Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R^ Tahle pohádka vydrží na dlouho. Budu ji muset přečíst ještě jednou, soustředila jsem se tolik na jazyk, až jsem na konci nevěděla, čím jsem na začátku vlastně začala.;-D Rozhodně si ji čtenář užije. ;-D;-)

0 0
možnosti
JP

Děkuji. Opravdu to není úplně na letmé přelousknutí, ale jazykoví fajnšmekři si snad pochutnají.

0 0
možnosti
Foto

No sláva, konečně pořádnej blog, kterej se nedá číst rychleji než skripta z algebraické geometrie! A aby tento Majstrštyk hanácko-chodského Tolkiena jen tak snadno nezapadl do temnot, dovolím si jeho abstrakt přeložit do jazyka svého kmene.

+++++++++

DEFINICE: Dřevěná konstrukce K tvořená dvěma rovnoběžnými nosníky N1 a N2 a rozkládající se na rovnoměrně přímočaře rozloženém lešení L se nazývá "žilotýna" jestliže se souřadnice nosníků N1 a N2 transformují jako kontravariantní tenzor 1. řádu a jestliže akce grupy záseků na množině lidských krků vede ke ztrátě topologické souvislosti.

LEMMA: Mějme dvě osoby ženského pohlaví, B a H, jejichž kuchařské schopnosti splňují nerovnici k(B)>k(H). Pak pravděpodobnosti jejich nalezení kvalifikovaného manžela splňují stejnou nerovnost, tedy P(B)>P(H).

THEOREM: Nechť K je libovolný obor integrity, ve kterém nejsou netriviální dělitelé nuly, N je počet jeho prvků a ε>0 kladné číslo. Potom existuje pozitivně definitní matice A dimenze NxN taková, že aplikace kouzelného lektvaru po dobu ε vede ke zvýšení rozložení blaha na oboru K o hodnotu Ax, kde x je jednotkový vektor štěstí.

3 0
možnosti
JP

Za tenhle oborově mezivědní převodník velký dík, i když mimoděk ukazuje na fakt, že mezikmenová komunikace je předem ztracena v překladu, někdy i s překladatelem, občas i se ztrátou topologické souvislosti. Jen matematik dosahuje úrovně Boha, protože v žádné jiné vědě se nikdo neodváží pronést tak suverénně ono pověstné “nechť je...”, v podstatě synonymum božího “budiž...” Z těchto zdánlivě entropických tezí plyne ovšem silný postulát: Řeháček je bůh. Řád hanácko-chodského Tolkiena připínám na hruď s hrdostí hned vedle Řádu bílého lva salónů.:-)

1 0
možnosti

José můj oblíbený, to je blog určený mužům, že? Protože která bába má něco takového čas číst.

Tedy rebu mám v mrazéku.

Tím naznačuji, že jsem asi ve čtvrtině textu. Ano, muselo to dát fušku. Ale o vánocích čas bude na dočtení.

Tak hezké vánoce!:-)

0 0
možnosti
JP

No jo, je to hračkářská slovní houština, Marie, jen muži na to mají hromady času, flákači vánoční, netáhla neuklízecí, nepečící, jen kynoucí. Tak ať ti u toho louskání poudáčky z bůhvíkama ryba nezčerná na pánvi, salát se nezdrcne a vánočka nezašmodrchá. Pohodyplné až myšlenkově usebrané vánoce přeju, Marie.

0 0
možnosti
Foto

Přiznám se, že najednou to nedám, ani náhodou.;-D To si budu muset nadávkovat na víc dní.

1 0
možnosti
JP

Ale vánoce jsou dlouhé, předlouhé, Šárko, tak nespěchej, já při psaní téhle pohádky taky nespěchal, každé slovo přebíral, nářeční lahůdky z několika oblastí vysbíral, archaismy oživoval, staré germanismy, do češtiny kdysi hojně vplétané, potěžkával, novotvary vymýšlel a hnětl do nápověd, aby jen tak zlehýnka cosi připomínaly. Vím, že tuhle hru málokdo ocení, i když s tím bylo práce kopec. A kdo nemá chuť na luštění téhle slovní taškařice, taky dobře. Z pohádek se nestřílí, a když, tak švidravými bambitkami, žaludy ládovanými. Vždyť jsou vánoce. A díky za opět příjemný sraz u stolku blogerského, bylo to prima.

1 0
možnosti
MP

Josifko,

ja letos bodo met strasny Vanoce, protoze si nemozo dat ani deci romo, ale toz tobe prejo cas primo pohadkove a davam karmo :-)

1 0
možnosti
JP

I já tobě, Michale, přeju pohádkové vánoce, a že si nedáš ani deci rumu, to je přece dobrá zpráva, ne? Ať už je to dobrovolně nebo ne. Vždycky když se z blogu na delší čas vytratíš, trochu trnu, přiznám se. Vlastně hodně trnu. Tak tahle zpráva od tebe mě moc těší. Všechno dobré a v příštím roce jen to lepší až nejlepší přeju.

1 0
možnosti
JP

Jsem moc rád, že tuhle hříčku nářeční-nenářeční někdo ocení, tak tedy ať se vám o vánocích a v novém roce, milý pane Široký, daří, na co sáhnete, i bez čarodujného bejlí a bábrle Sákryšky. :-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 277
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3399x
Inženýr ekonom, choreograf, lektor tance a společenské výchovy. Příjemce kapesného od státu za celoživotní sociální a zdravotní pojištění proti přetížení peněženky. Docent spontánní dojmologie a rychlých polních soudů. Na hlavu vzatý odborník na mediální obluzování, mentor exekutorů ducha, travič politické blbé nálady a deratizátor zapouzdřených ideologií. Čtyři děti, pět vnoučat. Životní heslo: Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo (Kapka proráží kámen nikoli silou, ale opakovaným kapáním). Znamením štír. 

Seznam rubrik