Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Volební hesla pro podzimní kampaň

Volební štáby zoufale ohryzávají tužky, jaká úderná a neotřelá hesla zvolit pro poslední fázi předvolební kampaně do parlamentu. A řešení je tak snadné! Inspiraci mají přímo před očima. Chopí se jí?

Proč něco vymýšlet, když hesla a slogany leží přímo na ulici. A mají spoustu výhod:

1)Není třeba vymýšlet vůbec nic. Ta hesla už vymysleli jiní, a byly to špičkové marketingové osobnosti, celé skvěle placené štáby, často ti nejlepší na světě.

2) Lidé všechna hesla dávno důvěrně znají, masově jim je vrývaly do paměti ve všech médiích. Těch ušetřených peněz, které vynaložil někdo jiný, i v miliardách korun.

3)Jsou to slogany výstižné, neukecané, přesně zacílené, zvučné, lehce zapamatovatelné, tvrdé jako kámen a hebké jako pohlazení od maminky.

 

Co na tom, že je už někdo používal pro jiný účel, pro nějaké výrobky nebo služby. V politice budou znít neotřele a na údernosti jim to vůbec neubere. Ano, všichni už je znáte, jen ve volbách je ještě nikdo nepoužil. A budou sedět jak dětská prdýlka na hrnečku. Tady jsou.

     Pro stranu Národní demokracie Adama B. Bartoše, známé svým antisemitismem a starostmi o čistotu rasy, se přímo nabízí slogan, co na tom, že původně k jednomu pracímu prostředku:

Národní demokracie – až o tři odstíny bělejší! Úderné, sdělné, trefné, co říkáte?

     Pirátská strana potřebuje zdůraznit, že se jejich loď pod vlajkou s lebkou a zkříženými hnáty jen tak nepotopí. Navíc v Praze budou agitovat v kampani právě na lodi na Vltavě, je třeba voliče ujistit, že jim na jejich volební kocábce nehrozí, že půjdou ke dnu. Tady si lze vypomoci sloganem, původně na dámské vložky:

Pirátská strana – až stoprocentní ochrana před protečením!

     Pro tradiční politické strany to bude letos obzvláště těžké, budou muset nasadit více hesel pro různé skupiny voličů, které začaly masově ztrácet. Panika u sociálních demokratů není na místě. Pro nového lídra „buldoka“ Zaorálka mám hned hrst doporučení. Pro voliče, kteří by snad byli zklamáni z hubených výsledků posledních výzkumů preferencí ČSSD, například od jednoho nákupního řetězce:

ČSSD – radost z malých věcí. Pro povzbuzení nadějí, že výsledek nebude katastrofální, rovněž jeden slogánek, původně na alkohol: ČSSD – je to otevřené.  Jejich záslužné snahy o snižování daní lze vetknout do hesla jednoho řetězce pro kutily: ČSSD – nízké daně každý den!  A na podporu neochvějné víry, že sociální demokraté obrátí negativní trend u voličů i jeden automobilový:  ČSSD – zrozena k vítězství! Nebo ještě stručnější: ČSSD – Nevyměknem! Jejich návrat k tradičním starším voličům po krátké koketérii s mladými městskými liberály podpoří oslovení, dříve na jistý lék: ČSSD – věnujte se životu, ne hemoroidu! V souvislosti se Zaorálkovou otázkou, zda je lepší kobliha nebo pomeranč, navrhuji též: ČSSD – pravá chuť pomerančů.

     Pro Zelené, kteří se mrskají hluboko pod pětiprocentní hranicí vstupu do parlamentu, radím pokorný návrat k hlavním tématům, např. od jedné balené vody: Zelení – příroda regeneruje. Jejich boj o nižší daně by zde oproti ČSSD vyjádřilo lépe heslo: Zelená úsporám. K úsilí o zlepšení znečištěného ovzduší zabere určitě slogan, dříve pro nosní kapky: Zelení – nechte svůj nos volně dýchat. Horování Zelených za squatting, čili obsazování neobydlených budov bez zdlouhavého spoření na vlastní byt, by pěkně vypíchl stručný slogan Zelení – zkraťte si cestu domů. Nebo ještě lépe krásně rýmované: Zelení – řešení vašeho bydlení. Na podporu jejich boje za genderové vyrovnání a feministické hnutí třeba od jedné kosmetické firmy: Proč já, strana Zelených? Protože já za to stojím.

