Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak mi lékařka z pobytu u moře udělala tábor hrůzy

Když tu kolega bloger Ravek líčil děs letošní dovolené v zahraničí, zvednul jsem hozenou rukavici a štafetu „je to šílený, ale aspoň zas bude o čem psát“ posílám dál. Pokud právě balíte na dovolenou (nedejbože do Itálie), nečtěte.

Po loňské neuvěřitelné kalvárii zájezdu do italského Gargana (zde) jsem letos opět hodlal zamířit… do italského Gargana. A, ač se to zdálo nemožné, bylo to letos ještě mnohem horší. Asi jsem stižen zvláštní formou masochismu, kde bičování vlastních zad devítiocasou kočkou prostě nestačí a je třeba volit tvrdší hrátky. V Česku, kde cizí neštěstí potěší nejvíce, asi leckoho rozesměju (jen si poslužte), ostatně můj loňský článek o dovolené se vyhoupl mezi nejčtenější ze všech.

Začalo to už čtrnáct dní před odjezdem. Když jsem zamířil k mé lékařce angioložce (žilařka) na kontrolu mé postcovidové trombózy, hned ve dveřích (neznala mě, byl jsem tam prvně) na mě začala křičet, že kdyby věděla, kolik vážím, NIKDY by mě nepřijala! Asi je to součást nějakých nových úsporných opatření ve zdravotnictví nebo co, odříznout neperspektivní tlusťochy od (zjevně už zbytečné) péče a nechat je umřít na domácí posteli z masivního dubu (ano, mám přesně takovou). „Vidíte to lůžko?“ pokračovala hlasem s volume doprava a píchla ukazováčkem do rohu, „tak to je maximálně na 120 kilo. Jak vás asi můžu vyšetřit, co?“ Už jsem si chtěl odevzdaně lehnout na podlahu, která zatím evidentně odolala mé tonáži, když mi řekla, že opatrně, ale fakt OPATRNĚ si mám přece jen na to lůžko lehnout. Sedal jsem si na to lehátko jako do Záhořova lože. V duchu jsem si řekl, že když pode mnou praskne, vyrazím okamžitě z ordinace ven, byť jen ve slipech, a zastavím se až doma, kde se zabarikáduju. A pak hned emigruju do Ameriky, země tlouštíkům zaslíbené, kde mají zdravotní lehátka z titanu a stěhují tam pacienty do sanitek o velikosti kamiónu jeřábem.

Lehátko neprasklo, mé vroucné modlitby ke všem bohům světa byly vyslyšeny. Po vyšetření, kdy konstatovala, že se mi trombóza o 50 % zlepšila, jsem si neznatelně vydechl. Předčasné! Když jsem se jí pochlubil, že na radu internistů v nemocnici mám plavat, a tak jedu plavat k moři, zachmuřila se znovu jak obloha v supercele. „Cože?! Tak vy jste teď utekl hrobníkovi z lopaty a jedete si hned pro smrt? Cesta, slunce, vedro, NIC z toho nesmíte. Já vám to ZAKAZUJU!!!“ Začal jsem držet bobříka mlčení. Kdo ví, co bych se ještě dozvěděl, kdybych cokoli dalšího kecnul. A vůbec, miluju doktory, co vám říkají, že jste utekl hrobníkovi z lopaty, ale vlastně na ní dál sedíte. A mlčel jsem až do konce vyšetření. Když jsem odcházel, bodla mi naposled podezřívavě prst do hrudníku. „Vy tam pojedete, že jo?“ Stále jsem mlčel. „Tak na vaše vlastní riziko“, opakovala asi třikrát, než jsem zmizel za dveřmi. A to jsem netušil, že to je jen začátek mé báječné dovolené u moře.

Na cestě autobusem do cílové destinace s teplým šplouchajícím mořem jsem se snažil nohu, pečlivě obalenou svíravou punčochou, nesundat z vodorovné polohy. Zbývalo se ochránit před vedrem a sluncem. Jen jsme vystoupili z autobusu, bylo mi jasné, že Dagmar Honsová a moje maminka mají vždycky pravdu. Provazy deště, 16 stupňů, moře jako výběžek Severního ledového oceánu. A doma vedro – 26-28 stupňů. Tak tady nezkolabuju, začal jsem se usmívat. Ostatní nepochopili, že počasí mi zařídil můj anděl strážný, co si v ordinaci angioložky pečlivě dělal poznámky, a mračili se.  Nejvíc moje kamarádka Martina, která leží na sluníčku, co to jde, a už v dubnu vypadá jak ašant z Ghany. Procedila mezi zuby, že bude muset po návratu na solárko, jinak o dovolené v Itálii v červnu nebude moct nic vyprávět svým kamarádkám, rovněž ortodoxním sluníčkářkám. Zkrátím to, usmíval jsem se celý týden, kdy deště bičovaly pinie nad naším bungalovem, blesky křižovaly oblohu a větve létaly vzduchem. Ano, celá dovolená propršela, na pláži vanul studený vichr, troje kraťasy, co jsem si vezl, jsem ani jednou nevytáhl. Zato mikinu a bundu (tu jsem měl jako jediný) jsem měl někdy i v posteli, zabalený do deky. Přesto jsem ve skulině mezi dvěma dešti do moře přeci jen vlezl. Bylo to jako návštěva kryogenní komory a vylezl jsem s pocity dobyvatelů severního pólu.

