Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kde se tady berete, člověče boží? aneb Eurovolby očima EUrosomáka

Po dávné mystifikaci skupiny Olympic, že rosomák je pták, i když je to ve skutečnosti dost drzá lasička, budu v tomto dada duchu chvíli šlapat měchy eurovarhan. Uvidíme, jaké píšťaly to rozkvičí a jak tahle fuga nakonec vyzní.

„Kde se tady berete, člověče boží?“ jsem si naopak vypůjčil z výtečné divadelní hry Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho (či filmu Poslední leč). Tuto „žasnoucí“ otázku si pokládali mnozí komentátoři eurovoleb, jen každý trochu pro jiné nově zvolené europoslance či strany. V nejširším spektru od „mainstreamových“ médií až po „alternativní“ weby. Interpretace výsledků jsou tak rozdílné, že zorientovat se, kdo je rosomákem-skvělým ptákem a kdo drzou lasičkou, připravenou v bruselském kurníku povraždit vše živé, je pro netrénované čtenáře prakticky nemožné. Jen přepínání nedělních volebních televizních studií a on line zpravodajství na českých webech mi přišlo, jako bych na sebe pouštěl skotské střiky tu s ledovou, tu s vařící vodou. Kúra na pomezí nejtvrdších masochistických praktik.

Už samotné uvolňování „přísně střežených“ výsledků voleb v EU „striktně“ až po nedělní 23. hodině se zvrhlo do komedie, kdy nás moderátoři ČT i Novy např. ujišťovali ještě pozdě večer, že netuší ani ťuk, jak to dopadlo, citovali prastaré předvolební průzkumy (jak se samozřejmě ukázalo, zcela mimo realitu), ale např. Seznam už zveřejňoval rozsáhlé „odhady“, počty mandátů, o kolik křesel oslabili socialisté a lidovci, oznamoval nové rozdělení sil ve frakcích v budoucím europarlamentu do posledního človíčka a po celé Evropě už bouchalo šampaňské nebo se hořekovalo a kývaly se vlády (Řecko). Nakonec to vzdali i bruselští zpravodajové ČT a nabídli tyto „odhady“ taky, samozřejmě s trojnásobným ujištěním, že to jsou jen odhady. Nejlepším příkladem provalu je asi Francie, kde ne minuty, ale dlouhé hodiny před zapečetěním posledních uren už všichni věděli, že Marine Le Penová zvítězila nad Emmanuelem Macronem, ale „jen těsně.“ Ty odhady u volebních místností jsou prostě zázračné!

Chválím, že Český statistický úřad opravdu udržel informace o výsledcích do poslední chvíle (za mirošovické zoufalce nemohl). A to je v zemi, kde se vykecá všechno od vojenských informací až po vyšetřovací a soudní spisy nadlidský výkon. Důkazem je mi třeba fakt, že ještě vteřiny před zveřejněním komplexních výsledků všichni hlásili, že volební účast bude maximálně 18-20% a ona byla o deset procent vyšší. Je to sice oproti padesátiprocentnímu poměru v EU jako celku pořád mizérie, ale já se tomu nedivím. Mám pro to tři vysvětlení: jsme nejeuroskeptičtější země široko daleko. A lidé u nás radši volí panovníka na Hrad než kata do katovny. A za katovnu Brusel zhusta považují. Je jim jedno, kdo je o hlavu zkrátí – Minář nebo Mydlář. No a konečně: čeští europoslanci se zvolením přecházejí okamžitě do hluboké bruselské ilegality a zmizí  - až na výjimky jako zdejší bloger Zdechovský. A pro některé se to stalo osudným. Michaela Šojdrová to pochopila a schody do Bruselu vyskládala ze syrských sirotků. Kde se vzala, tu se vzala, vyletěla před půl rokem z temných komnat Bruselu jak mediální supernova s uplakaným sirotčincem za zády, kapesníky jsme ždímali. Bylo to protibabišovské a to hlavní média milují. Psali a psali. A bylo to tak zoufalé a průhledné gesto, že o tom psaly a psaly i „dezinformační“ weby. Výsluní pronajato. Vůbec to naopak nepochopil Pavel Svoboda, jednička kandidátky KDU-ČSL, nyní výherce titulu Nešťastník roku. Pan Neviditelný (a to byl i ministrem v české vládě – taky nevzpomínáte, že) si teď asi rve vlasy, že si nevycucal z prstu taky nějaké pěkné téma – třeba trojí kvalita potravin (v Česku, na západě EU a v bruselských bufetech).

