Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

P46e80t89r 52H96a45n39n16i75g

30. 9. 2021 16:24

Píšu o tom v mém programu níže.

0 0
možnosti
EN

Asi jsem nehledal dosti pečlivě, ale v tom vašem webu jsem to téma toho blogu a této diskuse nenašel.

0 0
možnosti
JB

Velcí developeři staví a to pozřebujeme, okraďte je jak to dělali komunisti a nebude se stavět vůbec. Potřebují jen nasměrovat, města musí vypsat tendry na nové nájemní bytové čtvrtě. V Rakousku se tak staví statisíce bytů a funguje to i pro střední třídu. 3+1 za rozumný nájem, to je cesta

1 0
možnosti
JK

J65a57n 52K22á63ň24a

30. 9. 2021 13:29

Rakušanů je necelých 9 milionů. A staví statisíce bytů?

0 0
možnosti
ED

Jakých developerů zase? Spekulantů a investorů. Ať si spekulujou a investujou do pšenice, ta se začne řešit a vyvlastňovat až bude hlad, dřív ne. Ale někdo by stejně nechal raději lidi umírat hlady, jen aby nesáhl sepkulantům na zisky ;-D

0 0
možnosti
LH

Prokazalná definice spekulanta a investora zní jak?

0 0
možnosti
JS

Evropa se stále potýká s feudalismem. Z nemovitostí je fetiš. Bohatí mají zainvestovano, a nechtějí nic měnit. USA to od začátku si to nastavilo jinak. A tak jsou obce nezávislé a mají svou daň. Tedy tu hnusnou daň z nemovitosti. Obce jsou tak pod kontrolou v rozhazovani ( je to velice neoblibena daň) . Mají motivaci privatizovat a rozvíjet se. Naopak lidé vrací na trh to co nevyužívají- nemovitost nemůže být ladem. A tak je vytvořen převis nabídky. Průměrná velikost obydlí je 220m2. Americká města jsou v první stovce dostupnosti bydlení.

My jsme se po revoluci přihlásili k evropskému odkazu. Totiž solidaritě. A tak naše obce jsou financovány z centra statu z jedné hromady. A protože v Evropě je spotřeba špatná, tak ji trestame vysokou DPH. Tudíž vše je drahé. Obce jsou tedy financovány paušálně a nemají potřebu využívat svou daň z nemovitosti, která by korigovala ceny. Tudíž na rozdíl od USA draho postavíme a navíc ještě obce nemají motivaci k rozvoji, když mají dost peněz a plná centra prázdných domů. Další rozvoj by ještě více vyprázdnil centra měst, která navíc vlastní bohatí a ti přece mají kontakty na konšele ;-).

1 0
možnosti
LH

A realita by v Evropě dopadla jen tak, že by se zvedla daň z nemovitosti na úroveň USA a ostatní daně by zůstaly. Evropa totiž umí daně jen zvyšovat, zvětšovat stát a občanům nechávat stále méně.

2 0
možnosti
MP

Josefe, na dnesek se mi zdalo, ze jsem te potkal v Olomouci v Prioru. Vykal jsi mi a moc ses ke mne nemel, ale ja ti to odpoustim :-)

Jinak na nenominaci se vykasli, ta anketa, stejne jako cely blog, se pomalu ale jiste stava fraskou a soukromym mediem dua BoBan, ktere to vede solidne do kopru. Par dobrych blogeru uz zarizli a jeste nekolik jich pribude, nez mozna nekdo pochopi, ze barva kuze neni kvalifikace pro tento dzob. Mej se. ;-DR^

2 0
možnosti
JP

Ahoj, Michale, díky, že ses ozval. Doufám, že se ti v osobním životě daří. Nenominace mě opravdu nepálí, v olomouckém Prioru jsem nebyl cca 40 let.:-)

1 0
možnosti
Foto

Zajímalo by mě, kolik z těch neobsazených bytů patří městu a městským částem, případně obcím. Protože i ti mají prázdné byty, jen je možná nezapočítávají, protože je jaksi vedou jako neobyvatelné. U města, městské části nebo obce nejde o spekulaci, ale o neobyvatelnost. ;-D

2 0
možnosti
Foto

Blbý je, že nemovitosti skupují zahraniční investoři. V Praze jsou celé realitky zaměřené na Rusy. S odstupem času byla asi chyba zrušit zákonný zákaz vlastnění nemovitostí (alespoň těch k bydlení) nerezidenty.

