Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyvolení – nová evropská televizní reality show trhá rekordy sledovanosti

Nápad zavřít do vily všechny hlavní představitele tzv. lepšolidí, sluníčkářů, kavárníků, vítačů, hatefree bojovníků, antirasistů, skalních feministek, ekoaktivistů, genderových experimentátorů a levičáků všech odstínů se vyplatil.

Nová televizní kontejnerová show producenty nic nestála, náklady velkoryse zalepil obří grant Evropské unie z programu Infúze do inkluze. Myšlenka ukázat skvělé ideje hlavních protagonistů v praxi a konečně tak přesvědčit o jejich blahodárnosti všechny zapšklé konzervativce, hejtry, venkovské burany, rasisty, nácky, xenofoby, homofoby, ruské trolly a čínské mandaríny se setkala se všeobecnou podporou Evropské komise. Pro umístění televizní vily bylo vybráno Česko jako jasně nejskeptičtější země Unie. „Když zvítězit nad ďáblem, tak přímo v pekle“, řekl doslova Jean-Claude Juncker. Václav Klaus starší sice osazenstvo vily ihned nazval „lacinými pokrokáři“ a Miroslav Macek je označil dokonce za „bolševiky mysli“, ale to rozjetou mašinérii ani náhodou nezastavilo.

Adepti na Vyvolené se jen hrnuli – a show mohla začít. Byla to zpočátku jedna velká Óda na radost. V prvních dílech show, zalitých pravdou a láskou až po okraj, se účastníci vzájemně seznamovali, tvořili živé řetězy soudržnosti, zapalovali svíčky za evropský superstát a vzájemně se mohutně obohacovali. Uvařili dokonce obří hrnec multikulturní polévky, trochu francouzská bujabéza, trochu německá Schneckensuppe, italská minestrone, španělská caldereta, švédská swamsoppa,… i český játrový knedlíček se prosadil. Když se však ukázalo, že do polévky někdo propašoval ruský boršč a čínské skleněné nudle, byla zatrollená polévka demonstrativně vylita do záchoda. Jen nejskeptičtější televizní diváci tehdy tvrdili, že by se to stejně nedalo žrát. Od hladu Vyvolené zachránily až arabské placky s kebabem, natřené potravinářským barvivem, aby symbolizovaly arabské jaro a barevné revoluce.

Jedna přednáška o norském příkladu sociální práce s dětmi a rodinou stíhala druhou o globálním oteplování našich okoralých duší nebo významu demokratizace vlastnictví s pomocí spontánního squatu. Jen názorná hraná scénka o nezasahování do vývoje ekologického lesa se nakonec neuskutečnila, protože nikdo nechtěl hrát kůrovce. Nahradila ji jiná ekologická scénka Třídění odpadu, jak bezpečně rozeznat lživé propagandistické weby od demokratických, kde v roli Sputniku zazářil svým skvělým kozáčkem první host ve vile Jakub Janda. Na zahradě Vyvolení pěstovali úspěšně mrkev, cibuli a odkaz Václava Havla. Když představitelé neziskové organizace BZZZZ (Boj za záchranu zubožených zvířat) viděli v televizi, jak vzorně se obyvatelé vily starají o žabičku a mloka, nalezené v atriu vily, zaslali jim živou antilopu sajgu mongolskou. Ta se stala symbolem ohrožených zvířat a na každodenní ranní rituál jejího krmení a drbání za ušima se diváci těšili jak malé děti a malé děti jak na Večerníčka. Sledovanost Vyvolených poskočila prudce vzhůru i při ilustrační záchraně velryb stěhováním zpět do bazénu, kde se role plejtváka obrovského mimořádně zdařile zhostila další návštěva ve vile - aktivista Tomáš Peszyński.

Na naprostou izolaci od okolního světa práce a selského rozumu si nikdo nestěžoval, všichni na ni byli dávno zvyklí ze svých komunitních center, humanitních univerzit, politických neziskovek a internetových bublin. Ale s přibývajícím časem se ve vile vše postupně začínalo měnit. Přihlížející nevyvolení televizní diváci, tleskající dosud úžasnému chování Vyvolených, začali mít neodbytný pocit, že obyvatelům vily začíná nějak hrabat. Hodně hrabat.

Začalo to poměrně nevinně, když obyvatelé vily umístili v jednom rohu zahrady sochu Karla Marxe, vymodelovanou Vyvolenými na workshopu Zahni doleva z chlebové střídy. Než se k ní stačil dopotácet ohlášený host vily Jean-Claude Juncker, aby k ní položil věnec rudých růží, přišel liják a Karlovi upadl vous. Tak alespoň kolem torza sochy vylepil plakátky svých oblíbenců Huga Cháveze, Fidela Castra a Jeremyho Corbyna. To šokovalo zatím jen starší televizní diváky, kterým to bohužel něco silně připomnělo.

