Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyvlastněte velké developery v Česku! Ať žije Berlín – náš vzor

Když v nedělním referendu Berlíňané rozhodli o vyvlastnění velkých developerů a jejich bratru 240 000 bytů, hned jsem věděl, že si Berlíňané umí na svém dvorku sjednat pořádek. Konečné řešení jakékoli otázky umí. I té bytové.

Měli by hned zřídit berlínské OPBH (Oberkommando für Persönlich Bude Hilfe), aby ty vyvlastněné byty okamžitě začali rozdělovat mezi chudý a potřebný lid. A protože zůstat pozadu za Berlínem vždycky byla ostuda, hned jsem se podíval, jestli tato štěpná myšlenka má i u nás podporu. Jestli se nějaký OPBH (u nás Obvodní podnik bytového hospodářství) nechystá. Protože OPBH, který a u nás za socialismu s byty nakládal, je naložil do takového korupčního a klientelistického nálevu, že se slzou v oku vzpomínáme. Je to však letitý mokrý sen všech spojených proletářů světa, s tím nic neuděláte. Sebrat, znárodnit (zestátnit, vyvlastnit…) a potom rozdělovat. Svým.

Zjistil jsem, že zatím jsou návrhy nesmělé, sonduje se půda a zkoumají revoluční nálady. Ale slibné vlaštovky už vylétají. Např. předseda ČSSD Hamáček chce pokuty pro spekulanty s neobsazenými byty. Odhadl těch bytů na 70 000, no, nejsme Berlín, ale i malé české je hezké. Totéž prosazoval svého času pirátský primátor Hřib a hned i věděl, jak ty hnusné spekulanty odhalit – kontrolou elektroměrů. Kolik majitelů neobsazených bytů pro jistotu začalo v bytě těžit bitcoiny, se neví. Návrh zavadl pro odpor koaličních partnerů, tak Hamáček tu rukavici zase zvedl. Zatím revoluční větry dují jen u daně z nemovitosti. Labutí písní drzounů, co ještě umíněně vlastní nemovitosti a nechtějí je darovat státu, se může stát už tato daň, vzdutá pirátskou Prahou až na koeficient 5, tj. o 100 %. O výstupu pirátské pracovní komise, že by to mohlo být i 1 % z ceny nemovitosti, a tedy v Praze, kde už se dnes nabízejí 1+kk za pět milionů a 4+kk za 16 milionů, klidně i 50 až 160 tisíc ročně.  Po „potlesku“, který se po zveřejnění výstupů komise zvedl, se sice Piráti od jimi ustavené komise distancovali a na jejího šéfa, vzděláním lesníka, zamračili, ale to víte. No, snad to všechno zanikne v inflační spirále, za niž může Babiš a Putin, co nechal naděje na levnou energii zplynovat (říkal Pirát Michálek v Otázkách Václava Moravce).

Tak jako se na lesnických školách zřejmě vyučuje daňová a rozpočtová soustava, tak pro změnu na pedagogických fakultách je to nejen daňová, ale rovnou bytová politika. Expert z peďáku Lukáš Ulrych (jinak mladý sociální demokrat) v článku Vyšší daně z nemovitosti jako cesta k blahobytu rozvíjí takové teorie a návrhy řešení, že jsem se při čtení orosil až na prodloužených zádech. Jak jsou ty cesty k blahobytu prosté! Už jeho výkřiky na Twitteru typu „nechci žít v daňovém skanzenu!“ (rozuměj: nízkých daních) a obhajoba, že jsme jednou z nejméně zadlužených zemí EU, svědčí o tom, že pro zdaňování je všemi deseti a k rozhazování vždy připraven. Jeho pojetí sociální spravedlnosti a obecného blahobytu spočívá v kritice „neproduktivních“ činností. Moudra typu: Pokud by rázem zmizely všechny stavební firmy, dlouhodobě by se snížila nabídka domů a bytů, jelikož by je neměl kdo stavět. Pokud by však zmizeli pronajímatelé, s nabídkou bytů a domů by se nic nestalo. Nestalo? V Česku jen přes dvacet procent domácností žije v nájmu, ale třeba ve zmiňovaném Berlíně žilo v roce 2011 v nájmu 84,6 % domácností, ve Vídni 75,6 %. Sto vydřiduchů na metr čtvereční. Kdyby se vydřiduši vypařili, kam by všichni hlavu složili? No jo, chápu, byt by si prostě vyvlastnili, a protože zřejmě nebudou mít peníze, tak prostě zasquatovali. A bylo by.

Abychom měli představu, jaká sebranka to ti majitelé bytů jsou, srovnává je Lukáš Ulrych vkusně s nájemnými vrahy: Absurdnost této představy si můžeme dokázat na nájemných vrazích. Jejich služby jsou vyhledávané a placené, tudíž jsou z pohledu současné ekonomie produktivní, ačkoli smrt každého člověka snižuje produkční kapacity i poptávku po zboží, čímž ekonomiku oslabuje. Už tomu rozumíte, vy nájemní vrazi?! A proč se současná ekonomie furt naváží do pedagogů, co mají na rozdíl od ekonomů jasno? Následný břitký útok na důchodce a jejich odpornou snahu o udržení životní úrovně (no fuj!) je jen logický: … skupování nemovitostí se stává „alternativní důchodovou reformou“, kdy koupě nemovitosti má sloužit jako pojistka udržení slušné životní úrovně v období stáří. Že se nestydíte, hrabiví staroši! Jen pěkně nechte prašule na běžných a spořících účtech v bankách, tam se inflační bumbrlíček napapá do prasknutí. Zchudni nebo nehraju!  A hned přechází k řešení: Výše daně z nemovitostí bude odstupňována podle množství vlastněných jednotek nemovitostí. V našem prostředí by dávalo smysl, aby zdanění nemovitostí začalo růst od vlastnictví tří nemovitostí. Takže jinými slovy, zase progresivní daň, aby si každý setsakra rozmyslel bohatnout prací. Nejen zvýšení daně všem, ale „boháčům“ zasolit, co to jde. Jsi-li odpovědný rodič, bydlíš ve svém a svým dvěma dětem pomůžeš nákupem dvou bytů, byť malých startovacích, jsi jasný zločinec. O více dětech ani nemluvě.

