Proč politika multi-kulti nefunguje, když tak krásně funguje?

22. 06. 2017 11:08:27
Proč je právě mezi umělci tolik tvrdých zastánců multikulturního konceptu, když vidíme ty zoufalé výsledky „začleňování a obohacování“ v (nejen) evropské praxi? Odpověď je prostá: Hochu, hochu, ani trochu nepochopil ́s synekdochu!

Protože synekdocha znamená označování celku částí (nebo naopak). A to právě umělci chybně dělají. Pod slovem kultura umělci a politici chápou něco zcela jiného. Jak je to možné? Proč jeden o koze a druhý o voze? Nic nového, už komunisté důsledně rozlišovali mezi kulturou v širším a užším slova smyslu. A nikoli náhodou, velmi cíleně. Ale o tom jindy. Není divu, že umělci vidí kulturu především či jedině jako umění. Jenže umění je jen částí, a to dokonce velmi malou, kultury v obecném slova smyslu. A co se týče umění, i vyhlášený „xenofob, islamofob a rasista dohromady“ uzná, že na prolínání kultur (rozuměj umění) něco je. Kde by byla hudba, populární i klasická, bez afrických vlivů – od rytmů až po způsob zpěvu, kolik úžasných kompozic bylo složeno po ovlivnění asijskou pentatonikou, atd. Jak to, že já, multi-kulti-skeptik až skalní, jsem tvořil choreografie na „cizáckou“ hudbu japonskou, africkou, world music, hudbu keltskou, sefardských Židů, atd., a zasedám v mezinárodních tanečních porotách s kolegy všech ras a národností, které si jen vzpomenete. Bavíme se spolu, objímáme a živě si vyměňujeme zkušenosti a rady... a přesto nejsem žádný vítač Jekyll a rasistický Hyde v jednom těle. Záhada?

Chyba v nerozlišování kultury v užším a širším slova smyslu je totiž, bohužel, fatální. Umění by bez kulturní výměny a skutečného vzájemného (velmi důležité slovo!) obohacování zamrzlo, zakrslo a odumřelo. Proč ale zamrzá a odumírá multikulturní výměna, když se rozpřáhnou ruce celých ras, národů, náboženství, souborů tradic, morálky, ale i zvyků, pověr, předsudků, pravidel a zásad a třeba i hygienických návyků? I to je totiž kultura. Ovšem nejen umění, ale kultura ve smyslu celé té civilizační slupky na našich barbarských tělech. Jak to, že tady to vůbec nefunguje? A dokonce bídně krachuje, a to všude tam, kde se o to pokusili. S úmysly i veskrze dobrými, z nichž však vznikl jen příhodný materiál pro výrobu dláždění cest do pekel. A nese jedovaté ovoce, „kulturní“ střety a války až do hrdel a statků a vyvražďování celých kmenů, národů, vyznavačů té či oné víry... – a to po tisíciletí.

Říká se tomu hezky česky, že pro stromy prostě nevidíme les. A les není pouhý soubor stromů, stejně jako dav není aritmetickým součtem individuálních občanů. Z poznání, že citlivě okořeněná polévka chutná lépe než neslaná-nemastná, nasypali do ní se svatým nadšením multikulturní vlajkonoši tuny koření a soli. A léta ji i obřadně pojídali, s ústy stále zkřivenějšími. To už je snad typická vlastnost politiků, všechno přeťápnout, nafouknout a... zglobalizovat. Ta jejich neodolatelná chuť cloumat masami, srocovat se pod prapory a kráčet v čele zástupů, co ta už přinesla utrpení a krve.

Jenže se stalo něco, z jejich pohledu zcela nečekaného. Z tavicího kotle národů a vyznavačů různých věrouk nevypadly žádné zlaté ingoty pro stavbu velkolepého multikulturního chrámu. Z toho kotle, kolem kterého křepčili své politické tanečky v transu z toho úžasného experimentu, najednou vyrazily plameny. Něco s vypjatým nasazením policie, armády a tajných služeb ještě sfoukli, ale oheň začal přeskakovat na auta. A potom i na nevinné občany, a teď už i na policisty a vojáky, které v těch autech chtějí ti vlídní jinokulturníci usmažit. Do rozpřažených náručí jen s chutí naplivali.

Také si se sousedem rád popovídám o středověkých spisovatelích, které obdivuje, ale kdyby začal zničehonic lít výkaly z okna před dům jako ve středověku, bylo by po sousedských vztazích natotata. Kdyby nadto ještě z okna vyhodil manželku a ještě ji šel dolů dopodřezat, protože nepochopila jeho názor na manželství jako na mužskou državu sexuální otrokyně (-kyň) a nelíbil se jí jím vytýčený program, který tak hezky popisuje zpěvačka Radúza: Prohlížej si zeď a doma seď! ... to už bych opravdu nevěděl, jak mu tohle kulturní obohacení oplatit. A kdyby v mé manželce, z mého pohledu vkusně a moderně oblékané, najednou soused začal vidět provokující děvku, kterou by odtáhl do křoví a znásilnil, protože si o to „vyzývavě říkala,“ skončilo by nejen naše společné grilování, ale zřejmě i kudla (kulka) v jeho zádech, humanismus nehumanismus.