Ve Švýcarsku je jiný systém. Skoro nikdo si nemůže dovolit vlastnit nemovitost. Nemovitosti (byty i RD) vlastní většinou banky, něco církve, něco stát. Nájemce zaplatí jistinu (cca 10% hodnoty bytu) a dále platí bance nájem, zhruba v hodnotě opotřebení + trochu navíc. Při prodeji získá zpět jistinu. Výsledkem je, že cena nájmu jen mírně převyšuje ceny nájmu u nás (900 SCH vč. energií ve vyhledávané a drahé lokalitě Basilej za 1+1), ačkoliv platy mají Švýcaři nejvyšší na světe, cca 5x vyšší než v ČR. Alespoň tak nějak jsem to pochopila od bratra, který tam 10 let žije.

4 0
možnosti

Nevím. Když jsem se bavil se svými kolegy za Švýcarska, spousta z nich jezdila každý den přes jezero do Francie, protože nájem ve Švýcarsku byl pro ně problém i se švýcarským platem.

3 0
možnosti

Ti co bydlí nechápou, proč řvou ti, co nebydlí. Ono je to jednoduché. Těm, co bydlí, se zvedá cena majetku. Těm, co nebydlí, se vzdaluje sen o vlastním bydlení. Je bohužel logické, že se tyto skupiny nedomluví a nechápou.

.

Co se k pražským bytům týče. Autor zmiňuje odhad 70 000 prázdných bytů. Četl jsem realističtějí, asi 35 000 prázdných bytů. Pokud budeme počítat v průměru tři lidi na byt, mluvíme o 105 000 lidech. Mluvíme o Liberci, pátém největším městu v Čechách. A to mluvíme jen o volných pražských bytech. Jestliže někdo říká, že bychom měli ty byty nechat prázdné a postavit jiné na zelené louce, mluví o tom, že bychom měli kolem Prahy zastavět zelené louky v rozloze Liberce (na fotbalové hřiště či Fabie to přepočítávát nebudu. Ale na 106 km2 by jich bylo hodně)

Já neříkám vyvlastnit a vlastníky postřílet. Jen říkám, že tento problém je HODNĚ vážný a zasloužil by si řešit. A je dobře, že ho Piráti vynesli na světlo.

3 5
možnosti
JP

Odhad 70 000 prázdných bytů je v článku citací pana Hamáčka. Kde číslo vzal, netuším. Jistě existují i lidé, kteří koupí byt v Praze, jednou ročně tam jedou vyvětrat a čekají, až se jim “okotí”. A je jim fuk, jaké provozní náklady (i neobsazený) byt má, protože to dělá týdenní kapesné jejich potomka. Přinutit takové lidi k pronájmu je bez Lidových milicí nemožné. Moc jich, odhaduji, nebude. Ti ostatní se snaží svůj majetek spravovat, pronajímat, prodávat, měnit. Lépe či hůře. Že mají občas nereálné představy o nájmu a prodeji, jejich inzeráty visí na realitách i roky, je věc jiná. A pak jsou i nemovitosti, zatížené nějakým hlavolamem (nevyřešené restituce, dědictví, rozvod se zaťatými bývalými manžely...), a to už jsou příběhy na roky i desetiletí. Stimulace pronajmout byt obří daní z nemovitosti (všech, a od třetí vlastněné dokonce nějakou dardou), hrozbou vyvlastnění, nastěhování přidělených nájemníků, atd. jsou cestou do pekla-viz i socialismus u nás. A máte pravdu, že je dobře, že na to Piráti svým návrhem na šmírování elektroměrů upozornili. Pomohlo mi to v rozhodování, komu to ve volbách hodit, možná i dalším.

9 0
možnosti
JC

Když v nedělním referendu Berlíňané rozhodli o vyvlastnění velkých developerů a jejich bratru 240 000 bytů

———

Je fakt strašně smutné, když někdo začne nebetyčnou lží...

0 4
možnosti
JP

Lží? Podívejte se na odkaz...

3 0
možnosti
  • Počet článků 277
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3399x
Inženýr ekonom, choreograf, lektor tance a společenské výchovy. Příjemce kapesného od státu za celoživotní sociální a zdravotní pojištění proti přetížení peněženky. Docent spontánní dojmologie a rychlých polních soudů. Na hlavu vzatý odborník na mediální obluzování, mentor exekutorů ducha, travič politické blbé nálady a deratizátor zapouzdřených ideologií. Čtyři děti, pět vnoučat. Životní heslo: Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo (Kapka proráží kámen nikoli silou, ale opakovaným kapáním). Znamením štír. 

Seznam rubrik