Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Glosář aneb Mene tekel uFarský

Hrst postřehů z aktuální české i světové scény očima uštěpačného glosátora a profesionálního rejpala pro uspokojení jeho škodolibida

Známé biblické Mene tekel ufarsin je třeba změnit na Mene tekel uFarský. Předseda poslaneckého klubu STAN ve Sněmovně Jan Farský odcestoval na osm měsíců do Oregonu v USA, aby tam naplnil leninské Učit se, učit se, učit se. Nedbal na varování Mene tekel ufarsin (Sečetl jsem, zvážil a rozděluji), které seslal Bůh králi Belsazarovi za jeho rouhavé popíjení vína z pohárů z chrámu Šalamounova, po němž král zakrátko zemřel. Farský také popíjel víno, i když předtím kázal vodu o svědomitosti při vykonávání mandátu. Svůj poslanecký plat prý bude posílat Člověku v tísni a skautům. Je to stejné, jako by slíbil nevěstě, že jí bude kráčet věrně po boku a budou společně pracovat na miminku. A druhý den po svatební noci jí sdělil, že odlétá na osm měsíců na druhý konec světa, vzdává se jen postu hlavy poslanecké STAN rodiny, nikoli však manželského slibu. A ať teplé obědy a večeře z parlamentního bufetu posílá žena zatím do Klokánku. Ani miminka se nevzdává, bude posílat sperma poštou. Na narozeniny dědečka ovšem samozřejmě přiletí. A dodrží tak naopak plně manželský slib, který jí dal. Rozčarování nevěsty naprosto nechápe, zvlášť když mu oddávající Petr Fiala cestu posvětil. Nezbývá než doufat, že Mene tekel ufarsin bude znamenat, že bůh Volič to Farskému sečte, zváží a ve volbách rozdělí svůj hlas – jiným. To by bylo originální (v tomto případě oregonální), ale spravedlivé řešení.

Markéta Pekarová Adamová popřála maďarskému lidu, aby pokácel Orbána. Exprezident Klaus zase navrhnul pokácení Pekarové Adamové. Politika se zjevně mění na bowling, pozoruju to už delší dobu. Cílem je Strike, tedy poražení všech kuželek na jeden hod, v politice je ovšem takový výkon nazýván „nulová tolerance“. V bowlingu mohou špatně hozené koule skončit ve žlábku, v politice rovnou v kanálu. Mimo jiné jsem tímto pochopil, co to je v politice „mít koule“.

Tak jsem hledal na adrese Palackého 93,75. A zjistil, že ta adresa neexistuje, ačkoli expremiér Babiš ve Sněmovně informoval, že právě na této adrese (375 děleno čtyřmi=93,75) je ministerstvo zdravotnictví. Ostatně, ani mě to moc nepřekvapilo. Že ministerstvo zdravotnictví neexistuje, si myslím už dobře dva roky.

Zákon o korespondenčních volbách spadl zatím pod stůl. Takže všichni občané, kteří kvůli energetické krizi, obří inflaci, drahotě a zadlužení státu emigrují z ČR, nebudou moci volit. Hanba.   

Třetí lednové pondělí, tzv. „Blue Monday“ (Skleslé pondělí), je prý považováno za nejdepresivnější den v roce. Nejvyšší čas přijmout v EU směrnici o Blue Year 2022, Skleslém roce 2022. Jedno pondělí rozhodně stačit nebude.

Výbuch sopky Hunga Tonga u Nového Zélandu jsme zaznamenali i v Česku. Po erupci vulkánu Cumbre Vieja na Kanárských ostrovech jde už o druhé zákeřné porušení programu snižování uhlíkové stopy u nás a ve světě. A to jsem ještě ani nerozdělal oheň v nově zakoupených bezemisních krbových kamnech české firmy Fi-Fi (Filuta Fireplace). A ani nerozdělám, mají zavařená dvířka. Ještěže jsem na internetu zakoupil poslední hit – sušičku na prádlo na solární a větrný pohon, když jsem si přečetl, že sušičky jsou nejhorším zdrojem vláken mikroplastů. Škoda, že ta zaslaná prádelní šňůra funguje úplně stejně jako soláry a větrníky, tedy jen když svítí a fouká. Mám tak se sušením prádla obrovské výkyvy jako Němci s elektřinou, někdy za celý den usuším sotva jedny ponožky, jindy je celé prádlo přeschlé tak, že ho můžu opřít o zeď.

Řeporyjský starosta Novotný se vyjádřil k vyřazení Novaka Djokoviče z Australian Open: „Já jsem pro šikanu neočkovaných. Djokovič krásně trápen, jen houšť. To hloupé právo se neočkovat má být zachováno, ale je zásadní takové lidi terorizovat…“ Ze kterého manuálu pro masochisty starosta výrazy jako „krásně trápen“ a „zásadní takové lidi terorizovat“ čerpal? Hlásím se jako Novotného domina. Myslím si ovšem, že představa sešvihání pana starosty by zlákala tolik lidí, že by se na mě nedostalo.

Britský princ Harry podal soudní stížnost proti zamítnutí žádosti o policejní ochranu. Naprosto chápu, nemůže zůstat vůči manželce Meghan zcela bezmocný.

