Josef Prouza

Uprchlíci před klimatem, uprchlíci před klimaktériem. Kam oko dohlédne

4. 07. 2017 10:34:03
Jako by vládci Evropské unie poručili Hrnečku vař!, ale zapomněli na kouzelné slůvko Hrnečku dost! Z poslední rezoluce Rady Evropy se valí sice stejná kaše, ale má novou ingredienci. Chutná výtečně, pochvalují si ve Štrasburku.

Když ve Štrasburku na konci června zasedla Rada Evropy, odehrálo se zasedání evidentně v lenivé atmosféře počínajících prázdnin. Všech sedm statečných českých zástupců (někteří si medaili Za statečnost připnuli narychlo před volbami, ale nešť) se sice pokusilo rezoluci 14335 s názvem „Migrace jako příležitost pro evropský rozvoj“ opravit pozměňovacími návrhy a dokonce vypustit nenápadně vsunutý klíčový bod o migraci a klimatu, ale neuspělo, sami byli „rozpuštěni a vypuštěni“ mávnutím ruky pléna. Pominu makulaturu obvyklých frází k migraci, kterými už EU dávno připomíná zaseknutý flašinet, tak jen stručný výcuc z rezoluce:

- migrace do Evropy je prospěšná a nezbytná, v budoucnu se „migrace všech typů ještě zvýší“ (Ano! Ne, že ne, milý občánku EU) a zachraňuje Evropu před „demografickou zimou.“ Už mi tuhnou rysy, jen nevím, jestli ze zimy. Léta jsme si léčili omrzliny, které přinášel mráz, přicházející z Kremlu, a ejhle, zase přituhuje, tentokrát ze Štrasburku. Nerodíme děti, zmrzneme! A kdepak je to blahodárné teplo pro naše zimnice? Jasně, že v Africe.

- „Zajištění obecného blahobytu bude znamenat respektování práva lidí na cestách.“ Tohle je také velmi pěkný výpotek. Tak už ne migranti, ale lidé na cestách. Já byl teď taky týden na cestách, respekt jsem si u majitele německého penziónu vynutil (vzorným úklidem apartmánu před odjezdem), ale obecný blahobyt ke mně nedorazil, musím to zkoušet znova a znova. Někde holt dělám chybu.

- „Imigrace je nástrojem pro obnovu dynamiky a modernizaci společnosti.“ Tomu asi rozumíte, ne? A zvlášť takový dynamit vám obnoví dynamiku nejlépe, to bude jen lítat. Imigranti už modernizují celé čtvrti ve Francii, Anglii, Německu, Švédsku, Nizozemí, Belgii a nyní hlavně v Itálii. Asi si toho všiml i italský politik Andrea Rigoni, který jako zpravodajec rezoluci předkládal, aby modernizaci co možná urychlil.

- Takže dále už jen zbývá zvýšit imigrační kvóty, protože přistěhovalci podle Rigoniho přispívají ke zvyšování hospodářského růstu a k vytváření národního bohatství. Měli bychom si jich, milí Češi, nabrat plné náruče, aby nám hospodářský růst nekulhal za evropskými premianty. A pozor na národní bohatství, jehož základní vlastností je scvrkávat se, když ho nefutrujete migranty! Velmi jasně řečeno, že nám vnucované kvóty jsou jen první vlaštovkou, tedy spíš kontrolním chroustem, po němž teprve nalétne celý roj. To už nebude „jen dva prstíčky vstrčíme, jenom se ohřejeme a hned zas do Německa půjdeme,“ jako v případě pohádky o dvanácti měsíčkách, promiňte, imigrantech v ČR.

- No a pak už se jen konstatuje cosi o zrychlených migračních řízeních (neprověřuj, důvěřuj!), udělení volebního práva po pěti letech všem „oprávněným“ migrantům, masivní výuky k multikulturalismu na školách, tedy všech těch nezbytných hejtfritéz k usmažení pochybovačů, atd., atp.

Po každém odstavci téhle rezoluce by se měl ve štrasburském kruháči objevit dědeček Hříbeček z Mrazíka, zacinkat a říct: „Nic jsi nepochopil, Ivánku (Evropánku).“ Už tohle by bohatě stačilo na udělení řádu generála Blbsteina (vypůjčil jsem si pro změnu z Neználka), kdyby v rezoluci nepadlo to hlavní, proč tenhle blog píšu. Už i pohlavárům z Evropské unie došlo, že se pořád hůř a hůř zdůvodňuje udělování azylu z důvodu uprchlictví z válečných zón. Nejenže migranti na lodích, přirážejících ke břehům Itálie, nevypadají na chudáky, zbídačené válkou, oblečením. Oni už nevypadají na zničené Syřany ani barvou pleti, protože v Sýrii se jaksi, ehm, černoši, nevyskytují. Řešení, navržené rezolucí, je ale zázračné. Jak to, že na něj nepřišli dřív! Vždyť oni neutíkají před válkou, oni utíkají před KLIMATEM.

A teď protestuj, pochybovači pochybovačská. Tohle je argument jak Chruščovova bota, kterou kdysi třískal do pultíku v OSN. Chceš snad říct, že útěk před „pohromou globálního oteplování“ NENÍ důvod k migraci? Sucha, záplavy, monzuny, vichřice, moc zima, moc vedro, El Niňo?

Tak. Dobře, vyřízeno, k dennímu pořádku, řekl by hrabě Kocharowský z filmu Když Burian prášil. Jaképak, že migrant prchající před válečnou vřavou dostane azyl a ekonomický migrant ho nedostane. On nejde za sociálními dávkami a lepším životem, on jde za mírným podnebím, a toho tu máte, milí Evropané, na rozdávání. Stejně s tím bylo jen papírování navíc, je Syřan - není Syřan, je dítě nebo je mu třicet... Oprávněně podle Rady Evropy nyní utíkají všichni, jedni před válkou, druzí před klimatem, někteří před obojím. Tohle až si přečtou Eskymáci, co se jim v zatáčkách ve spřeženích mrazem lámali psi, to bude mazec. Tak voni si Evropani to mírný počasíčko hamounili jen pro sebe?! A to teda ne! Balíme sáně, mámo.

Tak já nevím, asi se stanu uprchlíkem před klimaktériem. Čtete správně, ne před klimatem, před klimaktériem. Právě v něm se totiž EU evidentně nachází – v přechodu. Plodí jen další a další návaly, změny nálad obyvatel, i ty pověstné deprese. Už abychom ten její přechod měli za sebou, už aby si dala pauzu. Klidně i menopauzu.

Autor: Josef Prouza | karma: 35.01 | přečteno: 953 ×
Poslední články autora