     Pro KDU-ČSL se nabízí rovněž celá škála návrhů. Po návštěvě sudetoněmeckého sjezdu předsedou Bělobrádkem a sympatiích ministra Hermana k témuž bude skvělou volbou slogan jedné německé automobilky, který opustila po skandálu s emisemi, takže je zcela volný. Co tedy takové úsečné, na dřeň osekané: KDU-ČSL – Das Partaj. Jejich spojení s hnutím Starostů by pak pěkně vyjádřil slogan: KDU-ČSL + STAN – dvě tyčinky v jednom. No, uvidíme, zda by měli nebo neměli nasadit heslo: KDU-ČSL + STAN - Je lepší, když se rozdělíš nebo Správná volba. I když je Gazdík ujišťuje, že jím ražené heslo: S námi to zvládnete je to pravé. Nebo bude po volbách Jiří Čunek prosazovat, že nadále už KDU-ČSL nikdy nelepí (koalice)?

     ODS, zdecimovaná v pověsti svými kmotry, by to měla směle přiznat, očistit se tak a oprášit jeden prastarý slogan jistého pokrmového tuku: ODS – vlastní sestra másla (na hlavě). Nebo: ODS – i (zkorumpovanou) stranu můžete mít rádi.

     Pro SPD Tomia Okamury, jehož základním volebním požadavkem je pořádání referenda ke každé důležitější otázce, by sedlo: SPD - Všechno, co děláme, řídíte vy nebo Strana, inspirovaná voliči. Jejich snaha v jakékoli spolupráci neuhnout od svých základních programových cílů, by hezky rezonovala v heslu: SPD – vše ostatní je kompromis. Nacionální notu v jejich programu by pak vypíchlo mile: SPD – Z lásky k Česku.

     Komunisté by měli zahrát na strunu levicových nálad obyvatel a znárodnit si (jak jinak, že) slogan očních kapek: KSČM - Všichni víme, proč máte rudé oči. Naopak např. prezidentský kandidát Drahoš, který by podle svého vyjádření odmítl jmenovat vládu s komunisty, by měl v kampani nasadit heslo jednoho protihmyzího spreje: Drahoš - Komárům vstup zakázán! KSČM se svým důrazem na snižování daní by mohlo prorazit i heslem KSČM – a mám to zadarmo!

     U hnutí ANO je volba jasná, snahu odstřihnout zkorumpované politiky od koryt vyjádří nejlépe již zlidovělé: Babiš – skvrn a špíny se zbavíš. Kdo by přeci pochyboval, zda šéf hnutí ANO správně vše zdanil, nezneužil korunové dluhopisy či nemanipuloval s dotacemi na Čapí hnízdo, měl by být osloven průrazným: ANO – když ho miluješ, není co řešit.

     TOP 09, které také ztrácí dech v předvolebních preferencích, musí v kampani hodně přidat. Protože sdružuje i spoustu politických turistů z různých angažmá z dřívějška, mohlo by zabrat: TOP 09 – energie sbalená na cesty. Nabízí se i hutné: TOP 09 – jedna strana pro každé tvé já. Jinak však je zkušenost politických matadorů a vymetačů rozmanitých uskupení nedocenitelná a mohla by se ve zkratce zobrazit třeba v lehce pozměněném sloganu, dříve jedné kosmetické firmy: TOP 09 – Profesionální péče o vaše hlasy. Šéf Kalousek by právě na své image politika, který nejde pro hrubý příměr daleko a má pověst pijáka s velkou výdrží, neměl nic měnit a naopak by to měl zdůraznit ve sloganu TOP 09 – drsná strana, jemná whisky.

     Máte-li nějaké další nápady, hoďte je do diskuse. Pomozte našim politickým marketérům, jsou tak zbytečně bezradní! 

Autor: Josef Prouza | čtvrtek 6.7.2017 11:06 | karma článku: 22,01 | přečteno: 2458x
  • Další články autora

Josef Prouza

Dámský přirození jako dopravní značka? V pohodě, voddělí to zrna vod plev

Tendle rok je v EU zaváděná nová dopravní značka s kosočtvercem. Začali s tím ve Francii. Tak buď jde o nechutný lobování Renaultu na francouzským ministerstvu dopravy nebo nám tadle značka má napovědět, pro koho je. Vyberte si.

30.11.2023 v 9:11 | Karma: 44,10 | Přečteno: 9711x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Tak a dost kopání do vlády! Přichází soucit

Kdepak jemné okopávání kotníků! Vláda dostává rány zleva, zprava, pod pás, do slabin. Místo pochval a potlesku urážky, smích nebo rovnou výsměch. A tolik dobrého již vykonala, což vám tu hned předestřu. Sledujte!

