Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč jsou levičácké ideály v praxi tak zoufalý propadák?

Protože jsou neskonale naivní, absolutně nereálné a ve výsledku přinášející jen bídu, hlad, utrpení a chaos, včetně toho bezpečnostního. Přes stovky pokusů o vysněnou „beztřídní a spravedlivou“ společnost skončily všechny krachem.

Přesto jsou stále živé a v dnešní době opět vyvolávání duchů frčí na všech frontách, ve všech myslitelných oblastech lidské činnosti: v politice, ekonomii, ekologii, migraci, rasové, genderové i výchovně vzdělávací rovině. A je to pohroma za pohromou. Není třeba připomínat státy, kde to skončilo totalitou, hladomory a masovými represemi a popravami, jako např. ve stalinském Sovětském svazu včetně celého „socialistického tábora“, Maově Číně, Kimově Severní Koreji nebo v Kambodži za Rudých Khmerů. I to „mírnější“ zavádění světlých zítřků jako venezuelský Chávezův model nebo kubánská odnož s Fidelovou vousatou lidskou tváří rozvrátilo přinejmenším hospodářství až na doraz.

V jednom z předchozích blogů jsem rozkryl choré fantazie o migrační harmonii z pera Luca Bessona (pro zájemce zde). I dnes pro ilustraci současné „nové vlny“ zůstanu u filmu. A poslouží mi hned dva, film o Jean-Luc Godardovi Obávaný a ještě jeden, kterým začnu. Tentokrát opustíme migraci a podíváme se na ekologické snění o šťastné společnosti – film s Viggo Mortensenem v hlavní roli. Není snad symptomatičtějšího díla, podávajícího věrněji pohled na „vize“ dnešních superlevičáků o návratu k přírodě, než film Tohle je náš svět. Tak nakoukněte, jak to v jejich úžasném lese klape.

Kdesi v hlubokých lesích hospodaří otec (Mortensen) se svými šesti dětmi (ve věku od předškoláků až po puberťáky) v dokonalé harmonii s přírodou. Po skalách lezou i ti nejmenší jako veverky. Vše si sami vypěstují, a protože kupodivu jedí maso – i uloví. A vraždí zvěř, s nožem to i prckové umí skvěle. To je ovšem jen první chyba v jinak dokonalému ekomatrixu. Mrňousové s taťkou toho vypěstují tolik, že prodávají přebytky ve městě (po jejich bioproduktech je rvačka, jak jinak), protože přeci jen nějaké to umouněné tričko potřebují. Děti s otcem pravidelně vybíhají na ranní rozcvičku (podobnost s těmi mými – vojenskými – čistě náhodná), zpívají, učí se. Mobil a počítač nevidět, jen knihy a bylinky.

Matka zde pohříchu chybí, nezvládla tu bukolickou idylu ekotvrďáka Mortensena a prchla na psychiatrické léčení do civilizace. Marně, v průběhu filmu se dozvídáme, že spáchala sebevraždu. Druhá chyba v matrixu. I když, taky bych ji asi spáchal, být ženou „charismatického“ (jak tvrdí popiska na ČSFD) biotaťuldy. Je nutno se vydat na její pohřeb (ač nejsou zváni) a vysvětlit otci zasebevražděné, že si jeho dcera přála buddhistický obřad spálením na hranici. Mortensen startuje starý autobus (není řečeno, jestli je elektrický nebo jen jezdí na bionaftu, ale tušíme to). Po cestě vede s malými dětmi řeči o sexu typu Všechno, co jste kdy chtěli vědět o sexu (ale báli jste se zeptat) až se rdí i sexuologové.

Tchán Mortensena je ovšem starý odporně bohatý buržoust, poslední přání dcery odmítá a trvá na rakvi do země. Nepřesvědčí ho ani, že v konfrontaci s „městským“ klukem prcek od Mortensena exceluje ve vědomostech, cituje zpaměti americkou ústavu a brilantně ji analyzuje. Padne, rovněž nikoli náhodou, jméno Noam Chomsky, bůžek z krabičky poslední záchrany všech levičáků v USA (a hojně i Evropy), který se sám označuje za příznivce anarchosyndikalismu a libertariánského socialismu. Zvláště to druhé je, řekl bych, klasický oxymóron. A perlí hláškami jako Bezbarvě zelené myšlenky zuřivě spí nebo Zvyšováním strachu z drog, ze zločinů, z mateřství, z imigrantů a cizinců se ovládají lidi. My ovšem strach z drog, natož z mateřství, nemáme, ovládáni se necítíme, tak směle pokračujeme.

