Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ruty šuty Ukrajina, Donbas aneb myšlenky Davidů a Goliášů s písní na rtech

Zapomenutá „sovětská“ parodie na „buržoazně zahnívající“ trampskou pecku Ruty šuty Arizona, Texas, kterou jsme zpívali u táboráků už před desítkami let – mi něco připomněla. Jak se myšlení Davidů a Goliášů liší. 

Sluší se na počátku tohoto vzácně pavědeckého rozboru připomenout nejdříve Voskovce a Wericha. Bible připomíná pasáka ovcí Davida, který zvítězil nad třímetrovým obrem Goliášem v plné zbroji jen s pomocí praku, kterým Goliášovi prorazil lebku a pak mu jeho vlastním mečem usekl hlavu. V+W to trochu zjemnili: Když mu ale obr plivnul do očí, / David se otočí, / prakem zatočí. / Když začínáš, / no tak tu máš. /Byl jsi velkej / já měl kuráž. / A jakej byl Goliáš. Na desce tuto píseň uvádějí slovy: Esli by se nemělo řikat něco aktuálního… Jsou země tamhle, kdybysme mluvili vo těch tam… A neřeknou, o jaké země jde, i když z nich nacistický Goliáš jak dlouhá čouhá z kamen ruka.

Co je vlastně „davidovské“ myšlení, a co „goliášovské“? Tak to druhé vidíme dnes zcela jasně. A zdaleka nejen v Rusku. Čína v poslední reakci na návštěvu Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu mluví tak „obřím“ jazykem, jako by Rusko bylo Gargantuou a Čína Pantagruelem. Oba obři z dobrého velmocenského chovu s „pobouřením“, že někdo strká nos do jejich „výsostných vod“ s výrazy jako: „Ohledně Tchaj-wanu si nezahrávejte s ohněm“. Nebo: „Pokud se odváží tam jet (Pelosiová), počkejte a uvidíte.“ No, u Ukrajiny jsme počkali – a uviděli. Navíc i americký prezident Biden s cestou nesouhlasil (není náhodou Pelosiová superDemokratka jako on?), se soudruhem Si už si volá častěji než Macron s Putinem, a i v republikánském táboře se rozprostřelo „výmluvné ticho“. Ani americký Goliáš samozřejmě není žádná obří výjimka, musí přísně diferencovat. Jó, k čínským princeznám se nečuchá, co kdyby princezny uspořádaly vojenské manévry. Nebo dokonce přestaly dodávat boty a čipy.

Zpět k textům. Goliášovské myšlení dobře charakterizuje třeba píseň ze Starců na chmelu: Chytří hoši si berou, co jim patří / Chytrých hochů, kdo drží se, má za tři / Komu? Čemu? / Inu, jenom chytrým patří svět. Problém je v tom, že chytří hoši z velkých národů nejen, že si berou, co jim patří, ale sami bez skrupulí určují, co všechno jim patří, a nehodlají přestat, dokud jim nebude patřit celý svět. V tom se i Stalin v Hitlerovi šeredně spletl, i když ještě např. na porcování Polska spolupracovali až dojemně idylicky. Konečně, pro pochopení goliášovského uvažování stačí mrknout na Telegram, kde místopředseda ruské bezpečnostní rady, bývalý premiér a Putinův proxyprezident Medveděv, uveřejnil mapu po válce na Ukrajině. Pro Ukrajinu tam zbyl jen Kyjev a předměstí, asi aby měl kde Zelenskyj joggovat, zbytek si uždíblo Rusko. A překvapivě: Polsko prý zabere západ Ukrajiny, včetně Žytomyru, Rumunsko pak zhltne Černovickou oblast na západě Ukrajiny a Vynyckou oblast. A Maďarsko si zobne celou bývalou československou Podkarpatskou Rus. No dovolte! A na nás nezbyde nic? I to naše bývalé Podkarpatí nám vyfouknou stejně velcí (malí) Maďaři?! Místo Nikoly šuhaje loupežníka nějaký László baszd meg tolvaj?

