Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tak a dost kopání do vlády! Přichází soucit

Kdepak jemné okopávání kotníků! Vláda dostává rány zleva, zprava, pod pás, do slabin. Místo pochval a potlesku urážky, smích nebo rovnou výsměch. A tolik dobrého již vykonala, což vám tu hned předestřu. Sledujte!

Předseda vlády Fiala, označovaný za (nu)tele, ministři Rakušan Šifra, Stanjura ODS (Obří Deficit Státu), Válek Lékárník, Jurečka Traktorista na pracáku, Bartoš Duhová marjána, Černochová OSN (Opustit, Sbalit a Nakašlat), Blažek Nejedlá bouřka, Lipavský Palestinský Izraelec, Síkela Rijád džihád, Kupka ZrušteKodyma, Bek PětimiliJarda, Výborný Oráč rozpočtu, Hladík Bytař, Baxa Čétéplať-nemáš telku, no tak ať. O dalších ministrech Dvořákovi, Šalomounovi a Langšádlové nic nevíme. No schválně, vychrlíte bez gůglu jejich ministerské posty? Nikdy je nikdo neviděl a možná za ně docházejí do práce jejich avataři, což v době umělé inteligence už zdaleka není nemožné.

A tohle vám jako přijde normální, ještě včera zachránci a spasitelé, a za pár měsíců, kdy si vyhrnuli rukávy a plivli do dlaní, aby uklidili tu zničující Babišou, najednou rozčarování? To jste tedy rychle vyměkli, milánkové. Ach vy přelétaví voliči! V postojích nepevní odpadlíci ODS nebo třeba KDU-ČSL bloudí volební krajinou jak sirotci po smrti Žižky. Komu tohle vyhovuje? A komu tím prospějete?! Je třeba si zapět s Matuškou Zdá se mi, že jsem motýl, / který si vzal do hlavy / že lítat z kytky na kytku ho vlastně nebaví/ A proto rozhodl ses hned / pro nejkrásnější květ / a jenom pro něj hodlá žít. A nejkrásnější květ, názorově bohatá a ideově široce rozkročená vláda je ta dnešní, pětikoaliční. Každý si vybere – a tak byla ustavena. Já se rozhodl hned a neustoupím ani o píď, ne že po prvním nezdaru složím hlavu do dlaní a začnu úpět, kde je ta vláda národního souznění. Slitování, soucit a láska k bližnímu, toho je nám teď zapotřebí vůči vládě. Pochopení a přinejmenším souhlasné mručení, když už ne ovace vestoje. Je to tak těžké? Ani nevím, kterými pozitivy dnešních moudrých vládců mám začít…

Tak třeba inflace. Za covidu jste začali šetřit, ono ani nebylo moc kde utrácet, když bylo všude zašpérováno. Za zahraniční dovolené, točené pivo a benzin jsme ušetřili majlanty. Musel za nás utrácet stát, a zhostil se toho naštěstí na výbornou. Když by Babiš tehdy vyslyšel naše povzbuzování, zvláště z ODS, ať utrácíme ještě víc a zachráníme úplně všechny od jakékoli nepřízně pandemie, mohlo to být ještě daleko lepší. Jenže lidi si zvykli šetřit a tento neblahý jev, pro ekonomiku a její nastartování po covidu určující, přenesli i do dalších let. A paličáci se toho drží dodnes. A hrají si na držgrešle. Mohli jste si za ušetřené peníze leccos koupit, ale vy né. Pochopte, bylo potřeba ty peníze z lidí dostat, a když výzvy k utrácení vyšly naplano, bylo třeba sáhnout českým šetřílkům do peněženek inflací. Ta vám úspory sebere, ať je máte v matraci nebo ve špórkase a nekoupíte si přesto vůbec nic. Byl to zasloužený trest za naše harpagonství. Spravedlivý. Zlí jazykové sice tvrdí, že Češi nejsou až takoví šetřílkové, ale prostě nemají už kam sáhnout na platby předražených energií i potravin, ale to jsou nehorázné pomluvy. Prý je u nás je pod hranicí chudoby jen 1 milion lidí, další dva miliony živoří od výplaty k výplatě a sahají do tenčících úspor při jakémkoli neočekávaném výdaji. A pořád tu přepálenou Nutellu kupují, takže nechte pobejt. To jsou lži, supermarkety praskají ve švech. Češi se mají jak prasata v žitě, a jestli jim v peněženkách řádí inflace jak kuna v kurníku, jen dobře. S tou otylostí Čechů a plnými popelnicemi vyhozeného jídla se musí už důsledně zatočit. Skutečně chudých je prý jen 200 000. A těm by se snad mělo i pomáhat.   

