Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

K článku vážně není pane autore co dodat, pouze bych možná před poslední slovo nadpisu pro větší stupeň legrace přidal - a pro jistotu do závorky jedno písmeno - a to malé písmeno J. ;-) Pro názornost by to potom vypadalo jako: (j)elit

0 0
možnosti
JJ

J67a40n 70J46i80r96k62a

13. 7. 2020 2:51

Pane Prouzo, trochu se bojim, aby tuto Vasi esej sam Vas oblibeny Vaclav Cerny (excelentni franstinar) neoznacil terminem "diarrhee verbale".

Povedl se Vam sice drobny blogersky stulec, kdy se s Vasimi tezemi muze ztotoznit prakticky kazdy. Ja jsem ovsem vzdy shledaval mnohem zajimavejsimi ty eseje, ktere dokazaly pravy opak: ty, ktere svou neotrelosti, nebeznosti a myslenkovou originalitou vyvolavaly poprask a poburovaly cele siroke publkum napravo i nalevo, nahore i dole.

0 1
možnosti
JP

Pobuřovat celé široké publikum napravo i nalevo, nahoře i dole - zdá se mi, že tohle umění naopak dnes ovládá kdekdo. To musíte za jinými, třeba za řeporyjským starostou Novotným. Jeho vyjádření jsou jistě vysoce neotřelá, neběžná a myšlenkově “originální”, ale dobrá leda na provokace a zviditelnění. Smyslem mého článku nebyla brilantní esej, ale jen varování, že historie se ráda opakuje, i když jako fraška, elity jsou i dnes potřeba, ale představuji si je úplně jinak než stranicko-modelínové figurky a na malověrnost není čas, který se naopak nachyluje. A že vám mé názory připadají otřelé, běžné až neoriginální? Tak to máte pravdu, chci připomínat jen poměrně nenové myšlenky, dávno objevené, ba zaprášeně konzervativní jak Campbellova polévka, včetně citací profesora Černého. Připomínat je, to mi připadá v dnešní době daleko potřebnější než “originálně” vymýšlet naprosto nevídané progresivistické nesmysly, i když “vyvolávají poprask”(to jistě ano) a vydávat je za elitní zlatá vejce ducha. Protože, když tyto “neotřelosti” zvítězí, svět bude sice šíleně originální, ale já tam vidím spíše ten výraz “šíleně”. A nemylte se, s mými tezemi se neztotožní prakticky každý, zvlášť ne ti opravdoví “Průměrňákovi”, kteří už byli s CtrlC elaborátem v ruce přistiženi nebo se v politice zesměšnili výroky či činy tak hloupými, že z ní byli vypuzeni.

1 0
možnosti
VD

Při takových úvahách si vzpomenu na výrok: "Svět je takový jaký je, protože právě takový má být. Kdyby mohl být jiný, tak by jiný také byl." Je to zjevně princip "Příčiny a následku".

Jednak je nás na tomto světě hodně, více a více (v roce 1800 to byla 1 miliarda, na konci 60 letech min. století 4 miliardy a dnes něco mezi 7 - 8 miliardami).

A potom také většinově se máme relativně dobře, takže asi nemáme potřebu usilovat a zasazovat se něco lepšího.

Jiný citát říká: "Každý se má tak, jak sám chce." A to je fakt. Takže vše co se na nás činí a páchá je jen a jen to, co sami připustíme, dovolíme.

To ostatní jsou jen projevy naší vlastní frustrace ze své vlastní nedostatečnosti a neschopnosti, jako i závisti, že někdo je na tom lépe než my samotní.

A proto také dostávají příležitost různá budižkničemu. Smutné na tom je jen to, že jim to umožňujeme a dobře financujeme.

Pokud se nám na tom něco nelíbí, tak to změňme - každý sám svým postojem.

Že nemáme řádné elity a vůdce? Asi je dnes nepotřebujeme.

Skutečné vůdce si vygenerují samotní lidé, pokud je potřebují (nakonec si je obvykle sami také pověsí). Samozvaní vůdci jsou naopak uzurpátoři a tyrani.

