Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tak ale teda! Hranolky s kečupem za 259 Kč? Komu tady hrabe?

Zajeďte do Českýho Krumlova a dejte si do nosu. Peněženkou. Úplně prázdnou to prej moc nebolí. Když mi kamarádka sdělila, že na Lipně je k mání svíčková za 957 kaček, nevěřil jsem. Ale mail vod bráchy mě už totálně vochromil. 

Poslal mi vofocený meníčko z jedný krumlovský hospody. Fakt hranole s kečupem za 259 kaček. A kdo nechce hranole s kečupem, může si dát samozřejmě únikový jídlo. Maj tam třeba utopence (jeden kus!) za 199 káčé.

Já ale šel eště níž a z bráchou vyfocenýho meníčka jsem si vybral jídlo za pouhejch 150 káčé. Asi to je ňáká krumlovská specoška, zřejmě kohout, ale né na víně, ale kvůlivá úsporám jen vařenej ve vodě. Ta položka se menovala Kohoutková voda. Za stopade fakt láce, dát si kohouta. Ale jestli to je vopravdu jen voda z kohoutku, tak to se tam asi napiju tajně na wécé zadáčo. Už vidim, jak mě z hospody vyváděj policajti a na služebně mi podle záznamu kamery spočítaj, že jsem restauračce ukrad z kohoutku lahodnej nápoj za dva tácy. Možná se radši naslopu z ňáký kašny nebo rovnou z Vltavy. Při troše štěstí si vylovim i toho utopence, pod jezem se tam každou chvilku někdo udělá. Musim to tam vomrknout, co je z toho pravda.

A to se porád nadává na Prahu, jak v Praze je draze. No, je fakt, že dát si na Staromáku v hospodě naproti vorloji pivko, neni taky zrovna cenová idylka. Ležák za 119, a to ani ne půllitr, ale O,4. Dřív cenově milý těstoviny – tady třeba špenátový ravioli za 399 kaček. Ten špenát tam asi vozej přes moře vod firmy Pepek námořník, proto ta drahota. Šest kousků krevet za 499. Bifteček za šest stovek bez kačky. Ale pozor, neříkejte při vobjednávce něco jako „nejdřív se napiju“. Číšník by moh slyšet místo „napiju“ slovo „wagyu“, a to už by bylo hovězí ne za 600, ale za 2 499 kaček. Stejná gramáž, samozřejmě, jak u vobyčejnýho bifťoura. Po týdle japonský kobe flákotě ale budete prej mít nízkej cholesterol. Ale při placení zas vysokej tlak, tak se ten blahodárnej účinek vynuluje. Tak bacha, vrchní v Praze jsou hodně nedoslejchaví. Tak si tam dáte možná jen malej salátek za 379. Ale ovoněnej lanýžema. Za vůně se platěj dardy, to takovej Dior móc dobře ví. Tak radši jen polívku za 280. Nebo smaženej sejra za 420, v Dlouhý ulici. V Dlouhý dělaj na hosty dlouhej nos nebo co.

A vůbec, tendle vobyčejnej smažák, to je pro mě největší gastronomická záhada. Spíš teda astronomická záhada, myslim cenově. Když jsem byl malej (1965), stál smažák v restauraci 5,90 Kčs. I s bramborama a tatarkou. Spucnul jsem ho v dětství hory. Bifťour s vejcem, hranolema a voblohou pak koštoval 15,80 Kčs. Ale to bylo drahý, do toho nikdo z nás nešel. Eště na gymplu na chmelu nás večer zdravotnice pozvaly do svý vošetřovny na mejdan a za svý prachy nám připravily asi třicet smaženejch sejrů jako pohoštění. Dneska, kdyby byly líný a nechaly si to přivýzt z dnešní pražský hospody, tak vyflajznou dvanáct a půl litru! A to byla v roce 1975, kdy jsem na tom chmelu byl, průměrná hrubá mzda 2 300 kaček. A tu teda chudý holky ze zdrávky neměly, musely si všechno vyžebrat vod rodičů nebo máknout na brigošce, jako bylo třeba to česání chmelu. Tak konec nostalgie, tou já vůči socíku fakt netrpim. Za covidu a dál teda zdražil eidam, vejce, mouka, volej na smažení i strouhanka, to jo. Ale vo 400 procent?

