Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Svou teorii o andělech strážných. Josefe, opírám o zkušenosti z "dětských her", u kterých byla podle teorie pravděpodobnosti šance na přežití kolem třiceti procent. Přežila celá naše parta, i naši nepřátelé - přespoláci.

1 0
možnosti
IN

I "naši" mě nešetřili, v pěti letech ve škole v době války, učili jsme se německy. Škola byla daleko, bydleli jsme u dědečka na samotě, Plzeň byla ohrožována častým bombardováním. Nejhorší byly nálety v dubnu 1945, bomby padaly i 7 km od města. Viděla jsem i dvakrát letadla "hloubkaře". Jednou jsme si krátili cestu ze školy po rovině pod vrškem Mikulky kolem trati, když vyjel nákladní vlak od Plzně, objevila se 2 letadla, obsluha lokomotivy vyskočila před zásahem. Kluci sbírali kusy nábojnic, doma je asi nepochválili. Pak byl ze školy vojenský lazaret. 6.května jsem měla povinnost napást kozu na mýtině, bylo mi 7 let. Ozvalo se divné dunění, na lesní cestě se objevily obludy - americké tanky, které jsem neznala. Blížily se, utíkala jsem domů. Vojáci v jeepech se smáli prchající holce se zvířetem. Pak byli všude v lesích, hýčkali mně, byli to krásní muži, mám fotky. Když odjeli, bylo nezvykle ticho a smutno.

2 0
možnosti
JP

Zajímavé, až místy děsivé, vzpomínky, paní Ivano. To my jsme v šedesátých letech už jen nacházeli v blízkém lese rezavé německé helmy a hilzny. Konečně, ve vedlejší vesnici podepsal kapitulaci poslední fašista, který se pak zastřelil.

0 0
možnosti
VF

Myslím, že my, "dřívější" děti, jsme měli štěstí, že jsme neměly a neznaly mobily a podobné zloděje času. To se nám řádilo a b.blo ve vlastní režii. Máme na co vzpomínat.

13 0
možnosti
JP

Ano, Věro, vzpomínky jsou to krásné, ale je fajn, že o nich můžeme psát na “zlodějích času”.

4 0
možnosti
JH

J83i61ř39í 68H68o23l33ý

20. 9. 2023 18:15

Dnes je bohužel všude plno "woke" rodičů co se bojí i uprostřed lesa se uprdnout.

2 0
možnosti
JP

Na pánvi “woke” už se usmažila řada sentimentálních stereotypů. Progres nikdo nezastaví, dokud se neusmaží sám a nestane se retrem.

1 0
možnosti
JP

Jenže v té době nebylo tolik aut ani bezohledných řidičů.

1 1
možnosti
JH

Myslím si, že dneska ani není o tolik víc pedofilů a podobného nebezpečí, ale jako hlavní nebezpečí vidím dopravní prostředky. V r.1970 bylo v naší vesnici 5 aut, dnes 84(ale máme dvojnásob popisných čísel)

1 0
možnosti
JP

To je určitě pravda, aut přibylo skokově. Ale když vidím teenagera, co má sluchátka na uších a vkročí do vozovky bez rozhlédnutí, jen v tom zesíleném provozu to nebude.

10 0
možnosti
BH

Tak nějak to bylo.

Nyní se mladí ze všeho hroutí.

4 0
možnosti
JP

Kupodivu jsou v lecčems samostatnější než my, teenageři vyrazí klidně do Ohňové země přes půl světa, zajistí si ubytování, průvodce, letenky, informace... ale v krizových situacích podle mých zkušeností reagují hůř. Nás trénoval na krize socialismus, pořád něco nebylo k sehnání, museli jste permanentně improvizovat, být vynalézaví a rozhodně jsme se nehroutili z “bezpráví” a křivd, ani ze šikany, často brutální.

13 0
možnosti
Foto

Inu, hrůza, děs. Skoro

0 0
možnosti
JP

My jsme to tak nevnímali, a byli jsme odvážní jak Vinnetou a Rychlé šípy dohromady. Smrt nebo vážné zranění, to nám hrozilo, ale my jsme si to neuvědomovali. A hlavně to bylo běžné u všech kluků kolem, nepřipadalo nám nijak zvláštní takhle “riskovat”. Kdežto v té analýze (odkaz na začátku článku) se svěřuje jedna matka, že kvůli tomu, že děti posílala do školy MHD, byla jinými rodiči opovrhována jako krkavčí matka a jejich děti nesměly s těmi jejími kamarádit.

4 0
možnosti
IL

I79v64a65n35a 29L68a86n75c62e

20. 9. 2023 12:17

Na děti čeká více nástrah v podobě drog, všechna tato mafie je pěkně organizovaná. Zrovna včera jsme se dívali na film: Girl in room 13. To potom máte strach pustit svoje dítě kamkoli. Nemůžete ani spoléhat, že jste dítě dobře vychoval, protože někdo dá drogu vašemu dítěti do pití a potom si ho někde hledejte. V Americe je to asi o dost horší než v Čechách.

Máte krásné vzpomínky na dětství, já jsem měla uzkostlivou babičku i maminku, takže takové eskapády jsme s bráchou neprováděli. Byla jsem hodné dítě, ale příšerná pubertˇačka...

0 0
možnosti
JP

Jo, někde vaše, jak naznačujete, divoká povaha, musela nakonec prorazit, Ivano. Je pravda, že v některých zemích, které jsem navštívil (Mexiko, ale hlavně JAR) to bylo o strach i pro dospělé. Tam žít, moje děti by bez doprovodu nepáchly ani na záchod.

1 0
možnosti
Foto

Joo, za našich mladých let, to bylo ještě v pořádku. Je to mezigenerační střed a je tu od počátku věků

;)

3 0
možnosti
  • Počet článků 277
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3399x
Inženýr ekonom, choreograf, lektor tance a společenské výchovy. Příjemce kapesného od státu za celoživotní sociální a zdravotní pojištění proti přetížení peněženky. Docent spontánní dojmologie a rychlých polních soudů. Na hlavu vzatý odborník na mediální obluzování, mentor exekutorů ducha, travič politické blbé nálady a deratizátor zapouzdřených ideologií. Čtyři děti, pět vnoučat. Životní heslo: Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo (Kapka proráží kámen nikoli silou, ale opakovaným kapáním). Znamením štír. 

Seznam rubrik