28.11.2023 v 9:43 | Karma: 45,58 | Přečteno: 8554x | Diskuse| Politika

Josef Prouza

O Zlatou mříž -vtipy do smutné doby

Vykročte do dalšího dne s úsměvem na tváři. Ale jestli vás rozesměje zrovna tohle, to tedy opravdu nevím. Ale doufám.

1.11.2023 v 9:47 | Karma: 35,93 | Přečteno: 1763x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Z elektromobility je elektroMo… -by Dick

Děva Evropa se zamilovala do černého galána a teď se diví, že ji veze do pekla? Jak se mohlo stát, že evropským automotive obchází strašidlo demotivace a i nejvýznamnější automobilky stahují kalhoty, když brod je ještě daleko?

30.10.2023 v 9:42 | Karma: 37,42 | Přečteno: 1190x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Experimentální dvojvideoblog Trizuljak-Prouza: Já jsem zapomněl

Občas na blogu idnes spojí své síly někteří blogeři. Většinou dvojblog. Tento příspěvek jde ještě za tuto hranici a vzniklo společné video, kde promlouvá excelentní fotograf a výtvarník M.Trizuljak a textem a zpěvem J.Prouza.

16.10.2023 v 9:19 | Karma: 19,59 | Přečteno: 525x | Diskuse| Videoblogy

Josef Prouza

Naši rodiče nás schválně ohrožovali na životě i zdraví

Co já to měl za zploditele! Cynické, k našim křehkým životům lhostejné a bezohledné. Vystavovali nás nebezpečí, jak jen to šlo, hnali nás do náručí vrahů, prznitelů a jiných hrozeb. A bylo jim to fuk. Dnes je to jiné, ufff!

20.9.2023 v 9:55 | Karma: 45,71 | Přečteno: 7620x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Vždycky jděte proti proudu – i když je to fuška

Já to dodržuju absolutně, jedině zády k masám, deru se jen proti davu, zásadně jinam, než zástupy. Občas to, pravda, ženu do extrému, ale nemůžu si pomoct. Každou chvíli sice trpím, ale pro přesvědčení se trpělo vždycky.

25.8.2023 v 9:45 | Karma: 27,12 | Přečteno: 729x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Povinností krásných žen je podělit se o svou krásu s co nejvyšším počtem mužů

Tohle řekl, tuším, kdysi Franta Ringo Čech. A jak znám Ringa, neměl na mysli fotku z dovolené na instagramu nahoře bez, ale „podělení“ se vším všudy. I vy můžete mít jakoukoli krásku, protože je tu nové hnutí No women unavailable.

13.8.2023 v 9:50 | Karma: 32,53 | Přečteno: 1316x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Tak ale teda! Hranolky s kečupem za 259 Kč? Komu tady hrabe?

Zajeďte do Českýho Krumlova a dejte si do nosu. Peněženkou. Úplně prázdnou to prej moc nebolí. Když mi kamarádka sdělila, že na Lipně je k mání svíčková za 957 kaček, nevěřil jsem. Ale mail vod bráchy mě už totálně vochromil.

2.8.2023 v 9:05 | Karma: 46,17 | Přečteno: 14145x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Něco ilustrovaného humoru do lustrovaného Mordoru

Aktuální vtípky na nekorektní témata. A neberme se vážně, protože kdo sám sebe si hluboce považuje a vnímá se přísně a vážně, jen nevidí, jak je směšný.

27.7.2023 v 9:51 | Karma: 40,25 | Přečteno: 3574x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Dnešní mladý zkazily písňový texty

Přišel jsem na to, proč mladý jsou dneska tak přízemní, s primitivníma depkovejma názorama. Za to můžou dnešní písňový texty, soukaný do jejich hlav horem dolem. Psychologický poradny a psychiatrie praskaj ve švech.

25.7.2023 v 9:29 | Karma: 31,62 | Přečteno: 1220x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Kvíz: jak znáte novotvary z poslední doby?

Kdekdo tuší, co znamenají nové výrazy jako „chcimír“, „dezolát“ nebo „kremlobot“. Ale tak snadné to nebude. Odlehčený kvíz pro znalce novotvarů z poslední doby. Rozumíte jim? Vyzkoušejte si vše v malém kvízu, který vás otestuje.