Absolutním marketingovým vítězem eurovoleb je ovšem s přehledem recesistické hnutí ANO, vytrollíme europarlament s programem dotací na okurkový salát a šimering. Načesali poloviční ošatku hlasů, co celá slavná sociální demokracie. Prý i kvůli tomu názvu, že si je voliči pletli s červenou čapkou. Já si ale myslím, že je volil celý Kyjov a okolí, protože předseda se jmenuje Kyjovský. To máte jako s tím Jiříkem z Poděbrad, mohly ho Poděbrady nevolit? Podle Kyjovského je volební kampaň vyšla na 11 tisíc korun. A dostanou dárek za hlasy 1 100 000 korun. Stonásobné zhodnocení vkladu. Víc dokáže už jen jackpot Sportky. Marku Prchale, máš se ještě sakra co učit.

V pátrání, kdo bude v novém europarlamentu rosomákem-ptákem a kdo rosomákem-lasičkou není důležité faktické vítězství nebo prohra, ale interpretace. Jen dva příklady tohoto interpretačního názorového „rozpětí křídel“:

  1. Eurovolby dopadly skvěle! Česko vyvrátilo podezření, že zde zvítězí nedemokratické (populistické, nacionalistické, krajně pravicové, islamofobní, rasistické, xenofobní, antisystémové,…) strany, odrazili jsme se od temného dna, kde se v bahně válejí maďarský Orbán a polský Kaczyński s Okamurou, Salvinim, Wildersem a Marine Le Penovou dohromady. Wilderse porazil dokonce i kamarád Okamura, má dva europoslance, Wilders jen jednoho. V duelu ODS a ANO svobodní čestní modří ptáci (žádné lasičky!) obsadili nádherné druhé místo, kdežto trestně stíhaní usvědčení estébáci a čapokobliháři skončili v duelu potupně předposlední. A to je hmatatelný trend, že ANO jde do kolen a veze se na skluzavce na smetiště dějin. Aspoň předseda Fiala to na tiskovce věštil. Ve Francii se čekalo vítězství Le Penové, ale bylo jen o kšandu, takže to Le Penová vlastně projela. V Rakousku si Strache líže rány, jak ho nachytali při prodeji Rakouska provokatérům, umně převlečeným za ruské oligarchy, Kurz pojede za ním. V Itálii Salvini není premiérem, takže v Radě Evropy, která bude volit Evropskou komisi, nebude, neboli klid. Ve Španělsku zvítězili socialisti, naprosto v pořádku. Státotvorní Zelení na hlavu porazili AfD v Německu, ve Francii jsou vlastně úžasným překvapením, i jinde posilují, takže taky v pohodě. V Británii sice zvítězil šašek Farage, ale ten se z Bruselu do týdne spakuje, čili nic. Celkově jen nepatrný zádrhel, socialisté a lidovci ztratí v europarlamentu po desítkách let většinu, ale liberálové to zalepí. Nebo Zelení, když tak posílili, stačí kooptovat do Evropské komise Gretu Thunberg a bude klid. Něco už s těmi skleníkovými plyny musíme udělat, když i v Praze 7 vyhlásili stav klimatické nouze. Pohoda, jedeme dál močálem černým kolem bílých skal.
  2. Eurovolby dopadly skvěle! Drtivé vítězství Orbána v Maďarsku, Kaczyńského v Polsku, Salviniho v Itálii, AfD v Německu udržela pozice a křesťani a socani to projeli na celé čáře, v Rakousku Sebastian Kurz se svým kurzem proti islámu triumfoval, Svobodník Strache si sice na videu z Ibizy slovně „zablbnul“ jak v Pulp Fiction „pár zfetovanejch negrů s kleštěma a letlampou“, ale voliči už ho za odměnu odnesli na rukou do europarlamentu, ve Francii Le Penová zválcovala teflonového Macrona, Nigel Farage v Anglii zadupal do země konzervativce i labouristy s jejich snahou vyklouznout z brexitu, Wilders v Nizozemsku sice ztratil, ale nová euroskeptická strana Fórum pro demokracii to víc než vynahradila, v Itálii Salvini rozšmelcoval všechny, ve Španělsku sice socialisti dostali nejvíc hlasů, ale v europarlamentu jsou i separatističtí Katalánci s Puidgemontem v čele, v Řecku se levičácká Syriza válí v prachu a krvi. Socani a lidovci to v novém europarlamentu projeli na celé čáře, už se domlouvá konzervativní opozice, co je roznese na kopytech.

