Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Spratci, parchanti, uřvanci a jiná zlobidla

„Pocit, že nechci být matkou, mám v sobě odjakživa… Na dítěti není nic úžasného. Děti s manželem nemáme a nechceme." Tyto a podobné názory nejsou tak neobvyklé, jak by se zdálo. Tak si přečtěte, co si o tom myslí otec čtyř dětí. 

Šest až osm procent z nás má takový názor. Možná i víc,  v poslední době jich slyším a čtu opravdu hodně. A „pádné“ argumenty: … (maminka) mi říká, že se stěží dokážu postarat sama o sebe, natož o někoho dalšího, a já s ní naprosto souhlasím… Pojem biologické hodiny znám vlastně jenom z časopisů. To je hlavní důvod, proč děti nechci a nikdy mít nebudu. Abyste vychovala z dítěte dobrého člověka, musíte mu hodně obětovat a to já nedokážu… Nemám pocit, že můj život bez dětí je – a bude – prázdný. Umím si ho zaplnit a troufám si tvrdit, že i případné stáří ustojím lépe než matky, které se celý život angažovaly pro potomky. Ti jednoho dne stejně vyletí z hnízda a jim zbude v životě obrovské prázdno… Na dítěti není nic úžasného. Děti s manželem nemáme a nechceme. Oba jsme rádi, že poplatíme účty. Na dítě nemáme peníze“. Přidám ještě názor zdejší blogerky Kristýny Burgerové z článkuModerní čarodějnice: „… máma a ségra slintají nad dětskými kočárky a oči se jim mlží dojetím, já si raději pohladím štěně. Štěně nesmrdí, nebrečí a je ještě víc roztomilé než ty uřvané uzlíčky… Možná je to tím, že veškeré děti, které potkávám, jsou nevychovaní spratci… Upřímně řečeno, děti mě děsí. Jde z nich strach. Nicméně biologické hodiny hlasitě tikají tik, tak, tik, tak a já stále nevím, jak je mít ráda, neexistuje na to nějaký prášek?“

Mám čtyři někdy smradlavé, ubrečené, neúžasné a nevychované spratky, z hnízda již skoro všechny vylétlé. Nemám a nikdy jsem neměl na ně peníze (co by mohly být potřeba). Biologické hodiny mi nikdy ani netikly. Ne, Kristýno, žádný prášek, jak stimulovat lásku k dětem, neexistuje. Všechny výše citované milé dámy, užijte si svůj bezdětný život vrchovatě, naplňte ho „smysluplnější“ činností. Chtěl bych jen, abyste si uvědomily jediné: kdyby takhle uvažovali vaši rodiče, tak byste si tady žádný život neužívaly, prostě byste se vůbec nenarodily. Tak tedy buďte těmi, kdo jako poslední z vaší rodové odnože zhasnou. Sbohem a šáteček.  

Ani vás neodsuzuji, jen vám prostě vůbec nerozumím. K argumentům, že na děti nemáte peníze: první dítě jsem si pořídil, když jsem bral 1 750 Kčs hrubého (to i v 80. letech bylo sakra málo). V garsonce, půjčené od babičky, jsme spali na molitanu, na postel jsme neměli. A vlastně skoro na nic, o nějakém autě jsme si mohli nechat zdát, z porodnice jsme jeli taxíkem, což byla velká díra do rodinného rozpočtu. Moje matka na tom byla ještě „hůř“. Prostě jednoho dne v malé vesničce u hranic na severní Moravě nasedla do vlaku, otec jí zamával (musel se postarat o mé dva starší bratry), dojela do 130 km vzdálené krajské nemocnice v Olomouci (nemohla rodit v bližší nemocnici, hrozily poporodní komplikace), porodila mě… a zase vlakem přijela zpátky.