Za výroky k nezletilým migrantům bez doprovodu v pondělí pařížský soud uložil francouzskému prezidentskému kandidátovi Éricu Zemmourovi pokutu 10 tisíc eur (247 tisíc korun). Podle soudu se jednalo o podněcování k nenávisti. A já kritizoval mou nezletilou dceru, že chce migrovat do Alp na lyžovačku se svým rovněž nezletilým přítelem bez mého doprovodu. Jestli mě práskne policii, jsem v kýblu, podněcovatel nenávisti, a z důchodu mi budou strhávat prachy přes dvacet let.

Pracovní karanténa je nově vládou zavedený pojem. Nerozumíte? Jak bych vám to vysvětlil? Je to něco jako když jdete do práce, cestou se poděláte do kalhot, ale nic z vás zatím nevytéká, tak můžete nastoupit. Kvůli smradu ale musíte dodržovat vzdálenost od ostatních pracovníků a jíst odděleně.

Studentka posledního ročníku práv čelila ve Skotsku vyšetřování a disciplinární žalobě na své univerzitě, protože tvrdila, že ženy mají vagíny. Teď zase žaluje ona univerzitu, že to byl „přímý útok na mé právo na svobodu projevu“ a že místní šerif rozhodne v její prospěch. Souhlasím a radím šerifovi: Jen ukázaná platí!

Kárný senát zbavil třebíčského soudce Krátkého taláru. „V části žalovaného období zcela rezignoval na výkon soudce, v řadě spisů neučinil žádný krok,“ konstatoval šéf kárného senátu Langášek. „Situaci jste mohl vyřešit tím, že jste se funkce mohl sám vzdát,“ obrátil se na kárně žalovaného Langášek. Mám k téhle kauze návrh. Co takhle z kritizovaného parlamentního Senátu udělat Kárný senát Sněmovny a soudit poslance, kteří neučinili několik měsíců žádný krok (dokonce ani do Sněmovny). No jo, to nepůjde, Farský by letěl jako první a za ním všichni poslanci ANO a SPD, kdyby to soudil Vystrčil.

Přišla mi zpráva, abych se zaregistroval na twitteru: Za účelem založení vašeho účtu bude Google vaše jméno, e-mailovou adresu a profilovou fotku sdílet s aplikací twitter.com. A zdravotní dokumentaci né? Co je to za šlendrián? Zrovna jsem se vrátil z odevzdání svých otisků prstů na úřadě k zařazení do zločinecké databáze policie celého světa pod záminkou vystavení nového občanského průkazu. Teď stačí, aby někdo po mně v hospodě sebral skleničku a zanechal ji na místě krvavé vraždy. A už se vezu. Cítil jsem se biometricky vysvlečen do slipů, ale milá paní za přepážkou z (neprůstřelného?) skla mě ujistila, že čip bude prý zatím jen na občance, nikoli pod kůží. Jsem zklamaný, takhle ty teroristy nikdy včas nevyhmátneme.  

Autor: Josef Prouza | úterý 18.1.2022 9:39 | karma článku: 36,89 | přečteno: 1154x
  • Další články autora

Josef Prouza

Dámský přirození jako dopravní značka? V pohodě, voddělí to zrna vod plev

Tendle rok je v EU zaváděná nová dopravní značka s kosočtvercem. Začali s tím ve Francii. Tak buď jde o nechutný lobování Renaultu na francouzským ministerstvu dopravy nebo nám tadle značka má napovědět, pro koho je. Vyberte si.

30.11.2023 v 9:11 | Karma: 44,10 | Přečteno: 9721x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Tak a dost kopání do vlády! Přichází soucit

Kdepak jemné okopávání kotníků! Vláda dostává rány zleva, zprava, pod pás, do slabin. Místo pochval a potlesku urážky, smích nebo rovnou výsměch. A tolik dobrého již vykonala, což vám tu hned předestřu. Sledujte!

28.11.2023 v 9:43 | Karma: 45,58 | Přečteno: 8557x | Diskuse| Politika

Josef Prouza

O Zlatou mříž -vtipy do smutné doby

Vykročte do dalšího dne s úsměvem na tváři. Ale jestli vás rozesměje zrovna tohle, to tedy opravdu nevím. Ale doufám.

1.11.2023 v 9:47 | Karma: 35,93 | Přečteno: 1765x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Z elektromobility je elektroMo… -by Dick

Děva Evropa se zamilovala do černého galána a teď se diví, že ji veze do pekla? Jak se mohlo stát, že evropským automotive obchází strašidlo demotivace a i nejvýznamnější automobilky stahují kalhoty, když brod je ještě daleko?

30.10.2023 v 9:42 | Karma: 37,42 | Přečteno: 1191x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Experimentální dvojvideoblog Trizuljak-Prouza: Já jsem zapomněl

Občas na blogu idnes spojí své síly někteří blogeři. Většinou dvojblog. Tento příspěvek jde ještě za tuto hranici a vzniklo společné video, kde promlouvá excelentní fotograf a výtvarník M.Trizuljak a textem a zpěvem J.Prouza.

16.10.2023 v 9:19 | Karma: 19,59 | Přečteno: 525x | Diskuse| Videoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 277
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3399x
Inženýr ekonom, choreograf, lektor tance a společenské výchovy. Příjemce kapesného od státu za celoživotní sociální a zdravotní pojištění proti přetížení peněženky. Docent spontánní dojmologie a rychlých polních soudů. Na hlavu vzatý odborník na mediální obluzování, mentor exekutorů ducha, travič politické blbé nálady a deratizátor zapouzdřených ideologií. Čtyři děti, pět vnoučat. Životní heslo: Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo (Kapka proráží kámen nikoli silou, ale opakovaným kapáním). Znamením štír. 

Seznam rubrik