Tak už jste si vybrali z tohohle akčního letáku? No a co u nás? S výjimkou Miroslava Kalouska, který, jen co zalepili poslední volební urnu, natřel svého nástupce Pospíšila jak výtvarník Černý sovětský tank a do volebního štábu netrefil, seděl se Schwarzenbergem v hospodě, tak asi chápete, proč. A Pospíšil se teď usmívá, kdežto Kalousek hledá strom, na němž by důstojně zakončil svou politickou dráhu. Podobný strom hledá sociální demokracie, ale to bude muset být nějaký hodně urostlý baobab, aby se tam celé vedení vešlo. Jinak jásali i všichni ostatní. Pirátský kapitán Bartoš vyvalil z podpalubí sudy s rumem a naznačil, že ho asi Babiš nažene nedobrovolně do náruče zelené frakce, i když by radši k těm liberálům, ale sedět s čertem v jedné lavici, z toho by jednomu kopyto v botě narostlo. A tak asi konečně z pirátské vlajky oprýská krycí černá barva a jasně se zazelená a bude konec tíživé přetvářky.  O ODS a ANO jsem se už zmínil, ale pro předsedu Fialu bych měl jednu radu.

Já být jím, tak bych se kromě jásotu nad cestou ANO do zapomnění spíš hluboce zamyslel nad tím, jak mluví (a zřejmě i myslí) on a jak jednička kandidátky Jan Zahradil. Ten to i na tiskovce rozsvítil s takovou euroskeptickou rétorikou, že jsem měl pocit, že do europarlamentu vstupuje s programem Rozpuštěný a vypuštěný. A uspěl. Ještě lepším příkladem je ovšem Saša Vondra. Ten se prý radil s Markem Bendou a ten kamarádovi prozradil, jak to dělá, že ať je na kandidátce na jakémkoli nevolitelném místě, preferenční hlasy ho do parlamentu na sto procent vynesou. A veřejně ho podpořil. A Vondra z patnáctého místa kandidátky vyjel až na druhé. To byl švuňk! Takže já se domnívám, že v tom má prsty preferenční čaroděj Benda a jeho kouzelný výtah k moci. Nebo taky ne a Vondrovi ze záhrobí zpět na výsluní pomohly veřejně deklarované názory jako tento: „Já nebudu měnit názor na Václava Klause za to, co pro republiku vykonal v devadesátých letech. S Václavem Havlem to byly dvě klíčové figury. Měli jsme ohromné štěstí, že jsme měli oba dva.“ (zde). Có, Klaus klíčová figura a ohromné štěstí? No co to jako todlencto je? Klause mladšího Fiala i za mírnější věty vymetl z ODS a tohle mu v jeho straně mírného euroskepticismu v mezích eurosměrnic bude hlásat zase Vondra? Z klausovského deště pod vondrovský okap? No, zamysli se, Fialo, zamysli, na své štěstí pomysli.