A co víc, nasekané obří dluhy inflace také umaže. Prostě po dlouholetém diktátu věřitelů nastaly zlaté časy dlužníkům. A tedy i vládě, která je dlužníkem nejzadluženějším. A my lepší časy pro vládu už zoufale potřebovali. A protože jsme bezkonkurenčně vůbec největší škrti v celé Evropě a sedíme na koruně jak kvočna na vejcích a než ji vydáme, ji třikrát obrátíme, musela být inflace v Česku jednoznačně nejvyšší v celé Evropě. Prostě musela, sami jste si to zavinili, na vládu to neházejte. Tak to prostě je a vlak přes to nejede. Teď v říjnu nás zase předhonilo Maďarsko, mají podle Eurostatu inflaci 9,6 %, my jen ubohých 9,5 %. Skandál. O superubohých 3,6 % za celou EU ani nemluvě. Vzali jsme tu evropskou chudobu na sebe a byl nejvyšší čas. Maďarsko v lednu, prý kdy houpnou znovu ceny energií u nás, opakuji, maximálně o jednotky procent, s prstem v nose převálcujeme. Bylo třeba tomu poklesu inflace zabránit, vláda na to vlítla a výsledek na sebe nenechal dlouho čekat.

Tleskám zvednutí regulované složky elektřiny od ledna o 71 %, dobře to jihlavský ERÚ vede. Konečně Jihlava byla kdysi hornickým městem, tak jen obnovujeme tradici těžení stříbra. Ale už to není stříbro jako kdysi, je to zlatý důl! Už nemůžu poslouchat ty řeči o tom, že to nebude 71 %, ale u některých domácností a podniků sto i dvě stě procent navíc. Energeticky náročné provozy, pokud už z ČR neutekly, si konečně sbalí kufry a bude se nám lépe dýchat. Konečně nejvýraznější podíl na růstu cen nese poplatek na podporované zdroje energií, a to je správná cesta. Jediná cesta. Německému kancléři Scholzovi to jasné je, hodlal z nouzového fondu na covid uloupnout na protiklimatický boj 1,5 bilionu korun, pomoci s cenami energií svým firmám, zatrhnul mu to až soud. Ale on už si poradí, prostě nouzi zase vyhlásí. Vláda zoufale potřebuje peníze na klima, do fondu Oprav dům po babičce nasypala 40 miliard. A už 300 lidí si o ně požádalo, jde to jak na drátku. Já teda babičku, natož dům po ní, nemám, ale chci být solidární. Ceny elektrické energií sice po celé Evropě už dlouho klesají, ale tím se naše vláda naštěstí nenechává zmást. Po sametové revoluci jsme pořád šli nahoru, předhonili Řecko, Portugalsko, Itálii, dotírali na Francii. Tak a dost, zvlášť zakládajícím členům EU se nikdo nebude vysmívat, naše vláda tak prudkým pádem našeho tempa růstu vlastně zajišťuje sociální smír v Evropě. Je neuvěřitelné, že to nikdo nechápe.