Dítě nás samozřejmě uvrhlo do ještě větší bídy, i když pleny (tenkrát látkové), Sunar, kojenecké vody a tak byly dotované státem a jen na dětský průkaz. Babička a také kolegyně v práci ale moc pomohly, vyfasoval jsem pytle obnošeného dětského oblečení, plen, atd. Jediné fungl nové dupačky jsme na dítě navlékli jen při prohlídce u dětského lékaře. Přežili jsme, ale na nějaké velké vyskakování to opravdu nebylo. Musel jsem hodně přidat v práci, bral jsem každý vedlejšák, nočky a víkendy. Myslíte, že jsem do toho po téhle zkušenosti znova nešel? Že jsem „vystřízlivěl“? Kdepak, hned jsme si, po roce a půl, pořídili druhé dítě. Očima dnešních hrdých nematek úplné šílenství, nezodpovědnost téměř romská. Když už mluvím o tomhle dalším argumentu, totiž, že děti si pořizují nezodpovědně jen ti sociálně slabí, co namísto vzrušujícího lezení v Himalájích a potápění v Karibiku se umí zabavit jen primitivně v posteli, nebo děti dělají jak na běžícím pásu jen kvůli dětským přídavkům a následně navěsí starosti o dítě na stát, je to určitě částečně pravda. Ale takové rodiny měly hromady dětí i v dobách, kdy jim stát nedal ani korunu (groš).

Nebudu vám tady vyprávět o prosluněných dnech plných dětského smíchu a žužlavých pusinek. Byly to hlavně dny starostí, probděných nocí s horečnatým blouzněním, nekonečných drndání v kočárku a hor zavánějících plen. Moje třetí dítě bylo velice nespavé, eufemisticky řečeno, s manželkou jsme se museli střídat (já 3 dny, ona 4 dny v týdnu) v nočních službách a vstávání co hodinu. Jak jsem ráno po takové noční „šichtě“ v pokoji s dítětem (manželka dospávala v jiné ložnici) vypadal v práci, si nepřejte vidět. Ale jinak by mi žena brzy skončila v Bohnicích. Ani nemluvím o šíleném strachu, když jsme se třeba jednou ráno probudili a našli čilé dítě s pusou umazanou od sirupu s antibiotiky. I když nejsme sebevrazi, prostě nám nedocvaklo, že náš chytrý tříletý synáček vyšpízuje, kde „dobroučký“ sirup je, donese si do kuchyně židli k lednici, na lednici se postaví na špičky a dosáhne na poličku u stropu. Když jsem okamžitě vyrazil k telefonu (do budky na sídlišti, mobily nebyly) a volal známého primáře, co máme dělat, když ani nevíme, kolik toho léku vypil, strašně mi vynadal a oznámil mi, že jsme zřejmě dítě otrávili a na vypumpování žaludku je pozdě. Ať zavolám znovu, že všechno ještě zkonzultuje s toxikologem. Těch 10 minut čekání, věřte mi, bylo nejhorších v celém mém životě. Když jsem znovu zavolal, primář mi oznámil, že se naštěstí zmýlil a dítěti nic nehrozí, jen mu máme dávat hodně pít. To jsem se v telefonní budce rozbrečel štěstím, chlap nechlap. Ruce se mi třesou ještě dnes, když to píšu. Tak tohle vyprávění asi zase odradí pár potenciálních matek, ale lhát vám nebudu. Procházka růžovým sadem se s dětmi koná velice sporadicky.

Po překonání batolecího šmajdání přicházejí jiné starosti, ale přesně podle moudra: malé děti-malé problémy, velké děti-velké problémy. Přibyde spousta logistiky, itinerář máte denně plný, dětem taxikaříte na kroužky, učíte se s nimi do školy. Denně máte čistý stůl s vymýšlením programu pro ně, návštěvy muzeí, hradů, zábavních parků, výletů do přírody neberou konce. A když ho nevymyslíte, děti si ho vymyslí samy. A to jsou dost často život či váš majetek ohrožující vylomeniny. Já jsem si navíc dal úkol převzít výuku čtyř základních dovedností, na které ženy nemají moc nervy: naučit je jezdit na kole, plavat, lyžovat a bruslit. Mám splněno, ale fuška to tedy byla. Víte, že když se třeba v bazénu s potomkem jen na vteřinu ohlédnete po té prsaté plavkyni za vámi, dítě se začne okamžitě topit? Nebo že než nasoukáte děti do lyžařských kombinéz, čepic, šál, rukavic a bot, sám se mezitím zpotíte jako čuně? Obráceně to ale udělat nemůžete, zpotily by se ty již navlečené děti. A hned vám onemocněly, jen jak by je ofouklo.