Ještě lepším příkladem skokana roku je generál Hynek Blaško. Na kandidátce SPD z absolutně nevolitelného místa poskočil jak luční koník a do europarlamentu se prodral. Už se zdálo, že Putinův zhoubný vliv na eurovolby v Česku zůstane zas jen na Zemanových a Babišových obtěžkaných bedrech, ale s Blaškem si třeba Jakub Janda z cint-tanku Evropské hodnoty radostně zaržál jak neklidná klisna nad připouštěným „koněm Moskvy“. Nakapal mu hned do očí novičok a sestřelil ho, když zrovna letěl v Aeronetu nad Ukrajinou (zde). Tak, a je to venku. Vojenská akademie německého Bundeswehru, kterou Blaško absolvoval, chrlí ruské koně jak pražská ZOO ty Převalského. Ta Merkelová, já hned věděl, že jak si s Putinem na internetu vesele nordstreamuje zábavná videa, že za tím něco bude. Merkelová – ruská klisna. To jsme to dopracovali. Druhého čerstvého poslance za SPD Ivana Davida nazval Janda „chodící reklamou na lobotomii“. No, vidíte, a já doufal, že si psychiatr David otevře v Bruselu praxi a kolegové poslanci se jen pohrnou, aby mu dali přivydělat k nuznému europlatu.

A pak je tu ještě třetí názorový proud, který tvrdí, že se nestane vůbec nic, volební divadlo skončilo, dotované vstupné nikdo nevrací. Jen ve foyer se bude místo hlasovacích rukou, samovystřelovaných automaticky vzhůru na ve vzduchu zavěšenou výplatní pásku, jen podstatně déle řečnit. A videí s farageovskými obsáhlými výsměšnými projevy, která dříve tak bavila na internetu, bude jen mnohem, mnohem víc, čímž zevšední. A po bruselských a štrasburských kuloárech budou chodit europoslanci a budou se zdravit s údivem: Kde se tady berete, člověče boží? A všichni budou rosomáci, ale kdo je pták a kdo lasička, se už nedozvíme. A Olympic jim k tomu bude zpívat:

Hej, ty hloupej ptáku

Klíče máš v zobáku

Vrať je a něco ti dám

Vrať je a něco ti dám

Vemu tě nahoru a dám ti zrnko máku

Šok z tebe pomalu mám

Šok z tebe pomalu mám

Moc na mě nemrkej ty ptáku Rosomáku

Jo, mít v zobáku klíče od Evropy, to je hluboká zodpovědnost. Jak Macocha.

 

Autor: Josef Prouza | středa 29.5.2019 10:04 | karma článku: 30,26 | přečteno: 882x
  • Další články autora

Josef Prouza

Dámský přirození jako dopravní značka? V pohodě, voddělí to zrna vod plev

Tendle rok je v EU zaváděná nová dopravní značka s kosočtvercem. Začali s tím ve Francii. Tak buď jde o nechutný lobování Renaultu na francouzským ministerstvu dopravy nebo nám tadle značka má napovědět, pro koho je. Vyberte si.

30.11.2023 v 9:11 | Karma: 44,10 | Přečteno: 9711x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Tak a dost kopání do vlády! Přichází soucit

Kdepak jemné okopávání kotníků! Vláda dostává rány zleva, zprava, pod pás, do slabin. Místo pochval a potlesku urážky, smích nebo rovnou výsměch. A tolik dobrého již vykonala, což vám tu hned předestřu. Sledujte!

28.11.2023 v 9:43 | Karma: 45,58 | Přečteno: 8554x | Diskuse| Politika

Josef Prouza

O Zlatou mříž -vtipy do smutné doby

Vykročte do dalšího dne s úsměvem na tváři. Ale jestli vás rozesměje zrovna tohle, to tedy opravdu nevím. Ale doufám.

1.11.2023 v 9:47 | Karma: 35,93 | Přečteno: 1763x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Z elektromobility je elektroMo… -by Dick

Děva Evropa se zamilovala do černého galána a teď se diví, že ji veze do pekla? Jak se mohlo stát, že evropským automotive obchází strašidlo demotivace a i nejvýznamnější automobilky stahují kalhoty, když brod je ještě daleko?