Rebelovat začíná i nejstarší syn, který tajně složil zkoušky a byl přijat na všechny myslitelné prestižní vysoké školy v Americe (a vy nadáváte na domácí výuku!) a chce studovat. Ten pomýlenec. Když spadne ze střechy Mortensenova dcera (protože zas taková horolezecká veverka není), Mortensen ustupuje a sám v autobuse bez dětí odjíždí, zhrzen a odmrštěn. Najednou však ze všech úkrytů v autobuse vylézá všech šest dětí, včetně rebelujícího puberťáka, a přemluví dojetím slzícího Mortensena, aby se vrátili, vykopali maminku z hrobu a ukradli její tělo. Mortensen nadšeně souhlasí. Skutečně všechny malé děti i teenageři maminku exhumují a odvážejí. V autobuse se s mrtvolou matky, i když v té době už musí notně zavánět, dojemně mazlí a na hranici ji pak skutečně spálí. Její popel vysypou na letišti do záchodu a spláchnou, jak si matka přála. Nejstarší výrostek odjíždí do Namibie. Proč zrovna do Namibie? Protože „prostě píchl prstem do mapy“, ač bylo při této metodě daleko pravděpodobnější, že píchne do rozlehlého Ruska nebo Číny. Studia už chlapec odmítá. Ostatní děti se s otcem vracejí do panenské přírody k povolání lovců a sběračů, kde šťastně budou žít až do smrti v prvobytně pospolné anarchii. Přeci jen však do té zatrápené školy už jezdí, aby se tchán nažral, ale ekokoza zůstala celá. Mokrý sen končí. Ufff.

Od ekokrváku skočíme rovnýma nohama k filmu Obávaný, mapujícímu jeden životní úsek francouzského režiséra Jean-Luca Godarda. I politické scestí, které nám tu progresivisté (zde ovšem zatím jen ideově nesmělejší maoisté a trockisté) zanechali, je třeba trochu zmapovat. Vše z pohledu jeho mladinké manželky Anne Wiazemsky, kterou kdosi v diskusi na ČSFD vtipně nazval maoistickým králíčkem. To ovšem není nic proti Godardovi samotnému. Ve vypjatém roce 1968 pochoduje se „studenty a dělníky“ na demonstracích, sype ze sebe jeden rozervaně intelektuálský bonmot za druhým, své nejlepší filmy označuje sebekriticky za „sra*ky“ (filmy přátel ovšem taky), vyjeví na jedné ze studentských debat své silně propalestinské názory a srovná chování Židů s nacisty, až i nejradikálnější studenti valí oči, aby pak odjel do Cannes a zastavil probíhající filmový festival. Protože když studenti krvácejí na ulicích, není přeci možné čumět na filmy. Vzápětí po zablokování festivalu se však odebere za svou ženou do miliardářské luxusní vily na břehu moře, patřící jeho třídnímu nepříteli. A když zjistí, že vzhledem ke studentským bouřím není nikde benzín, rád se na cestu do Paříže vrací v buržoustském autě, jehož majitel si benzín na trase sehnat umí. Cestou ovšem všechny zase sprostě pouráží. Odskočí si později i do Československa, ovšem v roce 1969, už tedy po okupaci tanky Varšavské smlouvy, točí zde tajně dělníky a sedláky pro dokument Pravda, aby v něm zle vyčinil kapitalistům. Nikoli však sovětským tankům. Jen na okraj, mohla z toho tehdy být světová senzace, protože když se čeští režiséři Jan Němec a Pavel Juráček dozvěděli, že je Godard v Praze a točí prorežimní film, vystopovali ho a chtěli ho podle svých slov zabít. Při představě, že by byl nejznámější představitel francouzské nové vlny Godard ubit motyčkou při sázení ve Františkánské zahradě – a to navíc dvěma představiteli české filmové nové vlny, se rosím na čele studeným potem ještě dnes. Nestalo se.