Abych utek z turisticky cenově vypjatejch voblastí, nakouknu za vás do jídelníčku jedný jihočeský vesnice, kde jsem strávil dětství na zámku a vobčas tam zajedu. A tam maj v restauraci na náměstí jídla tak vokolo 110 kaček. Takže dobrý. A víte, co je tam na jídeláku úplně nejdražší jídlo? Uhodli jste – smažák. 180 kaček. A řízek z vepřový kejty? Taky 180! Je snad kejta stejně drahá jako jeden z nejlevnějších sejrů eidam? Nechápu, kebule mi to nebere.  Snad mi to někdo v diskusi vysvětlí. Ale teď už mě vomluvte, sedám na kolo a jedu do svý jídelny, kde jsem za pět minut. Hlavní jídlo za 75 kaček a šťáva na stole zadáčo. Výběr ze 4 moc dobrejch jídel. Kde to je, vám nenapráskám, za prvý by to byla nepovolená reklama a za druhý by se tam zejtra nasáčkovala půlka Krumlova a celý centrum Prahy. Ta moje Praha totiž neni žádnej Krumlov, abyste věděli. Tam zřejmě v hospodách hodujou Marťani, který si nedovedou přepočítat ty svý marťanský fufně na kačky. Teď už vim, že Marťani u nás jsou, v americkym Kongresu to jeden bejvalej špión konečně přiznal. Proč se teda srocujou zrovna v Krumlově, nevim. Třeba se přemisťujou na raftech a tak musej jen po Vltavě. Proč jsou Marťani v centru Prahy, to teda jako Pražák samozřejmě vim. Sloužej noční šichty za apoštoly na pražskym vorloji. Mám to i vyfocený. A máme je i na pražskym magistrátu, ale to už je fakt jiná story. Naprostá pravda je, že by hospody v turistickejch centrech dávno zkrachovaly, ale ty Marťani je zachraňujou. Ale bejt váma, pokaď máte hospodu né zrovna na křižovatce lufťáků, tak bych na to moc nespolíhal.  

Marťani votročej na vorloji.

 

Autor: Josef Prouza | středa 2.8.2023 9:05 | karma článku: 46,17 | přečteno: 14147x
  • Další články autora

Josef Prouza

Dámský přirození jako dopravní značka? V pohodě, voddělí to zrna vod plev

Tendle rok je v EU zaváděná nová dopravní značka s kosočtvercem. Začali s tím ve Francii. Tak buď jde o nechutný lobování Renaultu na francouzským ministerstvu dopravy nebo nám tadle značka má napovědět, pro koho je. Vyberte si.

30.11.2023 v 9:11 | Karma: 44,10 | Přečteno: 9725x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Tak a dost kopání do vlády! Přichází soucit

Kdepak jemné okopávání kotníků! Vláda dostává rány zleva, zprava, pod pás, do slabin. Místo pochval a potlesku urážky, smích nebo rovnou výsměch. A tolik dobrého již vykonala, což vám tu hned předestřu. Sledujte!

28.11.2023 v 9:43 | Karma: 45,58 | Přečteno: 8557x | Diskuse| Politika

Josef Prouza

O Zlatou mříž -vtipy do smutné doby

Vykročte do dalšího dne s úsměvem na tváři. Ale jestli vás rozesměje zrovna tohle, to tedy opravdu nevím. Ale doufám.

1.11.2023 v 9:47 | Karma: 35,93 | Přečteno: 1766x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Z elektromobility je elektroMo… -by Dick

Děva Evropa se zamilovala do černého galána a teď se diví, že ji veze do pekla? Jak se mohlo stát, že evropským automotive obchází strašidlo demotivace a i nejvýznamnější automobilky stahují kalhoty, když brod je ještě daleko?

30.10.2023 v 9:42 | Karma: 37,42 | Přečteno: 1191x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Experimentální dvojvideoblog Trizuljak-Prouza: Já jsem zapomněl

Občas na blogu idnes spojí své síly někteří blogeři. Většinou dvojblog. Tento příspěvek jde ještě za tuto hranici a vzniklo společné video, kde promlouvá excelentní fotograf a výtvarník M.Trizuljak a textem a zpěvem J.Prouza.

16.10.2023 v 9:19 | Karma: 19,59 | Přečteno: 525x | Diskuse| Videoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 277
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3399x
Inženýr ekonom, choreograf, lektor tance a společenské výchovy. Příjemce kapesného od státu za celoživotní sociální a zdravotní pojištění proti přetížení peněženky. Docent spontánní dojmologie a rychlých polních soudů. Na hlavu vzatý odborník na mediální obluzování, mentor exekutorů ducha, travič politické blbé nálady a deratizátor zapouzdřených ideologií. Čtyři děti, pět vnoučat. Životní heslo: Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo (Kapka proráží kámen nikoli silou, ale opakovaným kapáním). Znamením štír. 

Seznam rubrik