I Lukáš Ulrych si uvědomuje, že zlí spekulanti by chtěli zvýšenou daň z nemovitosti promítnout do nájmu: Rubem těchto daňových změn musí být reforma regulace nájmů tak, aby se zvyšování nájmů neomezovalo pouze u smluv na dobu neurčitou, ale i u smluv na dobu určitou, což je dnes příčina pandemie řetězení krátkodobých nájemních smluv a jejich plošného zvyšování. Tím zajistíme, že nájmy nebudou v důsledku růstu daně z nemovitostí růst. Daně porostou, nájmy zůstanou. Boháč se nenapakuje, chuďas bydlí. Jak prosté. Na Twitteru doplňuje: Ceny bytů nebudou klesat, pokud budeme pouze stavět více bytů. Jinými slovy: vyrovnání nabídky s poptávkou je blbost. Musíme závratně danit, přísně regulovat, svázat vzpouzející se do kozelce, jinak se z toho nevyhrabem. K této myšlenkové úplavici dodám, když je to tady na blogu v poslední době tak módní – citát z bible pro Lukáše Ulrycha. Stylově, takže z Lukášova evangelia: Všichni, kdo ho slyšeli, žasli nad jeho rozumností a odpověďmi, ale když ho uviděli rodiče, zhrozili se. „Cos nám to udělal, synu?“ řekla mu jeho matka.

V Berlíně už to pochopili. Ruce vzhůru, navalte byty, chceme přidělovat našim potřebným. Docela by mě zajímalo, kolik developerů se do Berlína pohrne, až se referendum promění v zákon. Řekl bych, že asi tolik, kolik do Severní Koreje, kde nějaká stabilita vaší investice může skončit ve vteřině, když Kim přísně pozdvihne obočí. Nově postavená psí bouda bude oslavována jako zázrak. Inciativa Vyvlastnit Deutsche Wohnen zabodovala a může si dát somrvónunk, jak se u nás kdysi říkalo flákání. My ještě musíme zabrat. Tak vzhůru, nájemníci této země!

Autor: Josef Prouza | úterý 28.9.2021 9:42 | karma článku: 46,08 | přečteno: 10749x
  • Další články autora

Josef Prouza

Dámský přirození jako dopravní značka? V pohodě, voddělí to zrna vod plev

Tendle rok je v EU zaváděná nová dopravní značka s kosočtvercem. Začali s tím ve Francii. Tak buď jde o nechutný lobování Renaultu na francouzským ministerstvu dopravy nebo nám tadle značka má napovědět, pro koho je. Vyberte si.

30.11.2023 v 9:11 | Karma: 44,10 | Přečteno: 9721x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Tak a dost kopání do vlády! Přichází soucit

Kdepak jemné okopávání kotníků! Vláda dostává rány zleva, zprava, pod pás, do slabin. Místo pochval a potlesku urážky, smích nebo rovnou výsměch. A tolik dobrého již vykonala, což vám tu hned předestřu. Sledujte!

28.11.2023 v 9:43 | Karma: 45,58 | Přečteno: 8557x | Diskuse| Politika

Josef Prouza

O Zlatou mříž -vtipy do smutné doby

Vykročte do dalšího dne s úsměvem na tváři. Ale jestli vás rozesměje zrovna tohle, to tedy opravdu nevím. Ale doufám.

1.11.2023 v 9:47 | Karma: 35,93 | Přečteno: 1766x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Z elektromobility je elektroMo… -by Dick

Děva Evropa se zamilovala do černého galána a teď se diví, že ji veze do pekla? Jak se mohlo stát, že evropským automotive obchází strašidlo demotivace a i nejvýznamnější automobilky stahují kalhoty, když brod je ještě daleko?

30.10.2023 v 9:42 | Karma: 37,42 | Přečteno: 1191x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Experimentální dvojvideoblog Trizuljak-Prouza: Já jsem zapomněl

Občas na blogu idnes spojí své síly někteří blogeři. Většinou dvojblog. Tento příspěvek jde ještě za tuto hranici a vzniklo společné video, kde promlouvá excelentní fotograf a výtvarník M.Trizuljak a textem a zpěvem J.Prouza.

16.10.2023 v 9:19 | Karma: 19,59 | Přečteno: 525x | Diskuse| Videoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

  • Počet článků 277
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3399x
Inženýr ekonom, choreograf, lektor tance a společenské výchovy. Příjemce kapesného od státu za celoživotní sociální a zdravotní pojištění proti přetížení peněženky. Docent spontánní dojmologie a rychlých polních soudů. Na hlavu vzatý odborník na mediální obluzování, mentor exekutorů ducha, travič politické blbé nálady a deratizátor zapouzdřených ideologií. Čtyři děti, pět vnoučat. Životní heslo: Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo (Kapka proráží kámen nikoli silou, ale opakovaným kapáním). Znamením štír. 

Seznam rubrik