Poté Godard odjíždí za svou ženou, která točí v Itálii „nudistický“ film. Ostatně i sám film Obávaný je hodně nudistický, oba hlavní představitelé před kamerou chodí zcela nazí dlouhé minuty, žádné decentní přítmí nečekejte, natvrdo jde kamera do klínů a ohanbí. A vůbec, z tohoto pohledu jsem Obávaného zařadil mezi velice dlouhou řadu francouzských filmů, kde je hlavní postavou podezřele mladá a půl filmu nahá herečka. Nevíte, co to mají ti Francouzi za úchylku?

Godard své manželce v Itálii vynadá, že točí komerční brak a pokusí se o sebevraždu. Přežije. A nejen tu noc v Itálii, ale daleko později i svou mladinkou manželku Anne, předchozí ženu herečku Annu Karinu, svého dvorního herce Belmonda a vůbec všechny představitele francouzské nové vlny, jakož i české nové vlny včetně Němce a Juráčka, co mu prý usilovali o život.

Jako správný anarchista a salónní maoista Godard dožívá svůj život v dělnické ubytovně pro přestárlé na předměstí Paříže, tedy vlastně jsem chtěl říct, v krásném sídle ve švýcarském Rolle na břehu Ženevského jezera. Konečně i německý nejzelenější ze zelených levičáků Joschka Fischer, co nedokončil ani střední školu, tře dnes bídu jako byznysmen-poradce při stavbě plynovodu Nabucco. Kolik metanu se při těžbě uvolňuje, se od něj asi nedozvíme. Smutné jsou konce revolucionářů, a tak to s námi mysleli dobře a kráčeli v čele davů příkladem. A ještě perlička: film o Godardovi byl poprvé uveden… na filmovém festivalu v Cannes, který kdysi Godard revolučně rozehnal. Řekl bych, že kruh se uzavřel. Na rozdíl od levičáckých nových vln, které se opět rozevírají jak tlamy fontánových chrličů a polévají nás (pokolikáté už) nezištně přinášeným dobrem a smělými vizemi o Slunečním státu. Který se ovšem z nějakých záhadných důvodů vždycky potopí jak Atlantida. Opět jsme svědky, jak levičáctvím nasáklé západní univerzity, vyhazují učitele za těžké zločiny typu jemná kritika feminismu, nebo studentky, co si dovolily drze tvrdit, že ženy mají vagínu. Nadějným příkladem jsou také anarchisté v Seattlu, kteří za loňských protestů proti rasismu vyhlásili autonomní zónu a policie tam pár týdnů ani nepáchla. Podle oficiální zprávy úřadu vzrostla ve městě kriminalita o 525 % oproti stejnému měsíci předchozího roku. Což je směšná cena za svobodu bez buzerujících poldů, to jistě uznáte. Godard musí zatleskat, jak tam anarchie pěkně šlape. Konečně, vládě Rudých Khmerů v Kambodži obrýlený Godard taky tleskal, i když tam vraždili lidi jen za to, že nosí brýle (=jsou intelektuálové). I já tleskám, ale – ani vám nevím proč – zároveň mám při čtení takových zpráv občas chuť si jak Jean-Paul Belmondo na konci Godardova filmu Bláznivý Petříček omotat hlavu dynamitovými patronami a odpálit se. K lítosti mnohých to neudělám. Tak snad mě odpálí aspoň někdo v diskusi.  

Autor: Josef Prouza | středa 1.12.2021 10:03 | karma článku: 32,47 | přečteno: 928x
  • Další články autora

Josef Prouza

Dámský přirození jako dopravní značka? V pohodě, voddělí to zrna vod plev

Tendle rok je v EU zaváděná nová dopravní značka s kosočtvercem. Začali s tím ve Francii. Tak buď jde o nechutný lobování Renaultu na francouzským ministerstvu dopravy nebo nám tadle značka má napovědět, pro koho je. Vyberte si.

30.11.2023 v 9:11 | Karma: 44,10 | Přečteno: 9711x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Tak a dost kopání do vlády! Přichází soucit

Kdepak jemné okopávání kotníků! Vláda dostává rány zleva, zprava, pod pás, do slabin. Místo pochval a potlesku urážky, smích nebo rovnou výsměch. A tolik dobrého již vykonala, což vám tu hned předestřu. Sledujte!