V záplavě terorismu se konečně politici (zatím jen někteří) začali ohlížet. A zjistili, že za nimi žádný dav nestojí, že ten halasný křik za nimi, který tak slastně vnímali, generují už jen ti, kteří pilně sbírali drobty, odpadlé od jejich vypasených úst. A začali se konečně bát. Samozřejmě že ne o lidi, ale o sebe. Ale aspoň tak. O politikovi více než o komkoli jiném platí: Jen ho nechte, ať se bojí. I když se třese jen o své prebendy. Ať ví: je-li tupým volem, už nebude zvolen. Nějak nám na to zapomínali. Budeme sice svědky masových kouřových clon, které začnou vypouštět, absolutních ztrát paměti (ach ten podlý internet je tak snadno usvědčuje) a hromadného přestrojování a mytí rukou na úrovni obsedantně kompulzivní poruchy, ale komu paměť slouží, ten se pro ně neusouží.

A umělci? Až vám zase budou říkat, že mají v kapele Inda, Brazilce, Japonce, Araba i Izraelce, a že se báječně navzájem obohacují a nervou se ani o zpěvačku, která obohatila všechny členy kapely, a to úplně zadarmo, tak jim to věřte. Budou mluvit pravdu. A to se u umělců cení. Když ale začnou tvrdit, že to takhle funguje absolutně, tak je vytleskejte, ať vám třeba čtyřhlasně zazpívají Kde domov můj. Vy to určitě tak čistě nesvedete. A u voleb je nepředbíhejte, není to nutné. Každý tam má jen jeden hlas. A nejsou tam mikrofony a zesilovače, které by je mátly, že ten jejich hlas je slyšet silněji.

A teď už mě omluvte, musím si vzpomenout, jak mě Mamoun el Rašid, můj africký spolubydlící z koleje, který uprchl do Československa před diktátorským režimem řezníka Idiho Amina, kdysi učil africký tanec deště. Jak ono to bylo... pravou nohou našlápnout a otočit ruku dlaní vzhůru...

Autor: Josef Prouza | čtvrtek 22.6.2017 11:08 | karma článku: 32.47 | přečteno: 1318x

Další články blogera

Josef Prouza

Dámský přirození jako dopravní značka? V pohodě, voddělí to zrna vod plev

Tendle rok je v EU zaváděná nová dopravní značka s kosočtvercem. Začali s tím ve Francii. Tak buď jde o nechutný lobování Renaultu na francouzským ministerstvu dopravy nebo nám tadle značka má napovědět, pro koho je. Vyberte si.

30.11.2023 v 9:11 | Karma článku: 44.09 | Přečteno: 9618 | Diskuse

Josef Prouza

Tak a dost kopání do vlády! Přichází soucit

Kdepak jemné okopávání kotníků! Vláda dostává rány zleva, zprava, pod pás, do slabin. Místo pochval a potlesku urážky, smích nebo rovnou výsměch. A tolik dobrého již vykonala, což vám tu hned předestřu. Sledujte!

28.11.2023 v 9:43 | Karma článku: 45.57 | Přečteno: 8527 | Diskuse

Josef Prouza

O Zlatou mříž -vtipy do smutné doby

Vykročte do dalšího dne s úsměvem na tváři. Ale jestli vás rozesměje zrovna tohle, to tedy opravdu nevím. Ale doufám.

1.11.2023 v 9:47 | Karma článku: 35.87 | Přečteno: 1688 | Diskuse

Josef Prouza

Z elektromobility je elektroMo… -by Dick

Děva Evropa se zamilovala do černého galána a teď se diví, že ji veze do pekla? Jak se mohlo stát, že evropským automotive obchází strašidlo demotivace a i nejvýznamnější automobilky stahují kalhoty, když brod je ještě daleko?

30.10.2023 v 9:42 | Karma článku: 37.29 | Přečteno: 1119 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Vladislav Svoboda

1. díl Listopad-jiný pohled

Aniž jsme si to tehdy uvědomovali, tak od 17. listopadu se všude vyskytovali agenti StB. Počínaje Činoherním klubem nebo balkónem Melantrichu. Bohužel naše dění ovlivňují dodnes.

28.3.2024 v 14:31 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 31 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 23.76 | Přečteno: 430 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.11 | Přečteno: 512 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 466 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2307 | Diskuse
Počet článků 277 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3397

Inženýr ekonom, choreograf, lektor tance a společenské výchovy. Příjemce kapesného od státu za celoživotní sociální a zdravotní pojištění proti přetížení peněženky. Docent spontánní dojmologie a rychlých polních soudů. Na hlavu vzatý odborník na mediální obluzování, mentor exekutorů ducha, travič politické blbé nálady a deratizátor zapouzdřených ideologií. Čtyři děti, pět vnoučat. Životní heslo: Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo (Kapka proráží kámen nikoli silou, ale opakovaným kapáním). Znamením štír. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...