Místní kroutili hlavou, že takové počasí za 50 let (!) nezažili. Jó, místňáci vyvalený, když se můj anděl strážný do něčeho opře, nemá to chybu. Slunce vyšlo a začalo se výrazně oteplovat… když jsme v odjezdový den už seděli na kufrech a čekali na odvoz domů. Já šťastný, že jsem přes temné varování mé lékařky přežil. Moc se mi ten pobyt líbil, protože to bylo fajn, na kytary jsme, ukrytí před průtržemi, hráli a zpívali celé dny – a to jídlo! A ta vína! A samozřejmě skvělá káva! Já prostě miluju Itálii a anděl strážný miluje mě. Všichni ostatní Itálii prokleli a řekli, že do Gargana už nikdy nepojedou. To mi teda řekněte, co to je za divný lidi. Vždyť to byla perfektní… dovolená s andělem.

 

Autor: Josef Prouza | čtvrtek 29.6.2023 9:42 | karma článku: 43,98 | přečteno: 10712x
  • Další články autora

Josef Prouza

Dámský přirození jako dopravní značka? V pohodě, voddělí to zrna vod plev

Tendle rok je v EU zaváděná nová dopravní značka s kosočtvercem. Začali s tím ve Francii. Tak buď jde o nechutný lobování Renaultu na francouzským ministerstvu dopravy nebo nám tadle značka má napovědět, pro koho je. Vyberte si.

30.11.2023 v 9:11 | Karma: 44,10 | Přečteno: 9727x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Tak a dost kopání do vlády! Přichází soucit

Kdepak jemné okopávání kotníků! Vláda dostává rány zleva, zprava, pod pás, do slabin. Místo pochval a potlesku urážky, smích nebo rovnou výsměch. A tolik dobrého již vykonala, což vám tu hned předestřu. Sledujte!

28.11.2023 v 9:43 | Karma: 45,58 | Přečteno: 8557x | Diskuse| Politika

Josef Prouza

O Zlatou mříž -vtipy do smutné doby

Vykročte do dalšího dne s úsměvem na tváři. Ale jestli vás rozesměje zrovna tohle, to tedy opravdu nevím. Ale doufám.

1.11.2023 v 9:47 | Karma: 35,93 | Přečteno: 1766x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Z elektromobility je elektroMo… -by Dick

Děva Evropa se zamilovala do černého galána a teď se diví, že ji veze do pekla? Jak se mohlo stát, že evropským automotive obchází strašidlo demotivace a i nejvýznamnější automobilky stahují kalhoty, když brod je ještě daleko?

30.10.2023 v 9:42 | Karma: 37,42 | Přečteno: 1191x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Experimentální dvojvideoblog Trizuljak-Prouza: Já jsem zapomněl

Občas na blogu idnes spojí své síly někteří blogeři. Většinou dvojblog. Tento příspěvek jde ještě za tuto hranici a vzniklo společné video, kde promlouvá excelentní fotograf a výtvarník M.Trizuljak a textem a zpěvem J.Prouza.

16.10.2023 v 9:19 | Karma: 19,59 | Přečteno: 525x | Diskuse| Videoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58,  aktualizováno  14:25

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 277
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3399x
Inženýr ekonom, choreograf, lektor tance a společenské výchovy. Příjemce kapesného od státu za celoživotní sociální a zdravotní pojištění proti přetížení peněženky. Docent spontánní dojmologie a rychlých polních soudů. Na hlavu vzatý odborník na mediální obluzování, mentor exekutorů ducha, travič politické blbé nálady a deratizátor zapouzdřených ideologií. Čtyři děti, pět vnoučat. Životní heslo: Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo (Kapka proráží kámen nikoli silou, ale opakovaným kapáním). Znamením štír. 

Seznam rubrik