28.11.2023 v 9:43 | Karma: 45,58 | Přečteno: 8554x | Diskuse| Politika

Josef Prouza

O Zlatou mříž -vtipy do smutné doby

Vykročte do dalšího dne s úsměvem na tváři. Ale jestli vás rozesměje zrovna tohle, to tedy opravdu nevím. Ale doufám.

1.11.2023 v 9:47 | Karma: 35,93 | Přečteno: 1763x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Z elektromobility je elektroMo… -by Dick

Děva Evropa se zamilovala do černého galána a teď se diví, že ji veze do pekla? Jak se mohlo stát, že evropským automotive obchází strašidlo demotivace a i nejvýznamnější automobilky stahují kalhoty, když brod je ještě daleko?

30.10.2023 v 9:42 | Karma: 37,42 | Přečteno: 1190x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Experimentální dvojvideoblog Trizuljak-Prouza: Já jsem zapomněl

Občas na blogu idnes spojí své síly někteří blogeři. Většinou dvojblog. Tento příspěvek jde ještě za tuto hranici a vzniklo společné video, kde promlouvá excelentní fotograf a výtvarník M.Trizuljak a textem a zpěvem J.Prouza.

16.10.2023 v 9:19 | Karma: 19,59 | Přečteno: 525x | Diskuse| Videoblogy

Josef Prouza

Naši rodiče nás schválně ohrožovali na životě i zdraví

Co já to měl za zploditele! Cynické, k našim křehkým životům lhostejné a bezohledné. Vystavovali nás nebezpečí, jak jen to šlo, hnali nás do náručí vrahů, prznitelů a jiných hrozeb. A bylo jim to fuk. Dnes je to jiné, ufff!

20.9.2023 v 9:55 | Karma: 45,71 | Přečteno: 7620x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Vždycky jděte proti proudu – i když je to fuška

Já to dodržuju absolutně, jedině zády k masám, deru se jen proti davu, zásadně jinam, než zástupy. Občas to, pravda, ženu do extrému, ale nemůžu si pomoct. Každou chvíli sice trpím, ale pro přesvědčení se trpělo vždycky.

25.8.2023 v 9:45 | Karma: 27,12 | Přečteno: 729x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Povinností krásných žen je podělit se o svou krásu s co nejvyšším počtem mužů

Tohle řekl, tuším, kdysi Franta Ringo Čech. A jak znám Ringa, neměl na mysli fotku z dovolené na instagramu nahoře bez, ale „podělení“ se vším všudy. I vy můžete mít jakoukoli krásku, protože je tu nové hnutí No women unavailable.

13.8.2023 v 9:50 | Karma: 32,53 | Přečteno: 1316x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Tak ale teda! Hranolky s kečupem za 259 Kč? Komu tady hrabe?

Zajeďte do Českýho Krumlova a dejte si do nosu. Peněženkou. Úplně prázdnou to prej moc nebolí. Když mi kamarádka sdělila, že na Lipně je k mání svíčková za 957 kaček, nevěřil jsem. Ale mail vod bráchy mě už totálně vochromil.

2.8.2023 v 9:05 | Karma: 46,17 | Přečteno: 14145x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Něco ilustrovaného humoru do lustrovaného Mordoru

Aktuální vtípky na nekorektní témata. A neberme se vážně, protože kdo sám sebe si hluboce považuje a vnímá se přísně a vážně, jen nevidí, jak je směšný.

27.7.2023 v 9:51 | Karma: 40,25 | Přečteno: 3574x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Dnešní mladý zkazily písňový texty

Přišel jsem na to, proč mladý jsou dneska tak přízemní, s primitivníma depkovejma názorama. Za to můžou dnešní písňový texty, soukaný do jejich hlav horem dolem. Psychologický poradny a psychiatrie praskaj ve švech.

25.7.2023 v 9:29 | Karma: 31,62 | Přečteno: 1220x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Kvíz: jak znáte novotvary z poslední doby?

Kdekdo tuší, co znamenají nové výrazy jako „chcimír“, „dezolát“ nebo „kremlobot“. Ale tak snadné to nebude. Odlehčený kvíz pro znalce novotvarů z poslední doby. Rozumíte jim? Vyzkoušejte si vše v malém kvízu, který vás otestuje.