A vůbec k těm energiím. Jsme sice už léta čistým vývozcem elektrické energie, ale z těch uhelných a atomových elektráren, co jsou fuj. Tak je samozřejmě elektřina u nás jedna z nejdražších v Evropě, to dá rozum. Ve srovnání cen elektřiny pro domácnosti v prvních pololetích let 2021 a 2022 jsme doslova omráčili pěkným nárůstem o 61,8 %. I to druhé Lotyšsko mělo jen 59,4 %. V Nizozemsku nezodpovědně klesla cena ve stejném období o 53,6 %, v Německu se zvedla o ubohých o 2,7 %. České domácnosti to prostě vzaly na svá bedra – a protestoval někdo? Ani špitnutí. My bychom měli mít vládní heslo Wir schaffen das, ne Merkelová. Naštěstí už je venku vládní vize energetiky do příštích let a podle ní budeme brzy čistými dovozci. Takže elektřina bude levnější, to je nad slunce jasné. Kdo vyrábí, musí cálovat, kdo dováží, ten je pán. To konečně souzní s vyjádřením pirátského poslance Peksy (ještě že Piráty ve vládě máme), že elektřinu nám zajistí dovoz. Navrhuje třeba severní Afriku, tam je pouští pro soláry dost, a navíc je to naprosto stabilní region. Premiér Fiala to tam teď snad dojednával, teda v Etiopii ne, v Ghaně taky ne, musel dokonce ukazatele Eurostatu (které tvrdily, že máme v rámci EU jednu z nejdražších energií) napadnout, mají prý zvrácenou metodiku a vůbec je to pochybný ústav. Když začal mít náš soused Německo problémy se zelenou Energiewende, zastyděli jsme se (a naprosto správně), že pořád držíme energetiku na špinavém uhlí a jádru a přispěli do evropské energetiky úžasnými kroky. Prý u nás už je s vládní politikou spokojen málokdo, premiér je nejneoblíbenějším šéfem vlády na světě, ale pro mne to je jen důkaz, že není absolutně populistický. Protože populus=lid, to jsou, jak víme, ti dezoláti a jiní štrajchpudlíci.

Dobře, ODS, z níž vzešel i premiér, ztrácí volební preference jak princeznička na bále korále, ale s tou neoblíbeností brzděte. Např. zahraniční banky jsou nadmíru spokojené, ze 300 miliard, které ročně od nás do zahraničí odplynou, si přišly na 100 miliard. České banky patří vůbec k nejziskovějším v Unii. Podle návratnosti kapitálu jsou tuzemské banky dokonce druhé nejziskovější v EU. A zase po tom zatrápeném Maďarsku. Každá vložená koruna kapitálu českým bankám vydělá zhruba 13 haléřů. Ve Francii čtyři haléře a v Německu 2,2 haléře. Tady podnikat v bankovní sféře je ráj, Češi vzorně splácejí, rizikovost nulová, žádný spekulativní kapitál, země bezpečná, stabilní. Šetřílkové donedávna drželi peníze na běžných účtech, kde je úročení nula nula nic. A i když část peněz v inflaci přeci jen začali přesouvat, tak na spořící účty nebo do – zase bankovních – konzervativních fondů, kde je úročení jen o málo vyšší. Bankéřský sen. Na to bychom měli být hrdí, a já hrdý jsem. Nějaký rádobyekonom Kovanda tvrdí, že Češi jsou nejvíce odíraným národem v Evropě. A i tak „drží pusu a krok“. Dmu se na rozdíl od Kovandů a jim podobných pýchou, že jsme na sebe za Evropu vzali zodpovědnost a zalátali díry ve smělých zelených plánech lídrů EU.

Stávky lékařů, odborářů, škol, dokonce disidentů – tak to už je otřesná dýka, vražená vládě do zad. Česká televize vysílá v mimořádně oblíbeném pořadu Plačky ČT už nejen příběhy strádajících samoživitelek, ale i kuchařek a školníků, kteří berou skvělých 18 a půl tisíce čistého, a přesto skuhrají o vyšší plat. A studenti? Nosit v průvodu transparent s nápisem BEK SMRDÍ, to je teda úroveň. O odborářích, co kritizují snad úplně všechno, včetně posvátného úsporného balíčku, na který já nedám dopustit, ani nemluvě. A tak bych chtěl všechny varovat. Zkuste se na chvíli vžít do role ministra dnešní vlády. Kopance ze všech stran, podpásovky, plivance. To se prostě musí projevit na jejich duševním zdraví (a já na nich už jasné příznaky bipolární poruchy pozoruji). Zachytil jsem jejich neformální rozhovory během dálkového zasedání vlády k požadavku disidentů. Odvolali lednové usnesení, že se hlásí k odkazu Charty 77, aby vzápětí řekli, že se k Chartě stejně pořád hlásí. To už je přece přece jasný důkaz rozdvojení osobnosti!