Medveděv tvrdí, že tento plán se zrodil v hlavách „západních analytiků“ (nejmenuje, hned bych se jich ptal, jak to myslí), kdežto Ukrajina v hranicích do r. 2014 jen "v mozku prezidenta Zelenského, zasaženého psychotropními látkami“. A já si až doteď myslel, že Ukrajina se odtrhla od (rozpadajícího se) SSSR v srpnu 1991 (a to za souhlasu Ruska). Zelenskému bylo v té době 13 let. I hercem mohl tehdy být leda na školní besídce, natož prezidentem. A vidíte, už maloval mapy a fetoval jak hollywoodská hvězda, klučina čipernej. Ale to je prostě Goliášův sen, vzít si, na co je chuť, a hodit pár ohlodaných kostí věrným Davidům, kteří vědí, co znamená „k velikému přichyl tomu tam se dubisku!“, jak poslušná Slávy dcera. Ten samý Medveděv už pár dní předtím vyhrožoval, že pro Ukrajinu nastane soudný den, když zaútočí na Krym. Ještěže se tak nestalo, představte si, že by tam zařval náš senátor Doubrava, co tam je na rekreaci. Pinkáte si s míčem v Artěku na pláži a najednou bum – hudba z Marsu, teda z Himarsu. To bychom museli Ukrajině okamžitě vyhlásit válku, naše oblíbené senátory nám nikdo vraždit nebude. Já tedy myslel, zádumčivý Medveděve, že soudný den vyhlašuje jen Bůh, ale to je právě to. Goliášové si hrají na bohy asi už ve školce a učí se tam v naučné hře Armageddon „vylévat svůj spravedlivý hněv na nekajícné hříšníky“ s pomocí plných nočníků. Soudný den se samozřejmě nevyvolá luky a šípy ani řemdihem, takže asi Medveděv myslel atomové zbraně. Koho nikdy nesvrběl prst na jaderném tlačítku, ať hodí mezikontinentálním balistickým kamenem.

Velmoci ani příliš nezdůvodňují, proč jim co patří. A když ano, slyšíme jen slova jako „sféra vlivu“ (tady je Krakonošovo – a basta), „nezpochybnitelný oprávněný zájem“ (můj zájem nad všechny zájmy), „bratrská pomoc“ (pomoci slabšímu bratříčkovi, aby nezavíral vrátka), „nastolení pořádku“ (ach ten strach z vesmírného chaosu) či „míru“ (zásadně dosahovaného válkou) či „nedílná součást“ (kupodivu i při porcování medvěda).

Ať si kdo chce, co chce říká, ať si mamka slzy utírá, k dokonalé mocnosti patří choutky jako k velbloudovi hrby. Expanze je jim imanentní, agresi snídají, obědvají i večeří, zpupnost k nim patří jak k pankáči číro, z výuky znají jen diktát a zkoušení. A propagandu nosí jak pracovní montérky. Pro mnohé Davidy skončila jejich snaha přivítat Goliáše prakem zapíchnutým v chlebu se solí rozčarováním. Teď jsem pod čepcem / Po svatbě skončila pohádka/ Sklopil jsem zpětná zrcátka / Princezna povila robátka / a já se stal pitomcem. Anebo ještě lapidárněji – jako v originální trampské písni Ruty, šuty – Byla to léčka, já to nevěděl, / jako starej vůl jsem naletěl.

Opatrný názor států velikosti Davida je držet se chytrých hochů a mít za tři (plyn, ropu i obilí?). A flikovat to v tanci mezi obřími vejci, jak to jde. Nepřekvapuje mě vůbec, že to je i názor silně zaznívající v naší kotlince. Kolik má jen čeština přirovnání pro neprovokování mocných a pochopení pro poraženectví: nedráždit hada bosou nohou, nepřilévat oleje do ohně, nehrát si s ohněm, nedloubat se v ráně, když to nepřeskočíš, tak podlez, kdo uteče, vyhraje, co je dovoleno pánovi, není dovoleno kmánovi, kdo chce s vlky žíti, musí s nimi výti, koho chleba jíš, toho píseň zpívej, nehas, co tě nepálí, nemluv o provaze v oběšencově domě. Prostě mlč a šlapej vodu. Taktika, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Po přikrčení sice většinou následovala poroba, ale svoboda není hodnota v českých luzích a hájích nějak extra hájená, protože za svobodu si chleba nekoupíš a žárovku nerozsvítíš. Já a Eric Clapton to máme jinak, ale kdo jsem já nebo Clapton, který zpívá: It’s gone far enough / If you wanna claim my soul / You’ll have to come and break down this door (Už to zašlo hodně daleko / Jestli si děláš nárok na mou duši / Budeš muset přijít a vykopnout ty dveře).