30.10.2023 v 9:42 | Karma: 37,42 | Přečteno: 1190x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Experimentální dvojvideoblog Trizuljak-Prouza: Já jsem zapomněl

Občas na blogu idnes spojí své síly někteří blogeři. Většinou dvojblog. Tento příspěvek jde ještě za tuto hranici a vzniklo společné video, kde promlouvá excelentní fotograf a výtvarník M.Trizuljak a textem a zpěvem J.Prouza.

16.10.2023 v 9:19 | Karma: 19,59 | Přečteno: 525x | Diskuse| Videoblogy

Josef Prouza

Naši rodiče nás schválně ohrožovali na životě i zdraví

Co já to měl za zploditele! Cynické, k našim křehkým životům lhostejné a bezohledné. Vystavovali nás nebezpečí, jak jen to šlo, hnali nás do náručí vrahů, prznitelů a jiných hrozeb. A bylo jim to fuk. Dnes je to jiné, ufff!

20.9.2023 v 9:55 | Karma: 45,71 | Přečteno: 7620x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Vždycky jděte proti proudu – i když je to fuška

Já to dodržuju absolutně, jedině zády k masám, deru se jen proti davu, zásadně jinam, než zástupy. Občas to, pravda, ženu do extrému, ale nemůžu si pomoct. Každou chvíli sice trpím, ale pro přesvědčení se trpělo vždycky.

25.8.2023 v 9:45 | Karma: 27,12 | Přečteno: 729x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Povinností krásných žen je podělit se o svou krásu s co nejvyšším počtem mužů

Tohle řekl, tuším, kdysi Franta Ringo Čech. A jak znám Ringa, neměl na mysli fotku z dovolené na instagramu nahoře bez, ale „podělení“ se vším všudy. I vy můžete mít jakoukoli krásku, protože je tu nové hnutí No women unavailable.

13.8.2023 v 9:50 | Karma: 32,53 | Přečteno: 1316x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Tak ale teda! Hranolky s kečupem za 259 Kč? Komu tady hrabe?

Zajeďte do Českýho Krumlova a dejte si do nosu. Peněženkou. Úplně prázdnou to prej moc nebolí. Když mi kamarádka sdělila, že na Lipně je k mání svíčková za 957 kaček, nevěřil jsem. Ale mail vod bráchy mě už totálně vochromil.

2.8.2023 v 9:05 | Karma: 46,17 | Přečteno: 14145x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Něco ilustrovaného humoru do lustrovaného Mordoru

Aktuální vtípky na nekorektní témata. A neberme se vážně, protože kdo sám sebe si hluboce považuje a vnímá se přísně a vážně, jen nevidí, jak je směšný.

27.7.2023 v 9:51 | Karma: 40,25 | Přečteno: 3574x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Dnešní mladý zkazily písňový texty

Přišel jsem na to, proč mladý jsou dneska tak přízemní, s primitivníma depkovejma názorama. Za to můžou dnešní písňový texty, soukaný do jejich hlav horem dolem. Psychologický poradny a psychiatrie praskaj ve švech.

25.7.2023 v 9:29 | Karma: 31,62 | Přečteno: 1220x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Kvíz: jak znáte novotvary z poslední doby?

Kdekdo tuší, co znamenají nové výrazy jako „chcimír“, „dezolát“ nebo „kremlobot“. Ale tak snadné to nebude. Odlehčený kvíz pro znalce novotvarů z poslední doby. Rozumíte jim? Vyzkoušejte si vše v malém kvízu, který vás otestuje.

13.7.2023 v 9:22 | Karma: 25,97 | Přečteno: 1089x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Jak mi lékařka z pobytu u moře udělala tábor hrůzy

Když tu kolega bloger Ravek líčil děs letošní dovolené v zahraničí, zvednul jsem hozenou rukavici a štafetu „je to šílený, ale aspoň zas bude o čem psát“ posílám dál. Pokud právě balíte na dovolenou (nedejbože do Itálie), nečtěte.

