Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dal jsem svou vojenskou čepici do klece a vyšel jsem si s ptákem na hlavě

Máloco tak charakterizuje situaci kolem voleb do EU jako tahle Prévertova báseň. A to už máme odvoleno, volby dopadly dobře, šéfem Evropské komise bude Němec Manfred Weber, protože Německo bylo v EU utlačované. Zvolili jsme dobře.

S ptákem na hlavě si teď z evropských politiků vyšel na předvolební špacírku kdekdo. I když celá předchozí léta nosili přísné čepice se sloganem Více Evropy a vojenský dril v postojích k členským zemím jim vůbec nebyl cizí, Polsko a Maďarsko by mohlo vyprávět. Také varování před „nepřátelskými mocnostmi“ v podobě populistů a brexitářů všech barev sílí na úroveň válečných pokřiků a mocné Urááá a Hrr na ně se line ze všech stran. Nejen z úst Emmanuela Macrona, i když ten to svou Urgentní výzvou k Evropanům rozsvítil v hlavách evropských tmářů jak zakázanou žárovku. Nevím, čím to je, že ti, kterým doma zrovna hoří (ve Francii žlutá) koudel u pozadí, se stylizují do rolí evropských světlonošů, ať už jde o Macrona, Tuska, Schulze nebo Teličku. Bůh MaKronos, co mu vlastní synek ProtéZeus právě doma řádně zatápí a chce ho svrhnout do Tartaru, ale horuje pro Evropu logicky, když mu domácí obyvatelstvo v potlesku jeho prozřetelnosti tak tragicky selhává. S evropskou armádou univerzálních vojáků bez vlasti a studu například. Novými evropskými úřady (Máš problém? Zploď nový úřad!) ochráníme nejen internet před nenávistí, ale s vyslanými evropskými odborníky Agentury pro ochranu demokracie, co vůbec není žádné Ministerstvo pravdy, do zemí, kde to zatím s prolhanými diverzanty v žoldu cizích mocností jen zoufale pytlíkují, včetně ČR samozřejmě, se sjedná pořádek a disciplína. Evropský azylový úřad zase srovná krok těm, co si dosud pletou otevírání náručí s otevíráním no-go zón, a odmítají přikvokávat (přikvótávat) a stavěli by žiletkové ploty a deportovali by, i když víme, že není kam. A Britům prý nikdo neřekl, když hlasovali o brexitu, že to znamená odchod z Evropské unie. Co jim tedy vlastně řekli ti Johnsonové a Farageové? Že se odříznou od norem zahnutosti banánů a budou moct svítit starými žárovkami?

Základem pro pochopení, proč už evropské volby proběhly, i když jsou až v květnu, je systém evropských stran. Ony tedy neexistují, jsou to strany, složené z národních stran, aby to nepřehledné puzzle dokonale zamlžilo, že na konci přeci jen zůstává ten nesvědomitý a značně nespolehlivý volič, podléhající jak zamilovaná školačka mladému učiteli ruštiny po prvním pozvání do kabinetu. Jsou to frakce, což není, jak byste si možná vygůglili, „část separačními procesy oddělená ze směsi látek“, ale v principu vlastně ano. Ta směs látek, to jste vy, voliči. Ale uznejte, že jste směska smíchaná velmi nezodpovědně. Na té cestě od vašeho hlasu ve volební urně k předsedovi Evropské komise Manfredu Weberovi, kterého jste už zvolili, i když jste ho ještě nezvolili, je cesta předlouhá, „separačními procesy“ osázená. Jinými slovy, volte, jak chcete, Weber bude. Nejde to přiblížit ani s pomocí amerického systému voleb, kde prezidenta také nevolí voliči, ale volitelé, což je rozdíl. Ani na volbě papeže to nejde osvětlit, kde zase volí kardinálové a ne všichni věřící. Je to totiž ještě složitější.

