Seniorbox – pátý pilíř penzijní reformy

9. 05. 2019 9:59:30
Tento článek je brutálně vynucenou reakcí na blog Michala Pohanky. Odkládám práci na rozepsaném románu Kloubní náhrada, na kuchařce pro bezzubé Metuzalémova bašta a sbírce poezie Ještě jsem tady, holenkové. Máte, co jste chtěli.

Když jsem neuváženě v diskusi pod článkem Michala Pohanky Důchodci nejsou žádný odpad aneb Senior-box do každé vesnice! (zde) připojil malou glosu, vrhli se na mě jak Michal, tak jeho zrádné nohsledky Jana Majová a Marie Šípková (viz diskuse pod článkem MP). A vydemonstrovali si protiblog. Protože se jedná o jediné tři čtenáře mých blogů, musel jsem podlehnout. Tak tady ho máte, emoční vyděrači.

Já totiž skutečně k problematice seniorboxů mám co říct a ne jen povrchní bláboly Michala Pohanky, vysosané z bůhvíjakého dezinformačního Sputniku. Výstavba seniorboxů, obdoby babyboxů, ale na odkládání důchodců, u nichž jste nezvládli vaši péči, už totiž byla těsně před spuštěním. A já byl u toho. To bylo tak. Před několika měsíci jsem narazil na webu Idnesenior (můj nejoblíbenější portál) na nenápadný inzerát, zvoucí k účasti v experimentu: Hledáme odvážné seniory, průkopníky penzijní reformy. Stoprocentní zdraví není podmínkou. To mě zaujalo. Odvážný jsem, senior taky, zdraví chatrné, a penzijní reformu bych nejradši prokopal až na mys Dobré beznaděje. Teď už vím, že mi mělo být podezřelé, že konkurs pořádá firma s názvem Rakve, věnce, svíce, stuhy, s.r.o., která prý vyhrála grant EU z operačního programu Tichá vzpomínka. Nebo mě aspoň měla varovat poznámka, že odměna za výzkum bude pozůstalým vyplacena v plné výši, i když experiment nedokončím. Ale já to přehlédl a odeslal přihlášku.

Vybrali mě, i když úvodní zdravotní prohlídka i test všeobecných znalostí byly hustým sítem, kterým mnozí namakaní důchodci neprolezli. Když jsem se přibelhal k doktorovi o holi a na váze ručička okamžitě skočila do červeného pole s názvem POZOR! Přístroj ohrožen, ihned pacienta shoďte z váhy! měl jsem téměř vyhráno. Nad mým krevním podobrazem se už nezakrytě usmíval, a když jsem lékaři potvrdil, že jsem náruživý kuřák, jen si zamnul ruce. V následném testu jsem na záludnou otázku, zda mám nějaké koníčky, uvedl, že jsem svého koně už před lety prodal a na dotaz, jestli mám rád turistiku, jsem odpověděl, že ano, ale pokud není přesolený, jinak radši uherák. Brzy mi přišlo oznámení, že pokud má manželka a čtyři děti písemně potvrdí souhlas se směrnicí EU o jakési tanázii, jsem přijat. Té směrnici jsem už vůbec nerozuměl (ale kdo bruselskému newspeaku rozumí, že), ale prohlášení s nadpisem EU-Tanázie podepsali všichni mí nejdražší během pár minut. Jen manželka se mě zeptala na telefonní číslo na notáře a syn se chtěl ujistit, že jsem nezměnil závěť a nevydědil ho. Taky nevím proč, ale jako všichni teenageři má jen blbé otázky, tak jsem nad tím mávl rukou.

V den D jsem nastoupil v Praze do experimentální laboratoře firmy Rakve, věnce..., vybrané k výrobě, jak jsem se až tam dozvěděl, jakýchsi seniorboxů. Až tady mi konečně vysvětlili, v čem experiment spočívá. Když jsem se ptal na další pokusné osoby, které se mnou budou test absolvovat, řekli, že jediná důchodkyně, která se mnou testy prošla, byla vyřazena, když se ukázalo, že u prohlídky lhala a stále cvičí na všesokolských sletech. Ukázali mi následně jakousi velkou krabici z nerezové oceli s postranním víkem s okýnkem. Připomnělo mi to naši pečící troubu, jen o hodně větší a delší. Tak tohle je váš nový domov, poplácal to monstrum po plášti šéf výzkumu doktor Křivák.