Finančně se v tomto období z kapajícího kohoutku stává vysavač. Třetí a čtvrté dítě mám již z období dravého kapitalismu. Přinesl velké výhody, mám třeba srovnání používání látkových plen a papírových. Nebe a dudy. S látkovými plenami náš minibyt připomínal plenkovou linku s fázemi namáčení, praní, sušení a žehlení-skládání. Ve všech místnostech něco. Vyžehlit a hlavně složit takovou plínku ze socialistické Kolory Semily bylo svým způsobem umění. Po pár vypráních změnila čtvercový tvar na mnohoúhelník a nitě z toho lezly všude. Já byl navíc často nasazován jako specialista na přebalování pokakaných plen. Víte, když je dítě mimino, tak ta hovínka voní mlékem. Fakt voní. Po nástupu zeleninových kašiček se vůně prudce změní na ďábelský puch. Mně to nevadilo, jsem čichový drsňák. Z víkendů na chalupě si v podstatě pamatuji hlavně fáze balení, vybalování a zase balení. A třeba koupání dětí večer. Zatopit v kamnech, nahřát hrnce s vodou, rozestavit tři nádoby, v jedné dítě usadit a namočit, ve druhé mydlit, ve třetí opláchnout. Idylka z filmu S tebou mě baví svět, kdy tatínkové proudově myjí děti jedním vrzem, je hodně přibarvená licence. Když jsme si pořídili na chalupě primitivní sprchový kout s miniprůtokovým ohřívačem, připadal jsem si jak v ráji.

Čím jsou děti starší, tím začínáte řešit zcela jiné problémy. Ze spratků a uřvanců zmutují do parchantů a profesionálních odmlouvačů a nebetyčných drzounů. Útěchou vám může být jen to, že když se jedná o opravdu veliký průšvih, náhle se bleskově změní opět v ty malé nevinné uzlíčky a fňukají ve vaší náruči, jen se nad nimi ustrnout. To vás nesmí zmást.

Tohle všechno povídání samozřejmě píšu z pozice táty, u maminek si všechny starosti ještě vynásobte čtyřmi. A ještě k té výtce blogerky Burgerové z úvodu článku: ano, děti jsou občas nevychovaní spratci. A to i ti pečlivě vychovávaní.  Sám bych neměl trpělivost na některé z nich. Jednou nás navštívila jedna dobrá známá se svými dvěma roztomilými děvčátky. Nebudu líčit podrobnosti, svou matku považovaly za hadr, s nímž vytřeli celý náš domeček. Po jejich odchodu jsme se na sebe s manželkou podívali a ona prohlásila asi toto: Když se naše děti budou takhle chovat, tak je zabijeme a zakopeme na zahradě, jo? Kývl jsem velice spontánně. Ještě hrůznější zkazky o těchhle „behaviorálech“, tedy dětech, na které se nesmí sáhnout ani promluvit zvýšeným hlasem a mají dovoleno absolutně vše, mi vyprávěl můj přítel malíř, který občas jezdil do Norska za svými známými. Vracel se s tím, že už tam nikdy nepáchne – právě kvůli dětem svých známých. Nedivím se, že mají právě v Norsku nechvalně známý Barnevernet. Dobrá zpráva je, že stupeň spratkovitosti u svých dětí můžete výrazně ovlivnit. Vy sami. S představou, že děti, prý ty malé naprosto svobodné individuality, mohou vše, jinak trpí a silně se traumatizují, jsem nikdy neuznával. Jinak bych vám psal blog z uzavřeného pavilónu nervového sanatoria. Nevím, jestli vás překvapí, že děti potřebují řád a systém, úkoly na jejich mentální úrovni a jejich tvrdé kontrolování i postihy. Ony dokonce ten řád vyžadují, neřkuli milují, věřte-nevěřte. Ale chcete-li mít doma permanentně „spontánní“ individua, která vám s řevem lezou po hlavě, prosím. Proti gustu žádný dišputát.