Konečně i náš státnický symbol číslo 1 – svatý Václav – bývá nactiutrhači označován za kolaboranta, přesto dodnes na koni cválá Václavákem. Vždyť po prohře se Sasy posílal pravidelně Jindřichu I. 500 hřiven stříbra a 120 volů, aby měl klid. Což o to, volů mohl posílat i víc, o ty tu nebyla nikdy nouze, ale „rodinné“ stříbro?

Jak rád bych si s Lennonem a Yoko Ono zazpíval: Ev'rybody's talkin' 'bout / Revolution, Evolution, Masturbation, Flagellation, Regulation, / Integrations, mediations, United Nations, congratulations.

(Všichni mluví o / revoluci, evoluci, masturbaci, bičování, nařízeních, / integraci, zprostředkování, Spojených národech, /gratulacích.

Ale to hlavní: All we are saying is give peace a chance (Všechno, co říkáme, je dejte šanci míru), je to vždy úkol na generace. Ruty šuty, Ukrajina, Donbas, byla kdysi úsměvná parodie, ale nyní je to nelítostná krvavá válka s dalekosáhlými důsledky. David se rozhodl postavit se Goliášovi. A válečná mašinérie se rozjela a žádné „dejte šanci míru“ ji nezastaví. Žádné ruty – šuty, ale ruiny – šutry. Už platí jiná pravidla téhle plánované „čtyřdenní“ operace, pravidla generálů a smrti. Bude se „operovat“ tak dlouho, dokud pacient nezemře, protože už Black Sabbath zpívali: Generals gathered in their masses / just like witches at black masses / evil minds that plot destruction / sorcerers of death's construction /in the fields the bodies burning / as the war machine keeps turning / death and hatred to mankind / poisoning their brainwashed minds. (Generálové se shromáždili ve svých štábech, / jako čarodějnice na černé mši/ ďábelské mozky, které plánují zkázu / čarodějové, kteří plánují smrt / V polích hoří těla, / jak se válečná mašinérie stále točí / Smrt a nenávist k lidstvu otravuje jejich vymyté mozky). Tak to je.

Jsem velice skeptický k jakémukoli smírnému řešení, vyhovujícímu oběma stranám. A ti, co mluví o okamžitém mírovém řešení, myslí samozřejmě jen bezpodmínečnou kapitulaci Ukrajiny. Válka ovšem zná jen vítěze (i když Pyrrhovy) a poražené, vtiskává se hluboko do paměti i srdcí napadených a zůstane tam jako mokvající rána na přinejmenším desítky let. Sami si přeberte, jaký postoj k protivníkovi byste zaujali, kdyby vám domov rozsekal na maděru a vyvraždil celou vaši rodinu. Zpívali byste „dejte šanci míru“? To těžko. A to samé se může stát na Tchaj-wanu, zvlášť když účastníky jsou aktéři, pevní v kramflecích, tedy spíš v atomkeckách. A přestože, jak Johna Hardyho, nás i sebe přivádějí pod šibenici, neslyšíme od nich stále nic jiného než: Pravdu má jenom bouchačka, pravdu má jenom bouchačka. Jestli existuje nějaký Satan, má právě teď ošoupané ruce, jak si je mne. 

Autor: Josef Prouza | pondělí 8.8.2022 9:09 | karma článku: 24,35 | přečteno: 728x
  • Další články autora

Josef Prouza

Dámský přirození jako dopravní značka? V pohodě, voddělí to zrna vod plev

Tendle rok je v EU zaváděná nová dopravní značka s kosočtvercem. Začali s tím ve Francii. Tak buď jde o nechutný lobování Renaultu na francouzským ministerstvu dopravy nebo nám tadle značka má napovědět, pro koho je. Vyberte si.

30.11.2023 v 9:11 | Karma: 44,10 | Přečteno: 9711x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Tak a dost kopání do vlády! Přichází soucit

Kdepak jemné okopávání kotníků! Vláda dostává rány zleva, zprava, pod pás, do slabin. Místo pochval a potlesku urážky, smích nebo rovnou výsměch. A tolik dobrého již vykonala, což vám tu hned předestřu. Sledujte!