Když Vyvolení zjistili, že dva zástupci arabské komunity a afrického kontinentu ve vile jsou nějací smutní, začaly se teprve dít věci. Když na kamery vysvětlovali, jak se bojí o své příbuzné, zvláště o své čtyři manželky, sužované v jejich domovině krutým válčením za spravedlivý islámský stát, zvláště pak ve válkou zcela rozvráceném Maroku, Tunisu či Nigérii, o horkém klimatu ani nemluvě, dojalo to všechny k slzám a rozhodli se pro okamžitou pomoc přímo ve vile. Přes protesty televizního štábu, že do vily nikdo další nesmí, pomohli přelézt přes zeď všem příbuzným obou smutnících obyvatel vily, tedy naštěstí dohromady jen asi sto dvaceti lidem. K vile se jejich příbuzní dostali přes celou Evropu jen díky tomu, že všechny evropské vlády, jinak nadšení diváci Vyvolených, přivřeli oči a roztrhali dublinskou dohodu. Tato akce „přivřených očí“, známá také díky výroku Angely Merkelové jako akce „Wir schlafen das“, ve vile vzbudila mimořádné nadšení. Uprchlíci byli Vyvolenými mohutně přivítáni pita chlebem a solí, vysublimovanou z útrpných slz. Vilu naopak musel opustit jediný zástupce Židů, osobně ho do vily přišel hodit přes zeď pinkflojďák Roger Waters, Vyvoleným potom zahrál dojemné The Wall a prostor vily prohlásil za palestinské území.

S příchodem uprchlíků se atmosféra ve vile začala měnit. Bylo okamžitě zrušeno diváky tolik oblíbené společné sprchování, i společné bydlení mužů a žen bylo striktně odděleno, jakož i bazén byl rozpůlen plentou na dámskou a pánskou část. Příchozí muslimky svým příkladem nošení utěrek na nádobí na hlavě strhly všechny ostatní ženy a ze zásobovací místnosti pak společně udělaly mešitu. Původní obyvatelé vily naštěstí pochopili, že jako potomci bílých kolonizátorů musí svou vinu odčinit v kuchyni vyvařováním nově příchozím. Odpočinuli si trochu už jen při ramadánu.

Když byla znásilněna první původní obyvatelka vily, byla po právu z důvodu pochopitelné frustrace násilníka a její viny za neudržení odstupu na délku paže odsouzena za rasismus. Jeden muž byl obviněn ze sexuálního obtěžování, protože se upřeně díval celých deset vteřin na jednu obyvatelku v burkinách. Sklidil obecné opovržení a v zoufalství spáchal sebevraždu skokem do bazénu s přivázanými modlitebními koberečky na nohou, které ho, nasáklé, stáhly ke dnu. Ostatní muži se raději rychle prohlásili za ženy uvězněné v mužském těle a nastěhovali se zpět do dámské ložnice, kde ovšem jeden z nich tu proměnu nezvládl a znásilnil dvě původní obyvatelky. Byla však přijata jeho-její omluva a pohlaví bylo navždy prohlášeno za sociální konstrukt, nemající s tělem nic společného. Od té doby se Vyvolení vzájemně oslovovali „to“ – a po genderovém ponižování se navždy zaprášilo.

Když Vyvolení zjistili, že jídlo je jim do vily dováženo benzínovým autem a topí se tam elektřinou z uhelné elektrárny, obojí odmítli a hrdinně mrzli a hladověli. Do vily bylo sice následně dopraveno teplé oblečení a jídlo, ale noví obyvatelé vily ho jako neznačkové s odporem naházeli do bazénu, stejně jako veganské pohankové placky s tofu, připravené na solárních panelech. Protože zásobovací auto bylo opět benzínové, neboť vyslanému elektromobilu klekla v půli pětikilometrové cesty baterie, noví Vyvolení ho převrhli a zapálili. Když si na vzniklém ohni začali opékat ohroženou antilopu sajgu, zabitou halal způsobem přímo před kamerami, děti u obrazovek propukly v neutišitelný pláč a mnohé skončily v rukou psychiatrů. Moc pomohlo, že se politici semkli a kráčeli se svíčkami v ruce v čele demonstrace Proti nenávisti k ohroženým antilopím menšinám, uspořádaném hnutím Milionový chlívek pro demokracii. Ani to, že za viníky byli ihned označeni Andrej Babiš a Miloš Zeman, kteří prý obyvatele vily vyprovokovali. První tím, že do vily včas nedodal halal jídlo z Kosteleckých uzenin a přinutil tak obyvatele vily k pochopitelnému „krajnímu řešení“, a druhý za nechutnou sprosťárnu, že rovnou oslovil v rozhlase Vyvolené Vyvolové.

Situace začala být neúnosná, když vypršela smlouva producentů na pronájem vily a vlastník - Správa železniční dopravní cesty – se přihlásil k vlastnictví vily a žádal její vyklizení. Protože se dlouho nic nedělo, začala SŽDC k vile klást koleje, že Vyvolené případně po vzoru Old Shatterhanda srovná lokomotivou, což Petr Hampl přivítal jako Prolomení hradeb. Obyvatelé až pod touto hrozbou vilu konečně opustili. Dva dny před příchodem exekutorů vilu navštívil reportér Jiří X. Doležal a natočil tam neskutečný svinčík, špínu a svrab. Nejznámější brexicht Nigel Farage po zhlédnutí tohoto videa prohlásil, že Britové z projektu Vyvolených odcházejí pět minut před epidemií dýmějového moru. Což nezabránilo slovutnému profesoru Univerzity Karlovy Martinu C. Putnovi prohlásit Doležala ruským švábem s tím, že vilu schválně zničili sami exekutoři, aby neuvěřitelně prospěšné Vyvolené komunitní centrum ukázali v hanlivém světle, včetně naaranžování hnijících zbytků antilopy, plesnivého oblečení v bazénu, prošlých jogurtů a výkalů na zahradě.