A následovala dlouhá přednáška o tomhle seniorboxu, do něhož prý budou moci potomci odkládat své zestárlé rodiče a příbuzné, o které už se jim nebude chtít pečovat. Stejný systém jako u babyboxů. Zdůraznil výhody tohoto řešení, zvláště humánnost a pietu. Ukázal mi i výsuvné klekátko pod seniorboxem, na němž se budou moci příbuzní se svým kmetem rozloučit, krucifix na řetízku (vono by se to kradlo) a obrazovku na vnějším plášti, nabízející rychlý vyhledávač biblických textů. Dál podtrhl ekologické klady v podobě bezodpadní technologie a rozvedl aspekty jako vzdušnost a pohodlí vypolstrovaného lůžka.

Je to vlastně něco jako kontejnerový polygon pro lidi, co mají letět na Mars... a nekoupili jim zpáteční letenku, dodal pobaveně a rozesmál tím mě i celý kolektiv výzkumníků. Pak mě vysprchovali a oblékli do andělíčka. Máte nějaké p o s l e d n í přání, zeptal se mě dr. Křivák. A já měl. Vysvětlil jsem jim, že chci sebou tužku a notes a taky že musím mít vysoko pod hlavou a proto jsem si přinesl velký polštář, protože jsem tušil, že tu mít takový nebudou. Ale jistě, souhlasil rychle doktor Křivák. A pak už nic nebránilo, abych si vlezl do toho seniorboxu a pohodlně se natáhl. Postranní víko výzkumníci zavřeli, zmáčkli nějaké knoflíky, ozvalo se takové pcsst a experiment začal. A já si vedl deníček.

Den první

Vlastně z něj moc nevím, protože jsem ho celý prospal. Divte se mi, po těch trampotách s prohlídkami. Když jsem se probudil, zamával jsem okýnkem výzkumníkům. Zdálo se mi, že zdravotní sestra Hovorná byla i trochu dojatá. Asi už zapomněla, že když mi měřila tlak, vyšplíchla jí z prasklé trubičky tekutina přímo do výstřihu.

Den druhý

I po všech klystýrech a odvodnění se mi začalo chtít na záchod. Našel jsem jen vývod vzduchové trubice, ale co nadělám. Tohle teda odflákli.

Den třetí

Dostal jsem děsnej hlad, tak jsem z polštáře vyndal štangli uheráku a odkrojil si pár koleček krucifixem. Suchary jsem si ve spánku v polštáři trochu rozmačkal a strašně tak nadrobil.

Den čtvrtý

Začíná mi trochu chybět televize. Zatím mi ji nahrazovalo to postranní okýnko, kterým jsem šmíroval noční sestřičky, jak se převlékají ke spánku jen ve spodním prádle. Ale bylo pořád opocené, jak jsem seniorbox zadýchal, což se mi ovšem hodilo, aby neviděli doktoři, jak jím. Myslím, že je dost štve, že na mě nevidí.

Den pátý

Z litrovky vodky už mám jen půlku, musím si stanovit příděly, kdo ví, na jak dlouho ten experiment plánujou.

Den šestý

Načínám druhou PET láhev s vínem z polštáře, co mi poslal bloger Pohanka za mou knížku. Nic moc, Michale, je to víno vůbec z Moravy?

Den sedmý

Dochází mi voda z polštáře, na stropě seniorboxu se ale sráží dost kapek, jak mi sem pořád foukaj ten studenej vzduch. Z postranice jsem si udělal sběrnej okápek a vysrážená voda mi stejká rovnou do PET láhve. Na českýho seniora si nepřijdou.

Den osmý

Vybil se mi mobil, ale dobíječku jsem zapojil do objímky vyšroubovaný žárovky, drátky přilepil žvejkačkou. Zlatý český ručičky. Můžu napsat další blog na idnes, ale nesmím v něm prozradit, že jsem v tom experimentu, podepsal jsem mlčenlivost. To byste si početli, Marie a Jano! Tak píšu o pornostudentkách, co jsem je viděl na PornHubu.

Den devátý

Celej den jsem prospal, z toho větrání na mě šla rýmička, co umí chlapa pěkně skolit.

Den desátý

Začal jsem psát z nudy román Kloubní náhrada, děsně napínavej thriller o domově důchodců, kde je vraždí jeden saniťák z Bruntálu, vyndává jim titanový klouby a prodává je na černým trhu. Baví mě to.