29.6.2023 v 9:42 | Karma: 43,98 | Přečteno: 10710x | Diskuse| Cestování

Josef Prouza

769 dotačních titulů a 769 korun důchodcům ve valorizaci

Sdělit občanům, obývajícím českou kotlinku, že jim musíme „udělat škodu ráznou, uřezat jim kapsu prázdnou“ dle dávné říkačky, je tabu. I když i prezident NKÚ M. Kala prohlásí, „že země zdegenerovala z tržní ekonomiky na dotační“.

6.6.2023 v 9:40 | Karma: 42,97 | Přečteno: 4466x | Diskuse| Politika

Josef Prouza

Vtipy O Zlatou mříž - kudy premiér neprojel

Dnes se z nové hrsti fórků dozvíte, v jakém jazyce je třeba zveřejnit volební programy, kdo zvýšil poplatky na WC nebo na co je třeba dávat pozor při prohlídce Hradu. Také okusíte vzpomínky na budoucnost, co si špitají mladí, atd.

30.5.2023 v 8:51 | Karma: 38,79 | Přečteno: 3108x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Běž domů, Ivane, čeká tě Michailidu, žena z lidu

Pirátský šéf Ivan Bartoš označil „jako zcela nevhodné“ účinkování Pirátky Michailidu na Dnech antikapitalismu marxistické Nadace Rosy Luxemburgové. Znamená to, že se v pirátské straně rozpadá významná frakce Společenstvo dredu?

23.5.2023 v 9:29 | Karma: 35,10 | Přečteno: 1065x | Diskuse| Politika

Josef Prouza

Mladý vám nerozuměj? A jak s nima mluvíte?

„Ten náš mladej vůbec nerozumí, co mu řikám!“ rozčiloval se v tramvaji jeden postarší chlápek. Musel jsem se zasmát. Taky jsem míval občas pocit, že na potomky mluvím svahilsky. Ale to všechno po přečtení tohodle blogu bude jinak!

16.5.2023 v 9:21 | Karma: 40,61 | Přečteno: 5209x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Zavržení, Pochyby, Tolerance, Respekt… a pátým jezdcem je Strach

Těchto pět pojmů má k sobě blíž, než by si možná někteří připustili, a hranice mezi nimi jsou překvapivě tenké. Možná i proto jsou tak lehkovážně zaměňovány, i když důsledky mohou být tragické. Čtyři nebo 5 jezdců z Apokalypsy?

10.5.2023 v 12:19 | Karma: 25,33 | Přečteno: 580x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Já rád Karla Třetího, to je něco lepšího…

... ušije mi šněrovačku ze samýho zlatýho. Mediální šněrovačku, samozřejmě. Kdo si na sobotu 6.5. nenaplánoval meditaci v poustevně, odstíněné od elektronického smogu, musí počítat s tím, že skončí v mediálním britském závalu.

4.5.2023 v 9:24 | Karma: 22,87 | Přečteno: 512x | Diskuse| Média

Josef Prouza

O Zlatou mříž - jak se Horymír ocitl na demonstraci

V dnešní sérii obrázkových fórků se dozvíte, jak se vladyka Horymír ocitl na protivládní demonstraci, kdo škrtá v příjmech státního rozpočtu, proč nová grafika digitální kalkulačky odchodu do důchodu propadla, co je UPŠOUK atd.

2.5.2023 v 9:12 | Karma: 39,60 | Přečteno: 4581x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 277
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3399x
Inženýr ekonom, choreograf, lektor tance a společenské výchovy. Příjemce kapesného od státu za celoživotní sociální a zdravotní pojištění proti přetížení peněženky. Docent spontánní dojmologie a rychlých polních soudů. Na hlavu vzatý odborník na mediální obluzování, mentor exekutorů ducha, travič politické blbé nálady a deratizátor zapouzdřených ideologií. Čtyři děti, pět vnoučat. Životní heslo: Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo (Kapka proráží kámen nikoli silou, ale opakovaným kapáním). Znamením štír. 

Seznam rubrik