Bohužel, jsem jako bílý Evropan, vysokoškolák, nekatolík a nemuslim se čtyřmi dětmi už trochu exot. Děti opravdu nejsou in, natož cool. Ve vyspělých státech už masově, Česko nevyjímaje. V roce 2005 jsme v porodnosti obsadili „pěkné“ 212. místo z 224 sledovaných států. Chvost. A mně je to líto. Nejen, že to druhoplánově pomáhá vyvolávat jevy jako masová migrace, protože to všechno začalo mimo jiné z důvodů scvrkávání původní evropské populace a potřeby zaplnění prázdných pracovních míst importem, je to smutné čistě lidsky. Nebojte se dětí, milé dámy a pánové. Já se taky nebál a byl jsem bohatě odměňován, i když to z článku možná moc nečiší. Láska je dávání, říkával můj otec. Dávání bez ptaní, co za to. Miluješ-li, tak dávej, nepočítej. Děti nejsou účetní kolonka Má dáti-dal, ta vám vždycky, a nejen finančně, vyjde v hlubokém mínusu. Láska vám to ale bohatě vynahradí, a nikde jinde ji nekoupíte. A když máte navíc štěstí jako já (což není nikdy jisté), že vám všechny čtyři děti dělají v podstatě jen radost, žádné nefetuje, nelempluje a nepotácí se na sociálním dně, a navíc jsou zdravé, co víc si přát.

A teď už mě omluvte, musím odvézt dvanáctiletou dceru na baletní zkoušku, a tři hodiny mrznout v autě při čekání, než docvičí. Musí si ta jejich mistrová vymyslet trénink i v sobotu a neděli, aby zas vyhráli zlato jako nedávno v Německu? Mohli jsme zajít třeba na výstavu Mumií světa. Třeba bych tam uviděl i mumie, které prožily celý svůj „rozmanitý a vzrušující“ život bez dětí, a tak skončily jako citově vysušené mrtvoly s vyvalenýma očima, které jim neměl ani kdo zatlačit. A třeba mě za tuhle poslední větu sežerte, milé programové nematky a neotcové.

Autor: Josef Prouza | sobota 3.3.2018 17:57 | karma článku: 40,08 | přečteno: 2164x
  • Další články autora

Josef Prouza

Dámský přirození jako dopravní značka? V pohodě, voddělí to zrna vod plev

Tendle rok je v EU zaváděná nová dopravní značka s kosočtvercem. Začali s tím ve Francii. Tak buď jde o nechutný lobování Renaultu na francouzským ministerstvu dopravy nebo nám tadle značka má napovědět, pro koho je. Vyberte si.

30.11.2023 v 9:11 | Karma: 44,10 | Přečteno: 9715x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Tak a dost kopání do vlády! Přichází soucit

Kdepak jemné okopávání kotníků! Vláda dostává rány zleva, zprava, pod pás, do slabin. Místo pochval a potlesku urážky, smích nebo rovnou výsměch. A tolik dobrého již vykonala, což vám tu hned předestřu. Sledujte!

28.11.2023 v 9:43 | Karma: 45,58 | Přečteno: 8554x | Diskuse| Politika

Josef Prouza

O Zlatou mříž -vtipy do smutné doby

Vykročte do dalšího dne s úsměvem na tváři. Ale jestli vás rozesměje zrovna tohle, to tedy opravdu nevím. Ale doufám.

1.11.2023 v 9:47 | Karma: 35,93 | Přečteno: 1763x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Z elektromobility je elektroMo… -by Dick

Děva Evropa se zamilovala do černého galána a teď se diví, že ji veze do pekla? Jak se mohlo stát, že evropským automotive obchází strašidlo demotivace a i nejvýznamnější automobilky stahují kalhoty, když brod je ještě daleko?