13.7.2023 v 9:22 | Karma: 25,97 | Přečteno: 1089x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Jak mi lékařka z pobytu u moře udělala tábor hrůzy

Když tu kolega bloger Ravek líčil děs letošní dovolené v zahraničí, zvednul jsem hozenou rukavici a štafetu „je to šílený, ale aspoň zas bude o čem psát“ posílám dál. Pokud právě balíte na dovolenou (nedejbože do Itálie), nečtěte.

29.6.2023 v 9:42 | Karma: 43,98 | Přečteno: 10710x | Diskuse| Cestování

Josef Prouza

769 dotačních titulů a 769 korun důchodcům ve valorizaci

Sdělit občanům, obývajícím českou kotlinku, že jim musíme „udělat škodu ráznou, uřezat jim kapsu prázdnou“ dle dávné říkačky, je tabu. I když i prezident NKÚ M. Kala prohlásí, „že země zdegenerovala z tržní ekonomiky na dotační“.

6.6.2023 v 9:40 | Karma: 42,97 | Přečteno: 4466x | Diskuse| Politika

Josef Prouza

Vtipy O Zlatou mříž - kudy premiér neprojel

Dnes se z nové hrsti fórků dozvíte, v jakém jazyce je třeba zveřejnit volební programy, kdo zvýšil poplatky na WC nebo na co je třeba dávat pozor při prohlídce Hradu. Také okusíte vzpomínky na budoucnost, co si špitají mladí, atd.

30.5.2023 v 8:51 | Karma: 38,79 | Přečteno: 3108x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Běž domů, Ivane, čeká tě Michailidu, žena z lidu

Pirátský šéf Ivan Bartoš označil „jako zcela nevhodné“ účinkování Pirátky Michailidu na Dnech antikapitalismu marxistické Nadace Rosy Luxemburgové. Znamená to, že se v pirátské straně rozpadá významná frakce Společenstvo dredu?

23.5.2023 v 9:29 | Karma: 35,10 | Přečteno: 1065x | Diskuse| Politika

Josef Prouza

Mladý vám nerozuměj? A jak s nima mluvíte?

„Ten náš mladej vůbec nerozumí, co mu řikám!“ rozčiloval se v tramvaji jeden postarší chlápek. Musel jsem se zasmát. Taky jsem míval občas pocit, že na potomky mluvím svahilsky. Ale to všechno po přečtení tohodle blogu bude jinak!

16.5.2023 v 9:21 | Karma: 40,61 | Přečteno: 5209x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Zavržení, Pochyby, Tolerance, Respekt… a pátým jezdcem je Strach

Těchto pět pojmů má k sobě blíž, než by si možná někteří připustili, a hranice mezi nimi jsou překvapivě tenké. Možná i proto jsou tak lehkovážně zaměňovány, i když důsledky mohou být tragické. Čtyři nebo 5 jezdců z Apokalypsy?

10.5.2023 v 12:19 | Karma: 25,33 | Přečteno: 580x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Já rád Karla Třetího, to je něco lepšího…

... ušije mi šněrovačku ze samýho zlatýho. Mediální šněrovačku, samozřejmě. Kdo si na sobotu 6.5. nenaplánoval meditaci v poustevně, odstíněné od elektronického smogu, musí počítat s tím, že skončí v mediálním britském závalu.

4.5.2023 v 9:24 | Karma: 22,87 | Přečteno: 512x | Diskuse| Média

Josef Prouza

O Zlatou mříž - jak se Horymír ocitl na demonstraci

V dnešní sérii obrázkových fórků se dozvíte, jak se vladyka Horymír ocitl na protivládní demonstraci, kdo škrtá v příjmech státního rozpočtu, proč nová grafika digitální kalkulačky odchodu do důchodu propadla, co je UPŠOUK atd.

2.5.2023 v 9:12 | Karma: 39,60 | Přečteno: 4581x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 277
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3399x
Inženýr ekonom, choreograf, lektor tance a společenské výchovy. Příjemce kapesného od státu za celoživotní sociální a zdravotní pojištění proti přetížení peněženky. Docent spontánní dojmologie a rychlých polních soudů. Na hlavu vzatý odborník na mediální obluzování, mentor exekutorů ducha, travič politické blbé nálady a deratizátor zapouzdřených ideologií. Čtyři děti, pět vnoučat. Životní heslo: Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo (Kapka proráží kámen nikoli silou, ale opakovaným kapáním). Znamením štír. 

Seznam rubrik