28.11.2023 v 9:43 | Karma: 45,58 | Přečteno: 8554x | Diskuse| Politika

Josef Prouza

O Zlatou mříž -vtipy do smutné doby

Vykročte do dalšího dne s úsměvem na tváři. Ale jestli vás rozesměje zrovna tohle, to tedy opravdu nevím. Ale doufám.

1.11.2023 v 9:47 | Karma: 35,93 | Přečteno: 1763x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Z elektromobility je elektroMo… -by Dick

Děva Evropa se zamilovala do černého galána a teď se diví, že ji veze do pekla? Jak se mohlo stát, že evropským automotive obchází strašidlo demotivace a i nejvýznamnější automobilky stahují kalhoty, když brod je ještě daleko?

30.10.2023 v 9:42 | Karma: 37,42 | Přečteno: 1190x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Experimentální dvojvideoblog Trizuljak-Prouza: Já jsem zapomněl

Občas na blogu idnes spojí své síly někteří blogeři. Většinou dvojblog. Tento příspěvek jde ještě za tuto hranici a vzniklo společné video, kde promlouvá excelentní fotograf a výtvarník M.Trizuljak a textem a zpěvem J.Prouza.

16.10.2023 v 9:19 | Karma: 19,59 | Přečteno: 524x | Diskuse| Videoblogy

Josef Prouza

Naši rodiče nás schválně ohrožovali na životě i zdraví

Co já to měl za zploditele! Cynické, k našim křehkým životům lhostejné a bezohledné. Vystavovali nás nebezpečí, jak jen to šlo, hnali nás do náručí vrahů, prznitelů a jiných hrozeb. A bylo jim to fuk. Dnes je to jiné, ufff!

20.9.2023 v 9:55 | Karma: 45,71 | Přečteno: 7620x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Vždycky jděte proti proudu – i když je to fuška

Já to dodržuju absolutně, jedině zády k masám, deru se jen proti davu, zásadně jinam, než zástupy. Občas to, pravda, ženu do extrému, ale nemůžu si pomoct. Každou chvíli sice trpím, ale pro přesvědčení se trpělo vždycky.

25.8.2023 v 9:45 | Karma: 27,12 | Přečteno: 729x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Povinností krásných žen je podělit se o svou krásu s co nejvyšším počtem mužů

Tohle řekl, tuším, kdysi Franta Ringo Čech. A jak znám Ringa, neměl na mysli fotku z dovolené na instagramu nahoře bez, ale „podělení“ se vším všudy. I vy můžete mít jakoukoli krásku, protože je tu nové hnutí No women unavailable.

13.8.2023 v 9:50 | Karma: 32,53 | Přečteno: 1316x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Tak ale teda! Hranolky s kečupem za 259 Kč? Komu tady hrabe?

Zajeďte do Českýho Krumlova a dejte si do nosu. Peněženkou. Úplně prázdnou to prej moc nebolí. Když mi kamarádka sdělila, že na Lipně je k mání svíčková za 957 kaček, nevěřil jsem. Ale mail vod bráchy mě už totálně vochromil.

2.8.2023 v 9:05 | Karma: 46,17 | Přečteno: 14145x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Něco ilustrovaného humoru do lustrovaného Mordoru

Aktuální vtípky na nekorektní témata. A neberme se vážně, protože kdo sám sebe si hluboce považuje a vnímá se přísně a vážně, jen nevidí, jak je směšný.

27.7.2023 v 9:51 | Karma: 40,25 | Přečteno: 3574x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Dnešní mladý zkazily písňový texty

Přišel jsem na to, proč mladý jsou dneska tak přízemní, s primitivníma depkovejma názorama. Za to můžou dnešní písňový texty, soukaný do jejich hlav horem dolem. Psychologický poradny a psychiatrie praskaj ve švech.

25.7.2023 v 9:29 | Karma: 31,62 | Přečteno: 1220x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Kvíz: jak znáte novotvary z poslední doby?

Kdekdo tuší, co znamenají nové výrazy jako „chcimír“, „dezolát“ nebo „kremlobot“. Ale tak snadné to nebude. Odlehčený kvíz pro znalce novotvarů z poslední doby. Rozumíte jim? Vyzkoušejte si vše v malém kvízu, který vás otestuje.