A to jste ještě neslyšeli ty řeči ministrů o myšlenkách na sebevraždu. O těch nikde v médiích ani slovo. Ale v kuloárech se ví. A bylo to velice vážné! Už se prý ani nebavili, že se sprovodí ze světa, ale jen, JAK to udělají. Ministr Válek sice kolegům okamžitě nabízel léky na deprese, ale ukázalo se, že je není schopen zajistit. Poté, co se ukázalo, že v posledním výzkumu volebních preferencí je předběhlo ANO i SPD, prohlásil předseda Fiala, že dobrovolně odejde ze světa po vzoru Mastroianniho ve filmu Velká žranice (kde se 4 hlavní herci rozhodnou ujíst k smrti). Jako vražedný nástroj zvolil samozřejmě Nutellu, pochopitelně tu ochuzenou českou. To vyvolalo lavinu návrhů dalších ministrů. Všichni chtěli být rovněž styloví ve své sebevraždě. Rakušan řekl, že pronikne do reaktoru Temelína, obejme uranové tyče a dozimetrem si bude měřit hladinu ozáření až do smutného konce. Stanjura zvolil oběšení na billboardu s nápisem Nezvýšíme daně. Lipavský slíbil, že se projde po pásmu Gazy, zahalený v izraelské vlajce. Ten tedy bude mít smrt velmi rychlou, záviděl mu hned Jurečka. Ten se údajně nechá přejet traktorem. Hned se k němu připojil Výborný, jen po vzoru Drápalíka z Vesničko má středisková zvolil kombajn. Bartoš se rozhodl rekreačně předávkovat, Černochová prý zamíří ve stíhačce na Moskvu.

Ministr Válek nakonec oznámil, že zajede do Švýcarska na kliniku Dignitas a nechá si vpíchnout smrtící injekci do levého ramínka, pro jistotu pak i do pravého ramínka. Síkela se nabídl, že odletí do Nigérie, ale tentokrát na konferenci s Boko Haram a vyjedná tam humanitární pomoc pro Izrael. Bek dlouho neměl žádný nápad, pak se však rozhodl se studenty z Poslední generace přilepit k vrcholku žižkovské televizní věže coby další miminka výtvarníka Černého. Kupka chtěl zalít do asfaltu a přejet válcem, Hladík prý sní pár ugrilovaných ryb z Bečvy. Blažek slíbil, že při příští bouřce nikam do hospody nezaleze, ale bude čekat venku na blesk. Baxu napadlo zajít na mítink v ČT a navrhnout tam zrušení televize. O Dvořákovi, Šalomounovi a Langšádlové jsme se opět nic nedozvěděli, není však vyloučeno, že už sebevraždu dávno spáchali. Ale v parlamentu a na Hradě tohle kolektivní suicidium okamžitě zaujalo, Vystrčil a Pekarová Adamová se bleskově rozhodli letět do Číny a svolat na náměstí Tchien-an-men demonstraci. Fotka, jak stojí proti tankům, prý obletí svět. Zato prezident Pavel neměl jako obvykle vůbec žádný nápad, ale zavolal pro inspiraci Klausovi a Zemanovi a ti mu hned nezištně vymysleli desítky způsobů odchodu ze světa. Jak víme, tak sebevražedné sklony jsou už od vydání Utrpení mladého Werthera vysoce nakažlivé, tak se tato deprese přenesla i do řad opozice. Babiš se podle mých zpráv rozhodl následovat Fialova příkladu a že osobně sedne k balící lince Penamu a sní celodenní výrobu závodu. Okamura se údajně rozhodl pro seppuku samurajským mečem, krev není voda, že ano.