:-)

1 0
možnosti
JP

Částečně s vámi souhlasím, i když například vězni v nacistických lágrech by s vámi asi hrubě nesouhlasili, že se měli, jak sami chtěli. A kéž byste měl pravdu, že skutečné vůdce si vygenerují sami lidé, pokud je potřebují. Neříkám, že ne, jen cítím, že už budou brzy potřeba.

0 0
možnosti
VB

Faktická, to že je někdo špičkový umělec nebo sportovec, vůbec nevypovídá o jeho mravní a intelektuální úrovni a že jejich politické představy jsou nějak směroplatné (humor). Dickens popisující bídu světa vyhodil o vánocích rodinu na ulici.

Jinak, promiňte, je to rozhořčování o ničem. Rozpad již začal. Nejde přitom o nějaký přechodný jev, který změní výměna vlády nebo parlamentu, jedná se o setrvalý trend.

Úpadek plyne přímo z podstaty naší civilizace, uspořádání institucí, vývoje práva. Je samovolný, komplexní, nemá jednoho viníka a přes všechny medové řeči politiků nejde zastavit ani zvrátit. Viníci toho co se děje a dít bude jsme my všichni v davu, naše přání, mentalita, která formuje instituce a tím posouvá společnost k postupnému zániku. Dnešní jezdci Apokalypsy se jmenují Sobectví, Nesnášenlivost, Infantilita a Nuda.

2 0
možnosti
MH

Pane Baráku, to co říkáte sice dává v mnoha ohledech smysl. Jsem ale optimista, protože vaši jezdci Apokalypsy tu byli vždy, ale svět se přesto stále posouvá k lepšímu. Bezprostřední zkušenost každého člověka může být různá, ale celkově je tomu tak. Dnes většina lidí řeší relativní banality v porovnání s tím s čím se museli vypořádávat naši předci.

0 0
možnosti
PB

P49a48v97e64l 12B93e47ň24o

11. 7. 2020 13:18

Docela mi mluví z duše...jenom bych dodal, že masový odliv mozků do zahraničí trvá, možná je i větší, než za totáče, protože fenomén " malý český rybník " založený na nepřejnosti, závisti a ostrých loktech bez zábran nabyl vyšší "kvality"...

7 0
možnosti
VD

Listopad 89 a následující přece nebyl dílem naším, ale projektem dobře plánovaným a režírovaným z venčí, který řešil především potřeby dotyčných neboť západ se zase potácel na pokraji další krize (výrobní kapacity, trhy, zdroje, ....).

A odliv mozků z naší země na západ byl přece plněním tohoto projetu v rovině zoufalého nedostatku kvalifikovaných pracovníků u nich (lékaři, učitelé, ....).

I povinné migrační kvóty dnes zavánějí tím samým - celá Evropa bude převychovávat a financovat civilizování a asimilaci naplavenin z jihu a západní svět si z toho bude postupně vybírat a sklízet jen tu pšenku, přičemž plevel zůstane u nás a ostatních nám podobných.

:-)

2 1
možnosti
PC

Tento článek nemá chybu. Brilantní - perfektní a přesné!

Karma R^;-)

12 0
možnosti
TT

Optimista je špatně informovaný pesimista.

1 0
možnosti
JP

A pesimista je optimista, okradený o sny.

5 0
možnosti
  • Počet článků 277
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3399x
Inženýr ekonom, choreograf, lektor tance a společenské výchovy. Příjemce kapesného od státu za celoživotní sociální a zdravotní pojištění proti přetížení peněženky. Docent spontánní dojmologie a rychlých polních soudů. Na hlavu vzatý odborník na mediální obluzování, mentor exekutorů ducha, travič politické blbé nálady a deratizátor zapouzdřených ideologií. Čtyři děti, pět vnoučat. Životní heslo: Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo (Kapka proráží kámen nikoli silou, ale opakovaným kapáním). Znamením štír. 

Seznam rubrik