Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JT

Ještě k té veveřici, prosím ... jak je to s výkladem verše z již zmíněné písně (výklad se týkal ptačí verze "a já sa udělám tů veliků vranů"), a to ve verši "a já sa udělám malů veveričků" ... ?

Profesor, v jiném verši jiné písně - "a ta děvčina má takovou veverku, ona skáče celou noc po lůžku", jasně demonstruje příměr veverky k feminnímu pohlavnímu orgánu ... Znamená to tedy, že zde máme již první náznaky lesbického vztahu, případně jak, resp. zda vůbec, lze tento verš komunikovat s jiným významem ... ?

0 0
možnosti
JP

Optal jsem se profesora Úprtěky na výklad tohoto verše. On ve verši “a já sa udělám malú veveričkú” nespatřuje náznak lesbického vztahu, ale autoerotiky, kdy zpěvačka plánuje dosáhnout orgasmu s pomocí odchycené veveričky, když nebyl k dispozici šohajův dúbek ni jedlička. Pochopitelně, naše prababičky si musely pomáhat různě, když v té době žádné robertky na baterky neexistovaly. Jako erotická pomůcka posloužilo kdeco, jak svědčí i příběh z Němcové Babičky, cenzurou nakonec z příběhu nemilosrdně vyškrtnutý, kdy slečna Hortensie v temné stodole narazí na voj žebřiňáku a spontánně vyhrkne: “To jste vy, pane mlynáři?”:-)

0 0
možnosti
Foto

Josef, už jsi měl lepší dny..Ale špatné to není..

0 0
možnosti
JP

Stát v úpadku, já v úpadku. Dobře už bylo, lepší dny už byly, až se mi oči z toho zarosily...

1 0
možnosti
KT

Dobré, ale Úprtěka vynechal vlka. I když ten možná nemá čas, protože nese domovníkovi psaní, jak je známo ze staršího filmu.

1 0
možnosti
JP

Nepůjdu z hospody za čtyry neděle, až ty stary panny všecky vlk pobere.

1 0
možnosti
JP

Dokonce znali i abortivni účinky některých bylin v případě “nehody”. Slovenska : ej čože je to za dolina ej ta borievka nietata , ej varujže sa moja milá, ej varujže sa dieťaťa (Chvojka klasterska - borievka nietata - způsobí potrat )

0 0
možnosti
JP

Fungovala by i na zbavení se břicha u mužů? Že bych vyrazil na “borievky”?

0 0
možnosti
JP

Úprtěkovo badatelské úsilí by se dalo shrnout do této metody, Zuzano: A v té kapse byla švestka, a v té švestce byla pecka. A v té pecce bylo jádro, tu to máme, kmotře Vávro.:-)

0 0
možnosti
Foto

;-)R^ Díky za pobavení, pane Prouzo. Jo, takových a jiných podobných jinotajů je v lidové písni mnoho. A někdy to chce popuzdit uzdu svojí fantazii, jindy je to v nich řečeno téměř natvrdo... A těch skutečně rozpustilých, laškovných, je velké množství... Známé jsou například rozverné písně valašské, slovenské, nebo rozverné horňácké, z lidového soubotru Martina Hrbáče. "To staré vdovčisko jak stará halena, jak se s ňů oděješ, hned je pod ňú zima. / A tem můj Janíček, líčko podle líčka, on jako ten holúek a já holubička.. (Valašská lidová) " anebo slovenská - "Strelil na lišku, trefil Maryšku, Maryška už leží na bríšku." " Nechcu já maličké ženy, bo ju má pra y samé zemi... " atd. (Z Horňácka). ;-)R^

4 0
možnosti
Foto

Opr.: ... bo ju má pri samé zemi... atd. ;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 277
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3399x
Inženýr ekonom, choreograf, lektor tance a společenské výchovy. Příjemce kapesného od státu za celoživotní sociální a zdravotní pojištění proti přetížení peněženky. Docent spontánní dojmologie a rychlých polních soudů. Na hlavu vzatý odborník na mediální obluzování, mentor exekutorů ducha, travič politické blbé nálady a deratizátor zapouzdřených ideologií. Čtyři děti, pět vnoučat. Životní heslo: Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo (Kapka proráží kámen nikoli silou, ale opakovaným kapáním). Znamením štír. 

Seznam rubrik