Vyvolení odešli s příslibem nastěhování do zámku v Osečanech, kam je pozval neúnavný podporovatel Vyvolených Matěj Stropnický. Ten však na poslední chvíli couvl, protože mu to zakázala maminka, u které si na koupi zámku vyžebral peníze. Pirátský primátor Hřib však ihned nabídl Vyvoleným nové přístřeší a vytipoval k tomu účelu zámek v Lánech. To samozřejmě ostře odmítl mluvčí Hradu Ovčáček a označil na Twitteru primátora za Hřiba satana, kterému zase zazvonil na stole telefon z pekla. Nakonec Vyvoleným našel primátor nové sídlo v budově bývalého Federálního shromáždění, což Vyvolení přivítali jásotem, že to nebudou mít pro drogy k dealerům na Václavák daleko. Novou vilu Vyvolených budou šmírovat nejen televizní kamery, ale nově i Google, Apple, Facebook, Instagram, i Samsung, nikoli však Huawei. Vilu otevřel slavnostní ekumenickou mší mezináboženského dialogu prelát Halík, a kdyby neomdlel při následném omývání nohou Vyvolených (to víte, ty týdny bez sprchy), proběhlo by vše bez poskvrnky. Slavnostnímu otevření přihlíželi i Miroslav Kalousek, zahalený v tibetské vlajce, pirát Bartoš, zahalený ve vlajce Antify, Karel Schwarzenberg, zahalený v burce a Jaroslav Kubera, zahalený v dýmu. Hlavní je, že televizní reality show Vyvolení pokračuje, byť kvůli dětem až po 22. hodině. A my, diváci, když už nejsme Vyvolení, můžeme být aspoň Vyvalení. Nač bychom se jinak v té staré nudné Evropě každý den těšili, že?

Autor: Josef Prouza | neděle 27.1.2019 9:02 | karma článku: 44,23 | přečteno: 3550x
  • Další články autora

Josef Prouza

Dámský přirození jako dopravní značka? V pohodě, voddělí to zrna vod plev

Tendle rok je v EU zaváděná nová dopravní značka s kosočtvercem. Začali s tím ve Francii. Tak buď jde o nechutný lobování Renaultu na francouzským ministerstvu dopravy nebo nám tadle značka má napovědět, pro koho je. Vyberte si.

30.11.2023 v 9:11 | Karma: 44,10 | Přečteno: 9719x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Tak a dost kopání do vlády! Přichází soucit

Kdepak jemné okopávání kotníků! Vláda dostává rány zleva, zprava, pod pás, do slabin. Místo pochval a potlesku urážky, smích nebo rovnou výsměch. A tolik dobrého již vykonala, což vám tu hned předestřu. Sledujte!

28.11.2023 v 9:43 | Karma: 45,58 | Přečteno: 8557x | Diskuse| Politika

Josef Prouza

O Zlatou mříž -vtipy do smutné doby

Vykročte do dalšího dne s úsměvem na tváři. Ale jestli vás rozesměje zrovna tohle, to tedy opravdu nevím. Ale doufám.

1.11.2023 v 9:47 | Karma: 35,93 | Přečteno: 1764x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Z elektromobility je elektroMo… -by Dick

Děva Evropa se zamilovala do černého galána a teď se diví, že ji veze do pekla? Jak se mohlo stát, že evropským automotive obchází strašidlo demotivace a i nejvýznamnější automobilky stahují kalhoty, když brod je ještě daleko?

30.10.2023 v 9:42 | Karma: 37,42 | Přečteno: 1191x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Experimentální dvojvideoblog Trizuljak-Prouza: Já jsem zapomněl

Občas na blogu idnes spojí své síly někteří blogeři. Většinou dvojblog. Tento příspěvek jde ještě za tuto hranici a vzniklo společné video, kde promlouvá excelentní fotograf a výtvarník M.Trizuljak a textem a zpěvem J.Prouza.

16.10.2023 v 9:19 | Karma: 19,59 | Přečteno: 525x | Diskuse| Videoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 277
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3399x
Inženýr ekonom, choreograf, lektor tance a společenské výchovy. Příjemce kapesného od státu za celoživotní sociální a zdravotní pojištění proti přetížení peněženky. Docent spontánní dojmologie a rychlých polních soudů. Na hlavu vzatý odborník na mediální obluzování, mentor exekutorů ducha, travič politické blbé nálady a deratizátor zapouzdřených ideologií. Čtyři děti, pět vnoučat. Životní heslo: Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo (Kapka proráží kámen nikoli silou, ale opakovaným kapáním). Znamením štír. 

Seznam rubrik