1690 | Diskuse

Josef Prouza

Z elektromobility je elektroMo… -by Dick

Děva Evropa se zamilovala do černého galána a teď se diví, že ji veze do pekla? Jak se mohlo stát, že evropským automotive obchází strašidlo demotivace a i nejvýznamnější automobilky stahují kalhoty, když brod je ještě daleko?

30.10.2023 v 9:42 | Karma článku: 37.29 | Přečteno: 1121 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 9.99 | Přečteno: 175 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 13.14 | Přečteno: 351 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.66 | Přečteno: 240 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.86 | Přečteno: 660 | Diskuse
Počet článků 277 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3397

Inženýr ekonom, choreograf, lektor tance a společenské výchovy. Příjemce kapesného od státu za celoživotní sociální a zdravotní pojištění proti přetížení peněženky. Docent spontánní dojmologie a rychlých polních soudů. Na hlavu vzatý odborník na mediální obluzování, mentor exekutorů ducha, travič politické blbé nálady a deratizátor zapouzdřených ideologií. Čtyři děti, pět vnoučat. Životní heslo: Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo (Kapka proráží kámen nikoli silou, ale opakovaným kapáním). Znamením štír. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...