Vy nehlasujete pro evropské frakce, natož přímo o předsedovi Evropské komise. Volíte svou stranu. Když ta proleze těmihle národními „primárkami“ (u nás tedy nad hranicí 5%, jinde však i podstatně míň), rozhodne se teprve, do jaké frakce se tahle vaše strana začlení. Některé to deklarují předem, ale kdepak všechny. Letos třeba Macronovo hnutí La République en marche váhá, do jaké frakce vstoupit. Před volbami se to asi nedozvíte. Zrovna tak další. Jiné frakce zase říkají, že ze své frakce vyobcují ty a ty, třeba maďarský Fidesz z frakce Evropské lidové strany (EPP), kde doposud Orbánovci byli. V tom je problém, protože EPP a socialistická frakce Progresivní aliance socialistů a demokratů v Evropském parlamentu (S&D) byly dosud nejsilnější dvě v europarlamentu a svou nadpoloviční vahou „rozsedly“ nejeden návrh odjinud. Obě silně multikultaminované strany (socialisté o dva fousy víc) dovládly (spíš dovlekly) Evropskou unii k modelu, který dnes známe, za přizvukování frakcí dalších. Proto se všichni shodují na tom, že, zvláště socialisté, si po volbách budou lízat rány. Ztratí nadpoloviční většinu europoslanců? To by pak bylo ještě zajímavé. Ale znáte mě, starého skeptika.

Po volbách totiž nastane onen separační proces, kdy budou vaše nevhodné hlasovací příměsy odděleny metodou „zrno od plev“. S vaším, možná diametrálně odlišným, názorem na politiku Evropské unie budete vyčištěni do krystalické látky, s níž „už se dá pracovat“. To se stane např. s pomocí tzv. koordinátorů těchto frakcí. Takhle se „předjednávají“ (rozuměj tvrdě vylobbují) klíčové otázky, v minulém i budoucím europarlamentu řešené. A hlavní je, že personální otázky už máme dotažené, z těch už nás, voliče, hlava nezabolí. Na sjezdech těchto evropských superstran-frakcí už byli kandidáti do Evropské komise dávno zvoleni. Za lidovce právě Manfred Weber, za socialisty Nizozemec Frans Timmermans. Oba sedí v EU už dlouho, Weber od roku 2004, Timmermans dokonce přímo v Evropské komisi jako místopředseda od r. 2014 (celou migrační krizi od roku 2015 a její rázné a efektivní řešení Evropskou unií mu tedy můžete přičíst „k dobru“). Za to, že už teď víme hlavní jména nových kormidelníků EU, vděčíme systému tzv. Spitzenkandidátů (něco jako superlídr, překlad pro Brno: špicabalda = kandidát s největším brněnským orlojem).

Platí to od roku 2014 a loni si europoslanci odhlasovali, že opět šéfem Evropské komise nebude nikdo jiný, než jeden ze spitzenkandidátů. Rozumíte, odhlasovali to ti, kteří už možná v europarlamentu po květnových volbách nebudou sedět. Tomu říkám kontinuita. Letos se do startovního boxu spitzenkandidátů poprvé prodral i český kůň – zvolený superlídr za Evropské konzervativce a reformisty (ECR) Jan Zahradil. Pikantní by bylo, kdyby se šéfem Evropské komise stal spitzenkandidát Evropské svobodné aliance (EFA) Oriol Junqueras. To by musela španělská vězeňská správa zřídit v Bruselu detašované pracoviště, protože Junqueras právě bručí ve vězení za katalánskou „vzpouru“ a hrozí mu až dvacetiletý flastr. A musel by si prosadit výjimku, že může hlasovat oběma rukama (jak jinak by to s pouty na rukou dělal, že). 

Zjevnou pitomost (která ovšem vynesla do křesla šéfa EK Jeana-Claude Junckera, no, to jsme zaplesali) v podobě spitzenkandidátů už kritizují i sami její dřívější podporovatelé, např. Německo či Francie, ale nově i náš premiér Babiš. Tento postup – světe, div se – totiž nemá oporu v žádné smlouvě či směrnici. Jako ostatně žádné mechanismy zákulisních dohod. A i ti největší eurohujerové už přiznávají, že po volbách nemusí z „neotřesitelného“ systému frakcí zůstat kámen na kameni. Mohou velice oslabit frakce mohutné, posílit menší nebo vzniknout zcela nové. Možná tedy bude přeci jen předsedou Evropské komise někdo jiný, koho vyberou sami šéfové evropských zemí.