30.10.2023 v 9:42 | Karma: 37,42 | Přečteno: 1190x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Experimentální dvojvideoblog Trizuljak-Prouza: Já jsem zapomněl

Občas na blogu idnes spojí své síly někteří blogeři. Většinou dvojblog. Tento příspěvek jde ještě za tuto hranici a vzniklo společné video, kde promlouvá excelentní fotograf a výtvarník M.Trizuljak a textem a zpěvem J.Prouza.

16.10.2023 v 9:19 | Karma: 19,59 | Přečteno: 525x | Diskuse| Videoblogy

Josef Prouza

Naši rodiče nás schválně ohrožovali na životě i zdraví

Co já to měl za zploditele! Cynické, k našim křehkým životům lhostejné a bezohledné. Vystavovali nás nebezpečí, jak jen to šlo, hnali nás do náručí vrahů, prznitelů a jiných hrozeb. A bylo jim to fuk. Dnes je to jiné, ufff!

20.9.2023 v 9:55 | Karma: 45,71 | Přečteno: 7628x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Vždycky jděte proti proudu – i když je to fuška

Já to dodržuju absolutně, jedině zády k masám, deru se jen proti davu, zásadně jinam, než zástupy. Občas to, pravda, ženu do extrému, ale nemůžu si pomoct. Každou chvíli sice trpím, ale pro přesvědčení se trpělo vždycky.

25.8.2023 v 9:45 | Karma: 27,12 | Přečteno: 730x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Povinností krásných žen je podělit se o svou krásu s co nejvyšším počtem mužů

Tohle řekl, tuším, kdysi Franta Ringo Čech. A jak znám Ringa, neměl na mysli fotku z dovolené na instagramu nahoře bez, ale „podělení“ se vším všudy. I vy můžete mít jakoukoli krásku, protože je tu nové hnutí No women unavailable.

13.8.2023 v 9:50 | Karma: 32,53 | Přečteno: 1317x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Tak ale teda! Hranolky s kečupem za 259 Kč? Komu tady hrabe?

Zajeďte do Českýho Krumlova a dejte si do nosu. Peněženkou. Úplně prázdnou to prej moc nebolí. Když mi kamarádka sdělila, že na Lipně je k mání svíčková za 957 kaček, nevěřil jsem. Ale mail vod bráchy mě už totálně vochromil.

2.8.2023 v 9:05 | Karma: 46,17 | Přečteno: 14145x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Něco ilustrovaného humoru do lustrovaného Mordoru

Aktuální vtípky na nekorektní témata. A neberme se vážně, protože kdo sám sebe si hluboce považuje a vnímá se přísně a vážně, jen nevidí, jak je směšný.

27.7.2023 v 9:51 | Karma: 40,25 | Přečteno: 3574x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Dnešní mladý zkazily písňový texty

Přišel jsem na to, proč mladý jsou dneska tak přízemní, s primitivníma depkovejma názorama. Za to můžou dnešní písňový texty, soukaný do jejich hlav horem dolem. Psychologický poradny a psychiatrie praskaj ve švech.

25.7.2023 v 9:29 | Karma: 31,62 | Přečteno: 1220x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Kvíz: jak znáte novotvary z poslední doby?

Kdekdo tuší, co znamenají nové výrazy jako „chcimír“, „dezolát“ nebo „kremlobot“. Ale tak snadné to nebude. Odlehčený kvíz pro znalce novotvarů z poslední doby. Rozumíte jim? Vyzkoušejte si vše v malém kvízu, který vás otestuje.

13.7.2023 v 9:22 | Karma: 25,97 | Přečteno: 1089x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Jak mi lékařka z pobytu u moře udělala tábor hrůzy

Když tu kolega bloger Ravek líčil děs letošní dovolené v zahraničí, zvednul jsem hozenou rukavici a štafetu „je to šílený, ale aspoň zas bude o čem psát“ posílám dál. Pokud právě balíte na dovolenou (nedejbože do Itálie), nečtěte.