..............

Den devadesátý první

Došel mi uherák, i když jsem si ho sakra šetřil. I z tý kýty, co mi speciálně vyudil řezník Batlička pro tenhle experiment, už mám jen pár plátků.

Den devadesátý druhý

Probudilo mě to známé pcsst a postranní dvířka se otevřela. A já vidím kněze, co mi zřejmě přišel dát poslední pomazání, protože doktoři vyhodnotili, že tohle už jsem nemohl přežít. Když jsem se posadil a chtěl mu podat ruku, omdlel jak jeho šéf Duka, když prošlo to zdanění církevních restitucí. Možná ne jen z leknutí, ale i z toho puchu. To víte, vždycky jsem se do tý vzduchový roury zadkem úplně netrefil. Ale zvyk jsem si, českej senior je zvyklej na ledacos.

No a tím experiment skončil, Česko z toho mělo v Evropský unii velkou ostudu. A ten grant se musel EU vracet, firma Rakve, věnce, svíce, stuhy, s.r.o. zkrachovala. Pak se divte, že si kdekdo myslí, že dotace EU jdou jen na blbosti. Seniorboxy na zbavování se staříků v Česku zavedený nebudou. A můžu za to já. Plánovanej pátej pilíř penzijní reformy se skácel. Občas ještě slyším, jak šéf toho výzkumnýho týmu doktor Křivák, než ho odvezli s infarktem, šeptá: Český důchodce přežije všechno! Pak ho taky předčasně penzionovali a naposledy ho prej viděli, jak prohrabává popelnice na Jižním Městě. Jen experimentuj, doktůrku, ale už za svý!

Tak co, Michale, Jano, Marie? Stálo vám to za ten brutální nátlak? Ozvěte se v diskusi.

Autor: Josef Prouza | čtvrtek 9.5.2019 9:59 | karma článku: 38.62 | přečteno: 3124x

Další články blogera

Josef Prouza

Dámský přirození jako dopravní značka? V pohodě, voddělí to zrna vod plev

Tendle rok je v EU zaváděná nová dopravní značka s kosočtvercem. Začali s tím ve Francii. Tak buď jde o nechutný lobování Renaultu na francouzským ministerstvu dopravy nebo nám tadle značka má napovědět, pro koho je. Vyberte si.

30.11.2023 v 9:11 | Karma článku: 44.09 | Přečteno: 9621 | Diskuse

Josef Prouza

Tak a dost kopání do vlády! Přichází soucit

Kdepak jemné okopávání kotníků! Vláda dostává rány zleva, zprava, pod pás, do slabin. Místo pochval a potlesku urážky, smích nebo rovnou výsměch. A tolik dobrého již vykonala, což vám tu hned předestřu. Sledujte!

28.11.2023 v 9:43 | Karma článku: 45.57 | Přečteno: 8529 | Diskuse

Josef Prouza

O Zlatou mříž -vtipy do smutné doby

Vykročte do dalšího dne s úsměvem na tváři. Ale jestli vás rozesměje zrovna tohle, to tedy opravdu nevím. Ale doufám.

1.11.2023 v 9:47 | Karma článku: 35.87 | Přečteno: 1690 | Diskuse

Josef Prouza

Z elektromobility je elektroMo… -by Dick

Děva Evropa se zamilovala do černého galána a teď se diví, že ji veze do pekla? Jak se mohlo stát, že evropským automotive obchází strašidlo demotivace a i nejvýznamnější automobilky stahují kalhoty, když brod je ještě daleko?

30.10.2023 v 9:42 | Karma článku: 37.29 | Přečteno: 1121 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 55 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 67 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 37.03 | Přečteno: 824 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 33.12 | Přečteno: 3124 | Diskuse
Počet článků 277 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3397

Inženýr ekonom, choreograf, lektor tance a společenské výchovy. Příjemce kapesného od státu za celoživotní sociální a zdravotní pojištění proti přetížení peněženky. Docent spontánní dojmologie a rychlých polních soudů. Na hlavu vzatý odborník na mediální obluzování, mentor exekutorů ducha, travič politické blbé nálady a deratizátor zapouzdřených ideologií. Čtyři děti, pět vnoučat. Životní heslo: Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo (Kapka proráží kámen nikoli silou, ale opakovaným kapáním). Znamením štír. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...