13.7.2023 v 9:22 | Karma: 25,97 | Přečteno: 1089x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Jak mi lékařka z pobytu u moře udělala tábor hrůzy

Když tu kolega bloger Ravek líčil děs letošní dovolené v zahraničí, zvednul jsem hozenou rukavici a štafetu „je to šílený, ale aspoň zas bude o čem psát“ posílám dál. Pokud právě balíte na dovolenou (nedejbože do Itálie), nečtěte.

29.6.2023 v 9:42 | Karma: 43,98 | Přečteno: 10710x | Diskuse| Cestování

Josef Prouza

769 dotačních titulů a 769 korun důchodcům ve valorizaci

Sdělit občanům, obývajícím českou kotlinku, že jim musíme „udělat škodu ráznou, uřezat jim kapsu prázdnou“ dle dávné říkačky, je tabu. I když i prezident NKÚ M. Kala prohlásí, „že země zdegenerovala z tržní ekonomiky na dotační“.

6.6.2023 v 9:40 | Karma: 42,97 | Přečteno: 4466x | Diskuse| Politika

Josef Prouza

Vtipy O Zlatou mříž - kudy premiér neprojel

Dnes se z nové hrsti fórků dozvíte, v jakém jazyce je třeba zveřejnit volební programy, kdo zvýšil poplatky na WC nebo na co je třeba dávat pozor při prohlídce Hradu. Také okusíte vzpomínky na budoucnost, co si špitají mladí, atd.

30.5.2023 v 8:51 | Karma: 38,79 | Přečteno: 3108x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Běž domů, Ivane, čeká tě Michailidu, žena z lidu

Pirátský šéf Ivan Bartoš označil „jako zcela nevhodné“ účinkování Pirátky Michailidu na Dnech antikapitalismu marxistické Nadace Rosy Luxemburgové. Znamená to, že se v pirátské straně rozpadá významná frakce Společenstvo dredu?

23.5.2023 v 9:29 | Karma: 35,10 | Přečteno: 1065x | Diskuse| Politika

Josef Prouza

Mladý vám nerozuměj? A jak s nima mluvíte?

„Ten náš mladej vůbec nerozumí, co mu řikám!“ rozčiloval se v tramvaji jeden postarší chlápek. Musel jsem se zasmát. Taky jsem míval občas pocit, že na potomky mluvím svahilsky. Ale to všechno po přečtení tohodle blogu bude jinak!

16.5.2023 v 9:21 | Karma: 40,61 | Přečteno: 5209x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Zavržení, Pochyby, Tolerance, Respekt… a pátým jezdcem je Strach

Těchto pět pojmů má k sobě blíž, než by si možná někteří připustili, a hranice mezi nimi jsou překvapivě tenké. Možná i proto jsou tak lehkovážně zaměňovány, i když důsledky mohou být tragické. Čtyři nebo 5 jezdců z Apokalypsy?

10.5.2023 v 12:19 | Karma: 25,33 | Přečteno: 580x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Já rád Karla Třetího, to je něco lepšího…

... ušije mi šněrovačku ze samýho zlatýho. Mediální šněrovačku, samozřejmě. Kdo si na sobotu 6.5. nenaplánoval meditaci v poustevně, odstíněné od elektronického smogu, musí počítat s tím, že skončí v mediálním britském závalu.

4.5.2023 v 9:24 | Karma: 22,87 | Přečteno: 511x | Diskuse| Média

Josef Prouza

O Zlatou mříž - jak se Horymír ocitl na demonstraci

V dnešní sérii obrázkových fórků se dozvíte, jak se vladyka Horymír ocitl na protivládní demonstraci, kdo škrtá v příjmech státního rozpočtu, proč nová grafika digitální kalkulačky odchodu do důchodu propadla, co je UPŠOUK atd.

2.5.2023 v 9:12 | Karma: 39,60 | Přečteno: 4581x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 277
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3399x
Inženýr ekonom, choreograf, lektor tance a společenské výchovy. Příjemce kapesného od státu za celoživotní sociální a zdravotní pojištění proti přetížení peněženky. Docent spontánní dojmologie a rychlých polních soudů. Na hlavu vzatý odborník na mediální obluzování, mentor exekutorů ducha, travič politické blbé nálady a deratizátor zapouzdřených ideologií. Čtyři děti, pět vnoučat. Životní heslo: Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo (Kapka proráží kámen nikoli silou, ale opakovaným kapáním). Znamením štír. 

Seznam rubrik