29.6.2023 v 9:42 | Karma: 43,98 | Přečteno: 10710x | Diskuse| Cestování

Josef Prouza

769 dotačních titulů a 769 korun důchodcům ve valorizaci

Sdělit občanům, obývajícím českou kotlinku, že jim musíme „udělat škodu ráznou, uřezat jim kapsu prázdnou“ dle dávné říkačky, je tabu. I když i prezident NKÚ M. Kala prohlásí, „že země zdegenerovala z tržní ekonomiky na dotační“.

6.6.2023 v 9:40 | Karma: 42,97 | Přečteno: 4466x | Diskuse| Politika

Josef Prouza

Vtipy O Zlatou mříž - kudy premiér neprojel

Dnes se z nové hrsti fórků dozvíte, v jakém jazyce je třeba zveřejnit volební programy, kdo zvýšil poplatky na WC nebo na co je třeba dávat pozor při prohlídce Hradu. Také okusíte vzpomínky na budoucnost, co si špitají mladí, atd.

30.5.2023 v 8:51 | Karma: 38,79 | Přečteno: 3108x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Běž domů, Ivane, čeká tě Michailidu, žena z lidu

Pirátský šéf Ivan Bartoš označil „jako zcela nevhodné“ účinkování Pirátky Michailidu na Dnech antikapitalismu marxistické Nadace Rosy Luxemburgové. Znamená to, že se v pirátské straně rozpadá významná frakce Společenstvo dredu?

23.5.2023 v 9:29 | Karma: 35,10 | Přečteno: 1065x | Diskuse| Politika

Josef Prouza

Mladý vám nerozuměj? A jak s nima mluvíte?

„Ten náš mladej vůbec nerozumí, co mu řikám!“ rozčiloval se v tramvaji jeden postarší chlápek. Musel jsem se zasmát. Taky jsem míval občas pocit, že na potomky mluvím svahilsky. Ale to všechno po přečtení tohodle blogu bude jinak!

16.5.2023 v 9:21 | Karma: 40,61 | Přečteno: 5209x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Zavržení, Pochyby, Tolerance, Respekt… a pátým jezdcem je Strach

Těchto pět pojmů má k sobě blíž, než by si možná někteří připustili, a hranice mezi nimi jsou překvapivě tenké. Možná i proto jsou tak lehkovážně zaměňovány, i když důsledky mohou být tragické. Čtyři nebo 5 jezdců z Apokalypsy?

10.5.2023 v 12:19 | Karma: 25,33 | Přečteno: 580x | Diskuse| Společnost

Josef Prouza

Já rád Karla Třetího, to je něco lepšího…

... ušije mi šněrovačku ze samýho zlatýho. Mediální šněrovačku, samozřejmě. Kdo si na sobotu 6.5. nenaplánoval meditaci v poustevně, odstíněné od elektronického smogu, musí počítat s tím, že skončí v mediálním britském závalu.

4.5.2023 v 9:24 | Karma: 22,87 | Přečteno: 512x | Diskuse| Média

Josef Prouza

O Zlatou mříž - jak se Horymír ocitl na demonstraci

V dnešní sérii obrázkových fórků se dozvíte, jak se vladyka Horymír ocitl na protivládní demonstraci, kdo škrtá v příjmech státního rozpočtu, proč nová grafika digitální kalkulačky odchodu do důchodu propadla, co je UPŠOUK atd.

2.5.2023 v 9:12 | Karma: 39,60 | Přečteno: 4581x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 277
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3399x
Inženýr ekonom, choreograf, lektor tance a společenské výchovy. Příjemce kapesného od státu za celoživotní sociální a zdravotní pojištění proti přetížení peněženky. Docent spontánní dojmologie a rychlých polních soudů. Na hlavu vzatý odborník na mediální obluzování, mentor exekutorů ducha, travič politické blbé nálady a deratizátor zapouzdřených ideologií. Čtyři děti, pět vnoučat. Životní heslo: Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo (Kapka proráží kámen nikoli silou, ale opakovaným kapáním). Znamením štír. 

Seznam rubrik