Tak jen si to, milí čtenáři, představte, tu pohromu. A odlepte si z tváře ten blažený úsměv, ano! Máme všichni tu moc takový katastrofický a naprosto neodůvodněný scénář odvrátit. Stačí jen málo. Podpořit pětikoaliční vládu ve všech směrech, postavit se hrdě za její smělé cíle, za všechny její moudré a promyšlené kroky a opustit ten stravující nihilismus a uvěřit. Podle biblického: Věř a víra tvá tě uzdraví. Tam, kde ani víra nepomůže, musí nastoupit soucit a odpuštění. Nic menšího. A vy, nepřejícníci a škarohlídi: na konci vládní diskuse, poté, co všichni ministři oznámili, jak odejdou ze světa, předseda Fiala se ještě jednou hluboce zamyslel a řekl: „Mám takový neodbytný pocit, že už jsme sebevraždu spáchali dávno. Té fyzické už netřeba.“

 

Autor: Josef Prouza | úterý 28.11.2023 9:43 | karma článku: 45,58 | přečteno: 8557x
  • Další články autora

Josef Prouza

Dámský přirození jako dopravní značka? V pohodě, voddělí to zrna vod plev

Tendle rok je v EU zaváděná nová dopravní značka s kosočtvercem. Začali s tím ve Francii. Tak buď jde o nechutný lobování Renaultu na francouzským ministerstvu dopravy nebo nám tadle značka má napovědět, pro koho je. Vyberte si.

30.11.2023 v 9:11 | Karma: 44,10 | Přečteno: 9723x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

O Zlatou mříž -vtipy do smutné doby

Vykročte do dalšího dne s úsměvem na tváři. Ale jestli vás rozesměje zrovna tohle, to tedy opravdu nevím. Ale doufám.

1.11.2023 v 9:47 | Karma: 35,93 | Přečteno: 1766x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Z elektromobility je elektroMo… -by Dick

Děva Evropa se zamilovala do černého galána a teď se diví, že ji veze do pekla? Jak se mohlo stát, že evropským automotive obchází strašidlo demotivace a i nejvýznamnější automobilky stahují kalhoty, když brod je ještě daleko?

30.10.2023 v 9:42 | Karma: 37,42 | Přečteno: 1191x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Experimentální dvojvideoblog Trizuljak-Prouza: Já jsem zapomněl

Občas na blogu idnes spojí své síly někteří blogeři. Většinou dvojblog. Tento příspěvek jde ještě za tuto hranici a vzniklo společné video, kde promlouvá excelentní fotograf a výtvarník M.Trizuljak a textem a zpěvem J.Prouza.

16.10.2023 v 9:19 | Karma: 19,59 | Přečteno: 525x | Diskuse| Videoblogy

Josef Prouza

Naši rodiče nás schválně ohrožovali na životě i zdraví

Co já to měl za zploditele! Cynické, k našim křehkým životům lhostejné a bezohledné. Vystavovali nás nebezpečí, jak jen to šlo, hnali nás do náručí vrahů, prznitelů a jiných hrozeb. A bylo jim to fuk. Dnes je to jiné, ufff!

20.9.2023 v 9:55 | Karma: 45,71 | Přečteno: 7630x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 277
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3399x
Inženýr ekonom, choreograf, lektor tance a společenské výchovy. Příjemce kapesného od státu za celoživotní sociální a zdravotní pojištění proti přetížení peněženky. Docent spontánní dojmologie a rychlých polních soudů. Na hlavu vzatý odborník na mediální obluzování, mentor exekutorů ducha, travič politické blbé nálady a deratizátor zapouzdřených ideologií. Čtyři děti, pět vnoučat. Životní heslo: Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo (Kapka proráží kámen nikoli silou, ale opakovaným kapáním). Znamením štír. 

Seznam rubrik