13.7.2023 v 9:22 | Karma: 25,97 | Přečteno: 1089x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Jak mi lékařka z pobytu u moře udělala tábor hrůzy

Když tu kolega bloger Ravek líčil děs letošní dovolené v zahraničí, zvednul jsem hozenou rukavici a štafetu „je to šílený, ale aspoň zas bude o čem psát“ posílám dál. Pokud právě balíte na dovolenou (nedejbože do Itálie), nečtěte.

29.6.2023 v 9:42 | Karma: 43,98 | Přečteno: 10710x | Diskuse| Cestování

Josef Prouza

769 dotačních titulů a 769 korun důchodcům ve valorizaci

Sdělit občanům, obývajícím českou kotlinku, že jim musíme „udělat škodu ráznou, uřezat jim kapsu prázdnou“ dle dávné říkačky, je tabu. I když i prezident NKÚ M. Kala prohlásí, „že země zdegenerovala z tržní ekonomiky na dotační“.

6.6.2023 v 9:40 | Karma: 42,97 | Přečteno: 4466x | Diskuse| Politika

Josef Prouza

Vtipy O Zlatou mříž - kudy premiér neprojel

Dnes se z nové hrsti fórků dozvíte, v jakém jazyce je třeba zveřejnit volební programy, kdo zvýšil poplatky na WC nebo na co je třeba dávat pozor při prohlídce Hradu. Také okusíte vzpomínky na budoucnost, co si špitají mladí, atd.

30.5.2023 v 8:51 | Karma: 38,79 | Přečteno: 3108x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Běž domů, Ivane, čeká tě Michailidu, žena z lidu

Pirátský šéf Ivan Bartoš označil „jako zcela nevhodné“ účinkování Pirátky Michailidu na Dnech antikapitalismu marxistické Nadace Rosy Luxemburgové. Znamená to, že se v pirátské straně rozpadá významná frakce Společenstvo dredu?

23.5.2023 v 9:29 | Karma: 35,10 | Přečteno: 1065x | Diskuse| Politika

Josef Prouza

Mladý vám nerozuměj? A jak s nima mluvíte?

„Ten náš mladej vůbec nerozumí, co mu řikám!“ rozčiloval se v tramvaji jeden postarší chlápek. Musel jsem se zasmát. Taky jsem míval občas pocit, že na potomky mluvím svahilsky. Ale to všechno po přečtení tohodle blogu bude jinak!

16.5.2023 v 9:21 | Karma: 40,61 | Přečteno: 5209x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Zavržení, Pochyby, Tolerance, Respekt… a pátým jezdcem je Strach

Těchto pět pojmů má k sobě blíž, než by si možná někteří připustili, a hranice mezi nimi jsou překvapivě tenké. Možná i proto jsou tak lehkovážně zaměňovány, i když důsledky mohou být tragické. Čtyři nebo 5 jezdců z Apokalypsy?

10.5.2023 v 12:19 | Karma: 25,33 | Přečteno: 580x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Já rád Karla Třetího, to je něco lepšího…

... ušije mi šněrovačku ze samýho zlatýho. Mediální šněrovačku, samozřejmě. Kdo si na sobotu 6.5. nenaplánoval meditaci v poustevně, odstíněné od elektronického smogu, musí počítat s tím, že skončí v mediálním britském závalu.

4.5.2023 v 9:24 | Karma: 22,87 | Přečteno: 512x | Diskuse| Média

Josef Prouza

O Zlatou mříž - jak se Horymír ocitl na demonstraci

V dnešní sérii obrázkových fórků se dozvíte, jak se vladyka Horymír ocitl na protivládní demonstraci, kdo škrtá v příjmech státního rozpočtu, proč nová grafika digitální kalkulačky odchodu do důchodu propadla, co je UPŠOUK atd.

2.5.2023 v 9:12 | Karma: 39,60 | Přečteno: 4581x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 277
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3399x
Inženýr ekonom, choreograf, lektor tance a společenské výchovy. Příjemce kapesného od státu za celoživotní sociální a zdravotní pojištění proti přetížení peněženky. Docent spontánní dojmologie a rychlých polních soudů. Na hlavu vzatý odborník na mediální obluzování, mentor exekutorů ducha, travič politické blbé nálady a deratizátor zapouzdřených ideologií. Čtyři děti, pět vnoučat. Životní heslo: Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo (Kapka proráží kámen nikoli silou, ale opakovaným kapáním). Znamením štír. 

Seznam rubrik