Přesto kampaně spitzenkandidátů běží jak na drátkách. Manfred Weber už byl i v Praze, kde mj. řekl: "Musíme dát Evropu zpátky lidem, nechat je rozhodnout o tom, jakým směrem se bude ubírat.“ Tak to jsme si oddechli. V Pasově, mezi svými, však řekl něco trochu jiného: "Emmanuel Macron představil velmi ambiciózní a vizionářský plán, jak by měla Evropská unie v příštích letech vypadat. A já s ním souhlasím.“ Abyste tedy rozuměli, Evropu dáme zpátky lidem, a lid Macron rozhodne, kudy dál. Máme ještě jednu možnost – jít k evropským volbám a nedbat na radostná oznámení, že už bylo zvoleno a rozhodnuto.  A naznačit současným evropským vůdcům, co nám přrdstavují nové vůdce, že Evropskou unii si představujeme poněkud jinak. Už za ty protažené ksichty spitzenkandidátů, Macronů, Merkelových, Junckerů a spol. by to stálo. A Prévertova báseň Vojákovo volno (protože my jsme ti vojáci EU) by dostala svůj původní význam. Svobodný pobavený výsměch těm sebevědomým lampasákům našich životů.

Jacques Prévert   VOJÁKOVO VOLNO

Dal jsem svou vojenskou čepici do klece

a vyšel jsem si s ptákem na hlavě

Tak co

už se nezdraví

zeptal se velitel

Ne

už se nezdraví

odpověděl pták

Ach tak

promiňte myslel jsem že se zdraví

řekl velitel

Ale prosím nic se nestalo každý se může mýlit

řekl pták

Autor: Josef Prouza | pondělí 11.3.2019 8:59 | karma článku: 26,09 | přečteno: 519x
  • Další články autora

Josef Prouza

Dámský přirození jako dopravní značka? V pohodě, voddělí to zrna vod plev

Tendle rok je v EU zaváděná nová dopravní značka s kosočtvercem. Začali s tím ve Francii. Tak buď jde o nechutný lobování Renaultu na francouzským ministerstvu dopravy nebo nám tadle značka má napovědět, pro koho je. Vyberte si.

30.11.2023 v 9:11 | Karma: 44,10 | Přečteno: 9721x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Tak a dost kopání do vlády! Přichází soucit

Kdepak jemné okopávání kotníků! Vláda dostává rány zleva, zprava, pod pás, do slabin. Místo pochval a potlesku urážky, smích nebo rovnou výsměch. A tolik dobrého již vykonala, což vám tu hned předestřu. Sledujte!

28.11.2023 v 9:43 | Karma: 45,58 | Přečteno: 8557x | Diskuse| Politika

Josef Prouza

O Zlatou mříž -vtipy do smutné doby

Vykročte do dalšího dne s úsměvem na tváři. Ale jestli vás rozesměje zrovna tohle, to tedy opravdu nevím. Ale doufám.

1.11.2023 v 9:47 | Karma: 35,93 | Přečteno: 1765x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Z elektromobility je elektroMo… -by Dick

Děva Evropa se zamilovala do černého galána a teď se diví, že ji veze do pekla? Jak se mohlo stát, že evropským automotive obchází strašidlo demotivace a i nejvýznamnější automobilky stahují kalhoty, když brod je ještě daleko?

30.10.2023 v 9:42 | Karma: 37,42 | Přečteno: 1191x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Experimentální dvojvideoblog Trizuljak-Prouza: Já jsem zapomněl

Občas na blogu idnes spojí své síly někteří blogeři. Většinou dvojblog. Tento příspěvek jde ještě za tuto hranici a vzniklo společné video, kde promlouvá excelentní fotograf a výtvarník M.Trizuljak a textem a zpěvem J.Prouza.

16.10.2023 v 9:19 | Karma: 19,59 | Přečteno: 525x | Diskuse| Videoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Mluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:48

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny probíhá tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluví...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Šéf sněmovny Johnson přišel na univerzitu podpořit Židy, dav na něj bučel

25. dubna 2024  10:41

Studenti newyorské Kolumbijské univerzity ve středu pokřikovali a bučeli na předsedu Sněmovny...

Opilé policisty, kteří napadli dívku před nočním barem, inspekce obvinila

25. dubna 2024  10:35

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila policistu a policistku, kteří napadali v...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 277
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3399x
Inženýr ekonom, choreograf, lektor tance a společenské výchovy. Příjemce kapesného od státu za celoživotní sociální a zdravotní pojištění proti přetížení peněženky. Docent spontánní dojmologie a rychlých polních soudů. Na hlavu vzatý odborník na mediální obluzování, mentor exekutorů ducha, travič politické blbé nálady a deratizátor zapouzdřených ideologií. Čtyři děti, pět vnoučat. Životní heslo: Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo (Kapka proráží kámen nikoli silou, ale opakovaným kapáním). Znamením štír. 

Seznam rubrik